?>

Vodafone, 250 ULAK baz istasyonunu canlıya aldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan: 100 birimlik fiber yatırımın, 50-55 birimi yatırım değil de ödenen harçtan oluşuyor."

Ekonomi - 6 yıl önce

 Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, "100 birimlik fiber yatırımın, 50-55 birimi yatırım değil de ödenen harçtan oluşuyor. Herkesin kafasına göre harç belirlediği bir sistemde değil, eşit ve adil bir şekilde fiberin yaygınlaşması için gerekeni yapacağız." dedi.

Vodafone Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nde toplam 250 ULAK baz istasyonunu canlıya alarak ticari şebekesinde en fazla aktif ULAK baz istasyonuna sahip operatör oldu.

Vodafone'un canlıya aldığı ULAK baz istasyonları için Rize'de düzenlenen açılış törenine katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan açılıştaki konuşmasında, yapılan 4,5G ihalesinden bu yana ulaşılan çift haneli yerlilik ve millilik rakamlarının tesadüf olmadığını bildirdi.

Vodafone'un yaptığı bu çalışmanın kendileri için önemli olduğunu belirten Sayan, şunları kaydetti:

"Hem haberleşme teknolojilerinde hem siber güvenlikte kullanılan teknolojilerin yerliliği ve milliliği, ülke savunması kadar önemli. 4,5G'de olacaksınız ki, 5G ve ilerleyen teknolojilerde daha ileri gidebilelim. Bunların olmazsa olmazı, altyapı. Fiber altyapının başta 5G ve ileri teknolojilere hazır olması gerek. Geniş bant internet 2018 yılında en az bir milyon yeni haneye ulaştı, bu yıl firmalara verdiğimiz hedefler var.

Sadece bir firmaya 1 milyon 200 bin hedefi vermiştik, bunun gerçekleştiğini görüyoruz. 100 birimlik fiber yatırımın, 50-55 birimi yatırım değil de ödenen harçtan oluşuyor. Herkesin kafasına göre harç belirlediği bir sistemde değil, eşit ve adil bir şekilde fiberin yaygınlaşması için gerekeni yapacağız."

Çekilen fiber hatların her birinde 96 tane kıl olduğunu bildiren Sayan, Türkiye'de eve kadar fiber kıl uzunluğunun istatistiki bilgi tutulmadığını dile getirdi.

Sayan, "Önümüzdeki sene başında harçların da makul seviyeye gelmesi ile, yapmış olduğumuz yatırımların direkt fiber olarak olması için önümüze gelen fırsatı değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

- "Datamızın Türkiye'de kalması, yerli donanım ve yazılımların olması, olmazsa olmazımız"

ULAK'ın sektörün tüm paydaşlarının katkısıyla, 5G'nin uçtan uca yerli ve milli olması ile ilgili hedeflerini yükselttiğine dikkati çeken Sayan, "Biz de haziran ayına kadar ilk testlerin yapılması ile ilgili süre koyduk. Haziran ayında yerli ve milli 5G ile ilgili testleri de beraber yapıyor olacağız." diye konuştu.

5G'nin başarılı olması için 4,5G'deki gelişmelerin önemine dikkati çeken Sayan, bu anlamda 4,5G'yi çok önemsediklerini anlattı.

Sayan, internetin güvenli kullanımı noktasında herkese önemli görevler düştüğünü belirterek, "Datamızın Türkiye'de kalması, yerli donanım ve yazılımların olması, olmazsa olmazımız. Türkiye'nin verisinin Türkiye'de kalması, tüketen değil üreten büyük Türkiye hayalini, Cumhurbaşkanımızın çizdiği vizyon çerçevesinde Rize'den yeniden vurgulamak istiyorum. Üç operatörümüzün de yerlilik ve milliliğe katkıları daha fazla olmalı. " ifadelerini kullandı.

Toplantı sonrası, Bakan Sayan'ın katılımıyla Vodafone'un Rize Çayeli sahilinde kurduğu ULAK baz istasyonu törenle hizmete açıldı.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa Uzay Ajansı ötegezegenleri inceleyecek uzay aracını fırlattı

2019-12-18 18:57 - Teknoloji

Karmod, Gabon'da petrol boru hattına şantiye yapıları kurdu

2019-12-18 18:25 - Genel

Kocaeli'de köprü inşaatı sırasında NATO boru hattı delindi

2019-12-22 20:42 - Gündem

Albaraka Türk Hat Koleksiyonu Roma'da sanatseverlerle buluştu

2019-12-17 16:56 - Genel

Esed rejiminden İdlib'e hava saldırısı: 2 ölü

2019-12-18 20:27 - Dünya

Bolivya'da devlet başkanlığı tartışması sürüyor

2019-12-20 11:32 - Dünya

Batı Afrika ülkeleri 74 yıllık Fransız sömürge parası CFA frangını bırakıyor

2019-12-22 11:12 - Gündem

FETÖ'nün kripto yapılanmasına operasyon: 88 gözaltı kararı

2019-12-20 11:02 - Gündem

Teknosa, Bolu'da yeni mağaza açtı

2019-12-18 18:21 - Genel

'Edin Visca takas edilecek bir oyuncu değil'

2019-12-20 16:02 - Spor

İlgili Haberler

Tarihi Hicaz Demiryolu Gaziantep ve bölgeye ekonomik katkı sunacak

13:13 - Ekonomi

Kahvede kendi markasını oluşturan genç girişimci, yurt dışına açılmayı hedefliyor

12:18 - Ekonomi

Irak'tan petrol akışının yeniden başlaması Türkiye'nin enerji arzına güç katacak

11:48 - Ekonomi

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan asgari ücretin belirlenme sürecine ilişkin uyarı

11:43 - Ekonomi

Emtia piyasalarında Fed belirsizliği sürerken gözler istihdam verilerine çevrildi

11:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul için kuvvetli sağanak uyarısı

15:03 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Sayın Cumhurbaşkanımız dünyanın en tecrübeli liderleri arasında

14:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yavuz Bülent Bakiler için taziye mesajı

14:22 - Gündem

Ege, Marmara ve Batı Karadeniz için yerel kuvvetli yağış uyarısı

13:42 - Gündem

Halkın tepkisinden çekinen Arjantin, Netanyahu'nun ülkeyi ziyaret talebini geri çevirdi

13:38 - Dünya