?>

Yapay zeka en çok Reddit verilerine bakarak öğreniyor

Aralarında ChatGPT'nin de yer aldığı büyük dil modelleri sorgulamalara cevap verirken en çok alıntıyı yüzde 40 ile Reddit sosyal medya platformundan yapıyor.

Teknoloji - 2 ay önce

İstanbul

ChatGPT'nin ortaya çıkışı ile gündeme gelen büyük dil modelleri daha sonra Gemini, DeepSeek, Llama ve Grok gibi farklı modellerin de piyasa sürülmesiyle günlük hayatın ayrılmaz parçalarından biri haline geldi.

Kullanılan büyük dil modellerinin yetenekleri tüm dünyada ses getirirken aynı zamanda bu modellerin beslendikleri kaynakların hangileri olduğu da uzun zamandır tartışmaların odağında yer alıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, aralarında ChatGPT'nin de bulunduğu birçok büyük dil modeli cevaplarını üretirken kamuya açık internet sitelerinden yararlanıyor.

????

Reddit yüzde 40 ile zirvede

Online istatistik portalı Statista, yapay zeka dil modellerinin hangi kaynağı ne kadar kullandığını araştırdı. Statista'nın haziran ayında yaptığı araştırmada yılın ilk çeyreğinde büyük dil modelleri tarafından en çok alıntılanan web siteleri arasında zirvede yüzde 40,11 ile reddit.com yer aldı.

Uzmanlara göre, yapay zekanın belli konular üzerine gerçek kişilerin tartışmalarının yer aldığı Reddit platformundan alıntı yapması, yapay zeka modellerini geliştirenlerin resmi bilgilerden çok gerçek kişilerin doğal konuşmalarını daha çok öncelediklerini gösteriyor.

Büyük dil modelleri Reddit'ten sonra en çok alıntıyı yüzde 26,3 ile "internet ansiklopedisi" olarak tanımlanan Wikipedia'dan alıyor.

Araştırmaya göre düzenlenmiş makaleleri kullanan Wikipedia, herhangi bir düzenleme süzgecinden geçmeyen Reddit verilerine göre bir hayli geride kalmış gözüküyor.

Hangi dil modelinin hangi kaynağı ne kadar sıklıkla gösterdiği belirtilen listede 3. sırada yüzde 23,5 ile Youtube, yüzde 23,2 ile Google, yüzde 21 ile yelp.com, yüzde 19,9 ile Facebook, yüzde 18,7 Amazon, yüzde 12,4 ile Tripadvisor, yüzde 11,2 ile mapbox.com ve yüzde 11,2 ile openstreetmap.com geliyor.

Google ile Reddit arasında yapay zekayı eğitme anlaşması

Öte yandan yapay zeka modellerinin eğitilmesi ile ilgili sosyal medya devleri ile yapay zeka üreticileri arasında da anlaşmalar yapılıyor.

2024 yılında Google ile Reddit arasında yapılan anlaşmaya göre, Google'ın yapay zekaları Reddit verileriyle de besleniyor.

Reuters'ta yer alan habere göre, anlaşma kapsamında Google, Reddit'e yıllık 60 milyon dolar ödeme yapacak. Reuters imzalı bir diğer habere göre Reddit, OpenAI şirketi ile ChatGPT'de kullanılmak üzere bir veri paylaşımı anlaşması daha yaptı.

Böylece bugün yapay zekanın verdiği cevaplardaki Reddit etkisi yapılan anlaşmalarla da perçinlenmiş oldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD eski Başkanı Obama'nın Mamdani'yi telefonla arayarak kampanyasını övdüğü belirtildi

2025-11-02 00:08 - Dünya

Yapay zeka adli bilişimde fırsatlar ve riskler sunuyor

2025-11-02 14:37 - Teknoloji

Genç mimar ile inşaat mühendisi babası 'meyve ormanı'ndan 20 ülkeye ihracat yapıyor

2025-11-01 13:28 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin kara sınırlarının yaklaşık yüzde 44'üne güvenlik duvarı örüldü

2025-10-30 17:18 - Gündem

ABD'de ek beslenme yardımlarının yeniden sağlanmasına Cumhuriyetçilerden engel

2025-11-04 10:03 - Dünya

Yargıtay, daire girişine kamera yerleştirip kayıt alan apartman yöneticisine verilen cezayı onadı

2025-11-04 11:39 - Gündem

BMGK, Bosna Hersek'teki barış gücünün görev süresini bir yıl daha uzattı

2025-10-31 19:48 - Dünya

Türkiye Diyanet Vakfı, Gazze için Mısır'ın Ariş kentine 20 tır insani yardım gönderdi

2025-10-31 11:48 - Dünya

İstanbul'da polis denetimlerinde 949 kişi gözaltına alındı

2025-10-31 08:38 - Asayiş

Aydın'da mahalleliden dev çınar ağacı için tescil isteği

2025-11-01 16:28 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İtalya'dan Apple'a 98,6 milyon avro para cezası

19:27 - Teknoloji

İzmir'de mühendislik fakültesi öğrencileri uzay keşfi için robot geliştirdi

16:02 - Teknoloji

Rusya'da WhatsApp'a erişim sorunu yaşanıyor

15:52 - Teknoloji

Öğrenciler yapay zeka destekli su ve atık yönetimi çözümleri geliştirdi

15:38 - Teknoloji

Cam, lastik ve poşet atıklarıyla dayanıklılığı yüksek yol kaplama malzemesi ürettiler

12:33 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD eyaletleri Mercedes ile yaklaşık 150 milyon dolarlık "emisyon" uzlaşmasına vardı

03:48 - Dünya

Fitch, Ukrayna'nın kredi notunu yükseltti

03:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Ulusal güvenlik için Grönland'e ihtiyacımız var

03:38 - Dünya

Afrika Uluslar Kupası'nın ikinci gününde 3 maç oynandı

01:18 - Spor

AB'den Danimarka'ya "Grönland" desteği

00:03 - Dünya