?>

Yanlış pedikür bulaşıcı hastalığa neden olabiliyor

"Yanlış pediküre bağlı bulaşıcı hastalık kapılabilir. Kullanılan ekipmanların temizlenmemesi sonucu mantar, siğil gibi hastalıkların yanı sıra hepatit B, hepatit C, HİV mikrobuna yakalanabilirsiniz"

Genel - 6 yıl önce

 Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Podolog Dursiye Özdemir Avcı, yanlış pediküre bağlı bulaşıcı hastalıklara yakalanılabileceği uyarılarında bulundu.

Avcı, pedikür yaptırılırken dikkat edilmesi gerekenlere dikkati çekerken “Kullanılan ekipmanların temizlenmemesi sonucu mantar, siğil gibi hastalıkların yanı sıra hepatit B, hepatit C, HİV mikrobuna yakalanabilirsiniz.” değerlendirmesini yaptı.

Avcı, mikropların belirli bir ısıya kadar dayanıklı olduklarını belirterek, “Mantar, siğil mikrobu, hepatit B, hepatit C gibi mikroplar belli bir ısıya kadar dayanıklı. Bazı güzellik salonlarında mavi ışıklı temizleme kutuları bu ısıyı tek başına sağlamaz. Mikroorganizmaları öldüremediği için bu mikroplar orada varlıklarını sürdürebilirler. Ama söyleyeceğimiz iki aşamalı işlem sonucunda mikroorganizmaları öldürmüş olursunuz.” değerlendirmesinde bulundu.

Temizlenme aşamasında öncelikle kirli gelen malzemelerin yıkanması gerektiğini aktaran Avcı, şunları kaydetti:

“Sterilizasyon ve dezenfeksiyon süreci ayrı ayrı yapılıyor. Distile su yani temiz su ve birtakım solüsyonlar ve ilaçlarla, belli bir dakikada ilacın özelliğine göre malzemeler yıkanıyor. Yıkandıktan sonra kurulanıp paketli bir şekilde temizleniyor. Bu işlem haricinde, 1 litre suya 1 kapak çamaşır suyu koyarak tam dezenfektasyon sağlayamazsınız. Dezenfekte edici özelliği olması mikroorganizmaları öldürdüğü anlamına gelmez. Dezenfeksiyonda sadece siz aleti yıkayıp üstteki partiküllerin gidip gözle görülür kısmını arındırıyorsunuz ama mikroskopla görünür düzeydeki mikroorganizmalar kalıyor.”

- "Tırnaklar düz şekilde kesilmeli"

Avcı, pedikür esnasında yanlış tırnak kesimine bağlı batık tırnakların da oluşabileceğine dikkati çekerek, ağrı, yara ya da enfeksiyona neden olmamak adına tırnakların düz bir şekilde kesilmesinin önemli olduğunu bildirdi.

Yapılan yanlış uygulamalar hakkında bilgi veren Avcı, “Özellikle tırnak eti tırnak kökünün üzerini örten bir tabakadır. Doğal olarak siz o eti oradan temizlediğinizde tırnağın kökünün enfeksiyon almasına neden oluyorsunuz. Nasırlara yapılan yanlış uygulamalar da yanlış pedikürün göstergesi. Yanlış pedikür uygulamaları ve hijyen olmaması dolama, batık tırnak, mantar ve ileri seviyede daha birçok hastalığa neden olur.” ifadelerini kullandı.

Avcı, tekniğin doğru uygulanmasının önemine değinerek, “Tırnakların düz kesilip köşelerinin sivri bırakılmaması ve tırnakların hafif uzun bırakılması gerekiyor. Beyaz çizgiyi yok etmemelisiniz. Eğer sağlıklı bir ayağınız varsa pedikürü uygun koşullar sağlandığında yaptırabilirsiniz. Diyabet, hipertansiyon hastası iseniz ya da gebelik dönemindeyseniz pedikürü önermiyoruz.” yorumunda bulundu.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Boğazlarda gemi trafiğinin oluşturduğu riskler artıyor

2019-12-20 19:59 - Genel

Esed rejimi İdlib'de son 4 günde 35 yerleşimi ele geçirdi

2019-12-24 19:33 - Gündem

Fransa'da polise ilk kez sarı yelekliye şiddetten hapis cezası

2019-12-19 22:02 - Dünya

'Bölgesel Kalkınma Fonu' ile 'Teknoloji ve İnovasyon Fonu' kuruldu

2019-12-24 18:42 - Teknoloji

Adalar'da itlaf edilen 105 atın sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu

2019-12-24 19:35 - Genel

Girişimcilik hayalini 'Genç Çiftçi Projesi' ile gerçekleştirdi

2019-12-22 15:32 - Çevre-Hayat

Karaciğer yetmezliği bulunan baba kızından organ nakli ile hayata döndü

2019-12-25 15:07 - Çevre-Hayat

Yılbaşı heyecanı Akmerkez Üçgen Teras’ta yaşanacak

2019-12-26 14:26 - Genel

Yapı Kredinin Koç Finansal Hizmetlere ait hisselerinin devri için başvuruldu

2019-12-26 14:32 - Ekonomi

Bir haftada 946 düzensiz göçmen yakalandı

2019-12-20 22:32 - Gündem

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Beyoğlu'nda 9 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası

14:08 - Gündem

Rusya: Ukrayna ile üçüncü tur müzakerelerde mucize beklemek için neden yok

14:03 - Dünya

Avustralya Parlamentosu açılışı sonrası ilk oturumda İsrail'e yaptırım çağrıları gündemde

13:57 - Dünya

AYM, TBMM Genel Kurulundaki HSK üye seçiminin iptal istemini reddetti

13:52 - Gündem

MSB, Yunan Sahil Güvenlik botunun düzensiz göçmenleri Türk kara sularına ittiği anları paylaştı

13:48 - Gündem