"World Decolonization Forum"da Avrupa merkezli küresel düzen ele alındı

Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu ve bu yıl ilki düzenlenen "World Decolonization Forum 2026" kapsamında düzenlenen oturumda, küresel düzenin Avrupa merkezli bir anlayışla şekillenmesi eleştirildi.

Gündem - 3 ay önce

Moderatörlüğünü Küresel Sumud Filosu aktivistlerinden Sümeyye Sena Polat'ın üstlendiği oturuma, Leeds Üniversitesi Sosyal Teori ve Sömürgecilik Sonrası Düşünce Profesörü Salman Sayyid ile sömürge karşıtı mücadelenin sembolü Frantz Fanon'un kızı ve uluslararası hukuk uzmanı Mireille Fanon konuşmacı olarak katıldı.
Fanon, burada yaptığı konuşmada, dekolonizasyonun entelektüel, akademik veya kültürel bir proje olmadığını belirterek, "Bazı devletlerin, bağımsızlık, özerklik ve toprakları talep eden haklar ve hatta devletlere karşı tam sömürgeci pozisyonlarını haklı çıkarmak için oluşturdukları inkarı silmeyi, yalan söylemeyi gerektirir." dedi.
Başta ABD olmak üzere "İsrail'in müttefiklerinin, Filistin'de soykırım uyguladığı" ifadesine karşı çıktığını aktaran Fanon, "Çünkü iktidarın sömürgecilik taraflarına göre, İsrail devleti saldırıya uğruyor. Dolayısıyla kendilerini savunma hakkı var. Buna karşı çıkanlar, iddia edenler, düşman, hatta terörist oluyorlar." diye konuştu.
Fanon, sömürgeci ülkelerin yıllarca yerlileri kıtalarından söküp attığına, soykırım uyguladığına, toplu infazlar yaptığına ve mallarına el koyduğuna işaret ederek, "Transatlantik ticaret, kölelik, sömürgecilikten beri siyah ve Arap bir hayatın, beyaz bir hayattan daha az değer taşıdığı sabit hale gelmiş durumdadır." değerlendirmesinde bulundu.
Filistin'de de aynı sömürgecilik hakimiyet paradigmasının uygulandığını vurgulayan Fanon, "Barbarlığa karşı mücadele ettiklerini iddia ederek, onları sadece hayvan olarak kategorize ederek, zorla temelli yerinden etmeye, temel ihtiyaçlarını karşılama olanaklarında yoksun bırakmaya, açlıkla mücadele etmeye zorluyorlar." dedi.
Fanon, uluslararası toplumun baskı altındaki halklarla dayanışma göstermesi gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
"Haiti halkının desteklenmesi, onların sesi olmak, dışarıdan uygulanan kontrolü bitirmek, kendi egemenlik haklarını elde edebilmeleri için bu talebi hep beraber yapmalıyız. Her zaman Filistin'in tarafında olmalıyız ve bu soykırımın koşulsuz durdurulmasını, BM kararlarının uygulanmasını ve savaş suçlarının tanınmasını talep ediyoruz ve bunu talep etmeliyiz. İran İslam Cumhuriyeti ve Lübnan Cumhuriyeti'ne karşı sömürgeci ve yasa dışı askeri operasyonlara son verilmesini talep etmeliyiz."
Leeds Üniversitesi Sosyal Teori ve Sömürgecilik Sonrası Düşünce Profesörü Sayyid de dekolonizasyon tartışmalarının hala büyük ölçüde Avrupa merkezli kavramlar üzerinden yürütüldüğünü belirterek, "Acaba dekolonizasyonu mu dekolonize etmemiz gerekiyor?" dedi.
Sayyid, dekoloniyel düşüncenin ortaya çıkışından itibaren Atlantik merkezli bir tarih ve dünya tasavvuruna dayandığını savunarak, sömürgeciliğin küresel bir olgu olarak ele alınması gerektiğini dile getirdi.
Avrupa merkezli düşüncenin, dünyayı anlamada kendi tarihsel deneyimini evrensel bir model gibi sunduğunu kaydeden Sayyid, "Her bir güç gösterisi otomatik olarak Avrupa sömürgecilik yaklaşımının bir parçası olmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Sayyid, sömürgecilik ile ırkçılık arasındaki ilişkinin çoğu zaman yanlış ele alındığını söyleyerek, "Neden Nazilerin Almanya'da yaptıklarını sömürgecilik olarak tasvir etmiyoruz? Nazilerin kendisi buna 'sömürgecilik' derken, biz niye demiyoruz? Avrupa'nın özgünlüğünü ve biricikliğini muhafaza etsin diye 'ırkçılık' adında yeni bir kelime icat ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin en yüksek ikinci barajı Deriner, 'halatla atlama' tutkunları için hazır

2026-05-11 16:13 - Çevre-Hayat

AB, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilere yönelik yaptırım konusunda anlaşma sağladı

2026-05-11 16:27 - Dünya

İsrail Maliye Bakanı Smotrich, Batı Şeria'da Filistinlilere ait 3 bin ağacı söktüklerini duyurd

2026-05-07 23:08 - Dünya

Filistinli anne İsrail bombardımanında bacaklarını kaybeden küçük oğlu için protez istiyor

2026-05-11 16:17 - Dünya

SosyalFest 2026'nın tanıtım toplantısı İstanbul'da yapıldı

2026-05-08 18:13 - Gündem

Polonya, İsrail askerinin Lübnan'da Meryem Ana heykeline hakaretini kınadı

2026-05-07 22:51 - Dünya

Çekya'da, Ankara'daki NATO Zirvesi'ne kimin katılacağı konusundaki anlaşmazlık sürüyo

2026-05-08 20:27 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türk diasporası, Türkiye'nin gücünün artmasıyla da paralel bir şekilde gelişiyor

2026-05-08 19:58 - Siyaset

İnsan müdahalesiyle 'su yolu'nu kaybeden dereler yıllar sonra taşkınla geri dönüyor

2026-05-09 17:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Lübnan Başbakanı Selam, taleplerinin karşılanması koşuluyla İsrail ile barışı desteklediklerini söyl

2026-05-11 12:57 - Dünya

İlgili Haberler

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Gündem

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

00:03 - Gündem

"11.⁠ ⁠Anadolu Medya Ödülleri" sahiplerini buldu

21:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, terör meselesini çözme yolunda çok önemli bir fırsat yakal

21:43 - Gündem

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

21:33 - Gündem

Günün Manşetleri

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Gündem

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı oldukları

00:13 - Dünya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya