?>

WindEnergy Hamburg Konferans ve Fuarı'nda TÜREB'in "Yeşil Hidrojen İş Modelleri"

PwC Almanya şirketinin Alternatif Kaynaklar ve Hidrojen Bölümünün Küresel Lideri Prof. Dr. Jürgen Peterseim, Türkiye'nin yeşil hidrojen üretimi için gerekli 12,1 gigavat elektrölizör kapasitesinin 9,1 milyar dolar yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Hamburg

Peterseim, WindEnergy Hamburg Konferans ve Fuarı'nda, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) organizasyonuyla düzenlenen "Green Hydrogen Business Models" (Yeşil Hidrojen İş Modelleri) başlıklı sunumda küresel ısınmanın azaltılması ve 1,5 derecelik hedef için karbonsuzlaştırma çalışmalarının küresel ölçekte beş kat artması gerektiğini ifade etti.

İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve endüstrisini karbonsuzlaştırmak isteyen 20 ülkenin ulusal hidrojen stratejisi oluşturduğuna işaret eden Peterseim, mevcut durumda üretilen hidrojenin büyük bir kısmının hala fosil kaynaklardan üretildiğini, hidrojenin stratejik anlamda nerede ve nasıl kullanıldığının bu dönemde önem kazandığını anlattı.

Peterseim, hidrojen teknolojisinin hala yüksek maliyetli olduğunu ve maliyeti azaltmaya yönelik çalışmaların hızlanması gerektiğini vurgulayarak, "Örneğin yeşil hidrojen üretimi ülkelerin yenilenebilir altyapıları ve kapasitesine bağlı durumda. Bu kaynaklardan üretilen elektrik kullanılarak yeşil hidrojen üretimi gerçekleştirilebiliyor. Hidrojenin büyük miktarı ise hala doğal gaz ve kömür gibi kaynaklardan üretiliyor ve düşük karbon hedeflerini karşılayamıyor. Hedefleri karşılamada kilit rol üstelenebilecek olan hidrojene yatırım artmalı. Hükümetlerin ve hidrojeni enerji sistemine dahil etmek isteyen devletlerin elektroliz maliyetlerinin düşmesine yönelik daha ciddi ve büyük kapsamlı destek programları geliştirmesi gerekiyor." diye konuştu.

Türkiye'nin 2027'ye kadar yenilenebilir enerji altyapısını geliştirmek ve ülkedeki toplam elektrik üretimindeki yenilenebilir enerji payını yüzde 76'ya çıkarma planı olduğunu anımsatan Peterseim, şöyle devam etti:

"Bu olağanüstü bir plan. Bunun yanında, Türkiye hidrojenin farklı çeşitlerinin üretilmesi noktasında avantajlı bir konumda bulunuyor. Ayrıca ülkede Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan boru hatları da mevcut. Türkiye'de hidrojen kullanılabilecek demir ve çelik üretimi için olağanüstü erişilebilirlikte 32 tesis bulunuyor. Türkiye'nin yerel hidrojen üretimi yapması ve Avrupa başta olmak üzere diğer ülkelere ihraç etmesi mümkün. Ayrıca sahip olduğu zengin boru hatları ile sıvı hidrojen taşınması ya da büyük miktarlarda son ürün olan amonyak elde edilmesi olası. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde Türkiye'nin yeşil hidrojen üretiminde gerekli 12,1 gigavat elektrölizör kapasitesi için 9,1 milyar dolar yatırıma ihtiyacı var."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa'da doğal gaz fiyatı yüzde 13,4 arttı

2022-09-28 10:45 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2023'te bir kez daha kimin ülkemizi ve şehirlerimizi eserleriyle şenlendirdiğini göreceğiz

2022-09-24 18:02 - Siyaset

Edirne'de yoğun sis etkili oluyor

2022-09-28 10:04 - Çevre-Hayat

Denizli'de yangın söndürme helikopteri düştü

2022-09-21 17:06 - Gündem

Umman'daki Şaat Dağları, mavi ve yeşillikler arasında 'bulutları kucaklıyor'

2022-09-27 13:11 - Dünya

Almanya'da "Türk rüzgarı"

2022-09-27 16:56 - Gündem

Tokat'ta sağanak ve dolu etkili oldu

2022-09-23 00:26 - Gündem

İngiliz sterlini, dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesini gördü

2022-09-26 12:14 - Ekonomi

Tacikistan'ın bağımsızlığının 31. yıl dönümü Ankara'da kutlandı

2022-09-28 09:12 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan vefat eden Yusuf el-Karadavi'nin oğluna taziye telefonu

2022-09-26 15:32 - Gündem

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, AB ve Meksika mallarına yüzde 30 tarife uygulanacağını duyurdu

17:23 - Ekonomi

İŞKUR'dan engelli ve eski hükümlülerin hibe projelerine erişimine ilişkin açıklama

17:03 - Ekonomi

İş dünyasından "Terörsüz Türkiye" değerlendirmesi

16:58 - Ekonomi

Türkiye'nin Suriye'ye yaptığı kara yolu sefer taşımacılığında yüzde 60'lık artış

13:37 - Ekonomi

Adana'da, "Türkiye-Bosna Hersek Ticari İlişkilerini Geliştirme" etkinliği düzenlendi

12:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, Epstein dosyalarının sürekli gündemde tutulmasına tepki gösterdi

08:38 - Dünya

Başkentte 26 katlı binada çıkan yangında 1'i bebek 3 kişi öldü

08:33 - Asayiş

Rusya'da iç turizm, ‘istikrarlı trend’ olmaya devam ediyor -Erdinç Cündübeyoğlu, Moskova'dan yazdı-

07:07 - En Son Yazılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘PKK’ ile ilgili açıklamaları Rus medyasında geniş yer aldı

01:11 - Özel Haber

İsrail'in Doha'daki müzakerelerde yeni çekilme haritası sunması bekleniyor

01:07 - Dünya