?>

Yalnızlığına bağlama ortak oldu

Karabük'ün Safranbolu ilçesi Üçbölük köyünde tek başına yaşayan ilkokul mezunu Recai Demirsöz, kendi imkanlarıyla yaptığı bağlamayı çalmayı da öğrenerek yalnızlığını biraz olsun hafifletti.

Kültür Sanat - 7 yıl önce

Hiç evlenmeyen ve 65 nüfuslu köyde yalnız yaşayan 62 yaşındaki Recai Demirsöz, yalnızlıktan bir nebze olsun kurtulmak için yaklaşık 6 ay önce kendi imkanlarıyla bağlama yapmaya karar verdi.

Bağlama yapım tekniğini ve kullanılan malzemelerle ilgili araştırma yapan Demirsöz, Safranbolu Kaymakamlığı tarafından onarılarak kendisine "sanat merkezi" olarak tahsis edilen binanın bir bölümünde bağlama yapım atölyesi oluşturdu.

Atölyede yaklaşık 6 aylık sürede 2 bağlama yapan Demirsöz, nota bilmediği halde enstrümanı çalmayı da öğrendi.

"Doğuştan sanata yatkın olduğumu düşünüyorum"

Recai Demirsöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan sanata yatkın olduğunu düşündüğünü söyledi.

Çeşitli nedenlerle eğitimini tamamlayamadığını anlatan Demirsöz, çocukluğunda resim yapmayı sevdiğini ve çeşitli resimler çizdiğini dile getirdi.

Demirsöz, daha sonra yaptığı yağlı boya tablolardan sergiler açtığını aktararak, hayatı boyunca edindiği her kitabı okuduğunu kaydetti.

Köyde tek başına yaşadığını belirten Demirsöz, şöyle devam etti:

"Bu dağ başında sanatımı tek başıma yürütmeye çalışıyorum. Bağlama satın alamadım. Oldukça pahalı. Bağlama yapmaya karar verdim ve yaptım. Elbette dört dörtlük yapmıyorum. Dar imkanlarla ancak bu kadar oluyor. Günümüzde bağlamalar bilgisayar ortamlarında yapılıyor, sadece montajı elle oluyor. Nota bilgim yok. Ders almadım. Mutlaka ders alınması gerekiyor. Yine de bağlamanın notalarını kendim ayarlıyorum. Fırınlanmış ağaçlarım olmadığı için erik ağacından yapıyorum bağlamayı. Bağlamadan iyi bir ses elde etmek için Artvin ladini gerekiyor. Kapaklarında Artvin ladini kullanıyorum."

"Bağlamaları kendime yapıyorum"

Demirsöz, "Neşet Ertaş bağlaması" yapmaya çalıştığını dile getirerek, "Elimdeki bağlamayı 47'lik olarak tasarlamıştım ancak teknesi arızalı çıktı, 43'te kaldım. 'Neşet Ertaş bağlaması' yapmayı düşünmüştüm. Neşet Ertaş bağlamasında Orta Anadolu türküleri daha iyi çalınıyor." dedi.

Bağlamaları sadece kendi için yaptığını, sipariş almadığını anlatan Demirsöz, boş vaktini değerlendirmek için bu işle meşgul olduğunu vurguladı.

Demirsöz, bağlama yaparak ve çalarak yalnızlıktan bir nebze olsun kurtulduğunu belirterek, "Etrafımda insan yok, bir şeyler paylaşamıyorum. Sıkıntı içindeyim.Yalnızlığımı örtmek için sanatla uğraşıyorum. Sanat en yakın dostum şu anda. İlçe merkezine indiğimde arkadaşlar istediği zaman çalıyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

"Bunun bedelini sizlere çok ağır ödetiriz

2018-12-15 20:45 - Politika

'Mutlak kulak' Nurcihan'ın müzik başarısı şaşırtıyor

2018-12-18 18:32 - Çevre-Hayat

"Galatasaray üyeliğimi sonlandırdım"

2018-12-20 16:02 - Spor

İstanbul’da yakalandı: Üzerinden suikast silahı çıktı

2018-12-21 23:37 - Asayiş

YSK’nın oy verme saatlerine ilişkin kararı Resmi Gazete’de

2018-12-21 11:48 - Politika

Balıkesir Baltok uzatmalarda güldü

2018-12-15 22:27 - Spor

Pendik'te lokantada silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı

2018-12-15 22:32 - Asayiş

Atlarını ararken kaybolan 3 kişi donmaktan son anda kurtarıldı

2018-12-20 01:32 - Gündem

Sele kapılan çocuğu böyle kurtardılar

2018-12-21 15:57 - Genel

THY Euroleague’de 13. haftanın MVP’si Nikola Milutinov

2018-12-20 19:03 - Spor

İlgili Haberler

Deprem bölgesindeki kültür varlıkları ve müzelerin onarımına 10,7 milyar lira harcandı

15:33 - Kültür Sanat

Roma'nın tarihi Trevi Çeşmesi turistler için ücretli hale geldi

19:08 - Kültür Sanat

TRT 2'de bu ay farklı ülkelerden seçilmiş filmler sinemaseverlerle buluşacak

22:05 - Kültür Sanat

Avrupa Konseyinde "Hind Receb'in Sesi" filminin özel gösterimi yapıldı

15:45 - Kültür Sanat

11. Uluslararası İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları 10 Şubat'ta başlayacak

00:29 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Deprem bölgesindeki OSB'lerde deprem öncesi kapasiteye yaklaşıldı

12:38 - Ekonomi

Türkiye'nin ilk "kırsal uydu kenti" depremzedeleri güvenli konutlarla buluşturdu

12:09 - Gündem

Adana, Hatay ve Osmaniye'de yıkılan binalarda kusuru olanlar yargılanıyor

11:56 - Gündem

İsrail'in ateşkese rağmen Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 1 Filistinli öldü

11:54 - Dünya

Deprem bölgesinde ulaştırma yatırımları hız kesmeden devam ediyor

11:53 - Ekonomi