Yağışlar ve alternatif kaynaklarla beslenen Sapanca Gölü'nde kuraklığın izleri siliniyor

Ocak ayında 28,41 metreyle tarihinin en düşük seviyelerinden birini gören Sapanca Gölü'ndeki su kotu, kentte etkili olan yağışlar ve alternatif su kaynaklarıyla beslenmesi sonucu 67 santimetre yükselerek 29,08 metreye yükseldi.

Gündem - 5 ay önce

Yılın başında tarihinin en düşük seviyelerinden birini gören Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi, altyapı yatırımları, alternatif kaynakların etkin kullanımı ve yağışların kayıpsız şekilde havzaya iletilmesiyle şubatta 28,71 ve martta 29,08 metreye yükseldi.
Şubat ayında devreye alınan proje kapsamında Sapanca Gölü'ne yeni bir kaynak daha oluşturuldu. İlçenin yüksek kesimlerindeki yağmur ve kar suları Sarp Deresi aracılığıyla göle taşınmaya başladı. Alternatif kaynak sayesinde 3 ayda Sapanca Gölü'ne minimum 3 milyon 240 bin metreküp su iletilecek.

Bu artışların sonucunda gerileme döneminde kıyılarda oluşan açık alanlar ile karaya oturan teknelerin ve kayıkların bir kısmının çevresi sularla kaplandı.

"Gölden aldığımız suyu en aza indirmeyi hedefliyoruz"

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Seyit Sakallıoğlu, Sapanca Gölü'nde suyu kentin ve komşu il Kocaeli'nin içme suyu olarak kullandığını söyledi.
Göldeki su seviyesinin 29,08 metre kotunda olduğunu bildiren Sakallıoğlu, "En son bu seviyeye 4 Ekim 2025 tarihinde ulaşmıştık, en düşük seviye Ocak 2026'da 28,41 metre olarak ölçülmüştü. Geçen haftadan beri oluşan yağışlarda 20 santimetrelik su artışı oldu. Bu da Sakarya'mızın bir aylık su ihtiyacını karşılayacak niteliktedir." dedi.

Sakallıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar'ın talimatlarıyla gölün hassasiyetle korunması ve ilave kaynaklar oluşturarak göldeki su kullanımı baskısını en aza indirmek adına alternatif kaynaklar oluşturduklarını anlattı.
Kentte kullanılan suyun yarısının Sapanca Gölü'nden alındığını dile getiren Sakallıoğlu, "Diğer yarısını da baraj, yüzeysel su kaynakları ve sondajlardan temin ediyoruz. Yüzeysel kaynaklardan ve barajımızdan temin ettiğimiz suyla hem Sapanca Gölü'nden aldığımız suyu azaltıyoruz hem de oradan fazla suyu Sapanca Gölü'ne aktararak yağışlı dönemlerde gölün seviye artışını daha da hızlandırmış oluyoruz." diye konuştu.

Sakarya Nehri'ne akan diğer derelerin göle aktarılmasına ilişkin çalışmaların devam ettiğini bildiren Sakallıoğlu, "Sapanca Gölü'nden su verdiğimiz ilçelerde ilave kaynaklar bularak, yer altı sondajlarıyla onları da devreye alıp, Sapanca Gölü'nden aldığımız suyu daha da azaltmış olacağız. Bir taraftan da şebekeden oluşan su kayıplarını azaltarak gölden aldığımız suyu en aza indirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sakallıoğlu, Sapanca Gölü'nün kentin "göz bebeği" olduğunu, her anlamda ekolojik dengesini korumak adına etrafında bulunan kaçak yapı, uygunsuz iskele ve göle zarar verebilecek yapıları ortadan kaldırmak için çalışmalar yürütüldüğünü anlatarak, birinci etap kapsamında 89 yapının kaldırıldığını, ikinci etap çalışmalarının da başlayacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ramazan Bayramı kutlanıyor

2026-03-20 09:45 - İslam-Hayat - Safer 1448

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile telefonda görüştü

2026-03-24 19:58 - Siyaset

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 8,4 artarak 116 doları geçti

2026-03-19 13:59 - Ekonomi

Orta Doğu'daki savaş STRATCOM'da masaya yatırılacak

2026-03-25 12:32 - Gündem

Türkiye'de tüberküloz vaka sayısı 9 binlere geriledi

2026-03-24 12:17 - Sağlık

Belçika: Gerilimin düşürülmesi mutlak bir önceliktir

2026-03-23 17:37 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: İslam ülkeleri ve komşularımızla çatışma niyetimiz yok

2026-03-21 12:13 - Dünya

İran'ın Hint Okyanusu'ndaki Diego Garcia Üssü'nü balistik füzelerle hedef aldığı iddi

2026-03-21 12:53 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, KİK üyesi ülkelerin ve Ürdün'ün büyükelçilerini kabul etti

2026-03-23 20:18 - Siyaset

UNICEF: ABD-İsrail’in İran’a saldırılarının başlamasıyla bölgedeki çocuklar yıkıcı bedel ödüyor

2026-03-24 00:03 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem

Bosna Hersek'ten yola çıkan "Filistin Konvoyu" Habur Sınır Kapısı'na ulaştı

21:03 - Gündem

Bosphorus Diplomasi Forumu'nda "Yapay Zeka ve Ekonomi Arasındaki Asimetrik İlerleyiş"

19:22 - Gündem

Sıfır Atık Vakfı, Tavşan Adası'ndaki koruma modelini COP31'e taşıyacak

18:17 - Gündem

Ankara'da Terör Suçları Değerlendirme Toplantısı yapıldı

16:33 - Gündem

Günün Manşetleri

İran’daki sertlik yanlısı dönüşümün arkasında Mekke Anlaşması mı var? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

06:23 - En Son Yazılar

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya