VLP temelli yerli Kovid-19 aşısı Faz-2 kapsamında gönüllülere uygulanıyor

Ankara Onkoloji Hastanesinde TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları yürütülen virüs benzeri parçacık (VLP) temelli yerli Kovid-19 aşısı, Faz-2 kapsamında gönüllülere uygulanıyor.

Gündem - 5 yıl önce

ANKARA

Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Prof. Dr. İhsan Gürsel tarafından geliştirilen ve güvenlik odaklı Faz-1 çalışması tamamlanan VLP temelli yerli Kovid-19 aşısında Faz-2 çalışmalarına geçen hafta başlandı.
Faz-2 kapsamında Ankara, İstanbul ve Kocaeli olmak üzere 3 farklı merkezde yürütülen aşı çalışmaları, bu merkezlerden Ankara Onkoloji Hastanesindeki Klinik Araştırmalar Merkezi'nde devam ediyor.
Merkezde yürütülen çalışmalara ilişkin  bilgi veren Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Halil Kara, dün itibarıyla Faz-2 kapsamındaki 330 gönüllüden 101'inciyi aşıladıklarını söyledi.
Kara, gönüllülerin "onkoloji.gov.tr" adresinden başvuru yapabildiğini, daha sonra merkeze gelerek PCR testi ve antikorlarına bakıldığını, sağlıklı ve değerleri uygunsa gönüllü kabul edildiğini anlattı.
İkinci dozun ardından 14 ay boyunca gönüllülerin gözetim altında olacağını ve bir nevi check-up gibi sürekli muayene edileceğini söyleyen Kara, şunları kaydetti:
"Bu, milli ve hakikaten insani bir sorumluluk. Bu aşının Faz-1 aşamasında güvenilirliğinin çok yüksek olduğunu gördük. Gönüllülerin rahat olmasını özellikle söylüyorum. Çünkü hiçbir yan etki profiline rastlamadık. Bundan dolayı gönül rahatlığıyla Faz-2'de, Faz-3'te gönüllü olabilirler."
Gönüllülük şartlarını da hatırlatan Kara, 18-59 yaş aralığında, sağlıklı, kronik ilaç kullanımı ile kronik rahatsızlığı bulunmayan, Kovid-19 geçirmemiş ve aşı uygulanmamış kişilerin gönüllü olabileceğini söyledi.

"Her şey açık ve şeffaf şekilde bildirildi"

VLP temelli yerli Kovid-19 aşısı yapılan bir gönüllü, yurt dışında gerçekleştirilen bir çalışmada yer almaktansa yerli aşı çalışması içinde bulunmak istediğini belirterek, "Bence herkes gönüllü olmalı ve güvenmeli. Çünkü her şey açık ve şeffaf, önceden bize bildiriliyor. Bir sürü tetkikten geçiyoruz. Bu tetkiklerin neticesinde uygun olup olmadığımız belirleniyor." dedi.

"Ülkemizdeki çalışmalara katkıda bulunmamız gerektiğini düşünüyorum"

Bir diğer gönüllü ise şunları söyledi:
"Aşı gönüllüsü olmak istedim. Açıkçası ülkemizde bilimsel ve teknolojik anlamda yapılan çalışmalara, yeniliklere katkıda bulunmamız gerektiğini düşünüyorum. Başvurdum, hızlıca döndüler. Bu kadar çabuk döneceklerini beklemiyordum. İki gün içerisinde belli oldu, tahliller, tetkikler yapıldı. Sonra, uygun olduğumuz belli oldu."
Gönüllülerden bir diğeri ise aşı sırası gelmesine rağmen yerli aşıyı olmayı beklediğini vurgulayarak, "Faz-1 yüzde 100'e yakın bir başarıyla sonuçlanınca, aşı yerli ve milli olunca, bir de arkadaki TÜBİTAK logosunu da görünce hiç şüphelenmedik açıkçası. Eşimle beraber geldik, eşim de aşısını az önce oldu." diye konuştu.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

BM: Son 20 yılda iklim değişikliğinden kaynaklı afetlerden 4 milyar insan etkilendi

2021-06-26 00:04 - Dünya

Eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Yıldırım kongrede aday olmayacak

2021-06-24 20:06 - Gündem

Milli bilek güreşçi, Bakan Varank ile yapacağı maçı heyecanla bekliyor

2021-06-26 16:02 - Spor

Beyaz Saray: Irak'ta Haşdi Şabi milislerine yönelik saldırının amacı gerginliği sınırlandırmak

2021-06-29 00:26 - Dünya

MİT'in Süleymaniye'deki operasyonunda 2 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

2021-06-30 16:42 - Gündem

Üniversite adaylarının YKS maratonu yarın başlıyor

2021-06-25 12:42 - Eğitim

Paris'te refakatsiz çocuklar ve düzensiz göçmenler 'acil barınma' talebiyle kamp kurdu

2021-06-25 12:56 - Dünya

Eski milli sporcu Kovid-19'la mücadele eden sağlık çalışanlarına moral vermek için pedal çeviriyor

2021-06-27 17:31 - Çevre-Hayat

İran Türkiye'nin enerji bağımsızlığı politikası karşısında yol ayrımında

2021-06-25 17:37 - Dünya

Alaska'da 70 milyon yıl önce dinozorların yaşadığına dair yeni kanıtlar bulundu

2021-06-25 18:43 - Dünya

İlgili Haberler

Giresun'da debisi yükselen derede akıntıya kapılan 3 kişi kayboldu

17:43 - Gündem

Aydın ve Muğla'da çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

17:28 - Gündem

Aydın, Antalya ve Muğla'da çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

17:08 - Gündem

Aydın'da ormanlık alanda yangın çıktı

16:32 - Gündem

Aydın ve Antalya'da ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

16:28 - Gündem

Günün Manşetleri

Giresun'da debisi yükselen derede akıntıya kapılan 3 kişi kayboldu

17:43 - Gündem

Lübnan ordusu: İsrail'in saldırıları konuşlanmamızı ve güney sakinlerinin geri dönüşünü engelli

17:38 - Dünya

NATO ülkeleri, Rusya'nın Polonya ve Romanya hava sahası ihlallerini kınadı

17:33 - Dünya

Aydın ve Muğla'da çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

17:28 - Gündem

Aydın, Antalya ve Muğla'da çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

17:08 - Gündem