?>

Yağışlar Şanlıurfa'daki besicileri sevindirdi

Türkiye'nin önemli küçükbaş hayvancılık merkezlerinden Şanlıurfa'da son aylardaki yağışların sevincini yaşayan besiciler, bu yıl bereketli bir yıl geçirmeyi umut ediyor.

Ekonomi - 4 yıl önce

Şanlıurfa

Ocak ve şubat aylarında yağan yağmur ve karın ardından güneşli havaların yüzünü göstermesiyle besiciler, hayvanlarını meralara çıkardı. Besiciler, meralardaki otların yeşermesiyle hayvanlarını yemle beslemek yerine otlatmayı tercih ediyor.

Haliliye ilçesine bağlı Güzelköyde hayvancılıkla uğraşan Nebi Çiftçi, AA muhabirine, her yıl bu dönemde yeşeren meraların, yeterli yağış olmaması nedeniyle kuru kaldığını söyledi.

Hayvancılığın kazançlı hale gelmesinin, meraların iyi olmasına bağlı olduğunu vurgulayan Çiftçi, ilkbahar ve yaz aylarında da hayvanlara yem vermeleri durumunda maliyetlerinin yükseleceğini ifade etti.

Uzun yıllardan sonra bölge genelinde kar yağışının etkili olduğunu hatırlatan Çiftçi, şöyle konuştu:

"Ocak ve şubatın başlarında kar ve yağmur etkili oldu. Bu bizi çok sevindirdi. Uzun yıllardan beri bu kadar kar düşmemişti. İnşallah toprağa faydası olmuştur. Umudumuz yağışların devam etmesi. Allah devletimizden razı olsun, bize destek veriyor. Yem olsun, maddi destek olsun desteğini esirgemiyor. Yağışların iyi olması bizim hayvanlarımızın fiyatlarına da yansıyor. Geçen yıl kurak bir yıl geçirdik. Bu bize olumsuz yansıdı. Bu yıl yağışlar geçen yıllara göre biraz daha iyi. Bereketli bir yıl geçiririz inşallah."

Ulubağ Mahallesi'nde besicilik yapan İbrahim Koç da son aylarda düşen yağışlarla birlikte umutlandıklarını fakat meraların tam yeşermesi için yağışların devam etmesi gerektiğini belirtti.

Yağışların az olmasının hayvanları yemle beslemeye neden olacağını anlatan Koç, "Kar yağışı bizi çok sevindirdi. Şu anda meralar istenilen seviyede olmasa da önümüzdeki aylarda yağışlarla birlikte tam iyi olur inşallah. Bugünlerde hava sıcaklığı yüksek. Tabii bu da topraktaki suyu ve nemi azaltıyor ve ot yeşermesini geciktiriyor. İnşallah mart ve nisan aylarıyla birlikte iyi yağışlar düşer, yüzümüz güler." dedi.

"Çiftçilerimiz için bereketli ve umutlu bir yıl bekliyoruz"

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ise yarı kurak olan GAP bölgesinde yağışın hem tarım hem de hayvancılık için çok önemli olduğunu söyledi.

Bölgede binlerce kişinin geçimini hayvancılıkla sağladığını belirten Çullu, şunları kaydetti:

"Özellikle mera hayvancılığı yapan binlerce çiftçi yağmur olmadığı zaman tamamen sıkıntıya düşüyor. Meralarda yeterli beslenemeyen hayvanlarını doyurmak için çiftçi yem almak zorunda kalıyor. Bu yıl son 15-20 gün içerisinde yağan karlar ve yağmurlar gerçekten toprağı doyurdu. Kurak geçen 2021 yılında yağış neredeyse yüzde 50 azaldı. Bazı bölgelerde meralar 10 santimetre ancak gelişebildi. Bu yıl düşen yağışlardan sonra sıcakların başlamasıyla önümüzdeki günlerde meralar hızla yeşermeye başlayacak. Bu yağışlar 1-2 ay meraları kurtaracak gibi görünüyor. Çiftçilerimiz için bereketli ve umutlu bir yıl bekliyoruz. Mart-mayıs arasında yağacak dengeli yağışlar hem mera hem de hububat üreticileri için çok gerekli olacak. Uzun zamandır yağmayan karlar hem Türkiye'de hem de bölgemizde yağdı. Bu karlar hem tarımsal üretimi hem de yer altı sularını olumlu etkileyecek. Birçok alanda tarımda kullanılan yer altı sularının seviyesi aşırı kullanım sonucunda daha derine düşmektedir. Bazı ovalarda sulama imkanı var fakat birçok yerde ise yer altı suları tarımsal sulamada kullanılıyor. Yağışlar o bölgeler için iyi bir avantaj oldu. Bir damla kar veya yağmur çok önemli, umut ediyoruz ki gelecek yıllarda da kar yağışı olur. Çiftçilerimiz için bereketli bir yıl bekliyoruz. İyi gelişecek meralar aynı zamanda süt ve süt ürünlerine de olumlu yansıyacaktır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

NBA'deki Türk oyuncular Furkan ve Cedi karşılaştıkları maç öncesi dostluk pozu verdi

2022-02-13 20:07 - Spor

Japonya'dan Pfizer üretimi Kovid-19 haplarına kullanım izni

2022-02-11 08:10 - Dünya

Almanya, vatandaşlarından Ukrayna’yı terk etmelerini istedi

2022-02-12 18:58 - Dünya

Yüksek petrol fiyatlarının ABD'de kaya petrolü üretimini artıracağı öngörülüyor

2022-02-15 13:51 - Ekonomi

Tunus Adalet Bakanı: Geçici bir yargı konseyi oluşturulacak

2022-02-10 08:14 - Dünya

Donbas'ta gönüllüler ayrılıkçıların tarafına balonlarla Ukrayna bayrağı gönderiyor

2022-02-10 11:31 - Dünya

Belçika'daki kamyoncu eylemi engellendi, çok sayıda kişi gözaltına alındı

2022-02-14 21:34 - Dünya

Manchester City, Norwich City engelini 4 golle geçti

2022-02-12 23:21 - Spor

Mardin'deki 9 kilise ve manastır UNESCO yolunda

2022-02-14 17:42 - Kültür Sanat

Afganistan'da yaşayan eski Sovyetler Birliği askeri, Rusya'daki kardeşlerini özlüyor

2022-02-15 13:41 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Trump'ın gümrük vergileri Almanya'nın dış ticaret fazlasını baskılıyor

17:18 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ilk 6 akslı elektrikli lokomotifinin üretileceğini bildirdi

15:38 - Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası, Rus varlıklarına dokunulmasından "kaygılı"

15:13 - Ekonomi

Türkiye Varlık Fonu, dünyanın en büyük 10 varlık fonu arasında

14:38 - Ekonomi

Türkiye'den Suriye'nin uçuş güvenliğine destek

14:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, Çin Devlet Başkanı Şi ile TikTok'un satın alınmasını görüşüyor

17:23 - Dünya

Trump'ın gümrük vergileri Almanya'nın dış ticaret fazlasını baskılıyor

17:18 - Ekonomi

Antalyaspor, Süper Lig'de yarın Kayserispor'u konuk edecek

17:02 - Spor

Türkiye ve Mısır 13 yıl aradan sonra ilk kez Doğu Akdeniz'de ortak tatbikat yapacak

16:38 - Gündem

Galatasaray Kulübü, yıllık olağan genel kurul toplantısının tarihini açıkladı

16:28 - Spor