?>

Verimi yüksek iki yeni muz çeşidi geliştirildi

Mersin'in Erdemli ilçesinde geliştirilen iki yeni muz çeşidiyle dekarda 6 ton olan verim yaklaşık 10 tona çıkartılacak.

Ekonomi - 6 yıl önce

Mersin

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ar-Ge uzmanları, yaptıkları çalışma sonucunda birim alandan daha yüksek verim elde edilen muz çeşidi geliştirdi.

"Grand Nain" ve "Alata Azman" adıyla tescillenen muz çeşitleriyle dekar başına verim önemli oranda artacak.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Davut Keleş, AA muhabirine, enstitüde sebze, meyve, süs bitkileri ve arıcılık konusunda Ar-Ge çalışmalarının yapıldığını söyledi.

Çalışmaların ülke tarımının kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını ifade eden Keleş, yapılan son çalışmada yeni muz çeşitlerinin geliştirildiğini anlattı.

Keleş, muzun ülke ekonomisine önemli katkı sunduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Ülkemizde muz üretiminin artırılabilmesi ve yüksek verimli çeşitlerin geliştirilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığının mali desteğiyle enstitümüz uzmanları 'Türkiye'de Muz Seleksiyonu ve Karakterizasyonu-1' ile 'Türkiye'de Muz Seleksiyonu ve Karakterizasyonu-2' projelerini başlattı. Projeler kapsamında üstün özellikleri belirlenen iki yeni muz çeşidi geliştirildi. Grand Nain ve Alata Azman adıyla tescili yapılarak sektörün hizmetine sunuldu. Bu çeşitlerden Grand Nain'de özel sektör fide üreticilerine doku kültürü için gerekli olan hastalık ve zararlılardan arındırılmış damızlık materyaller verilerek mavi sertifikalı muz fidesi üretmeleri sağlandı. Alata Azman'da ise çeşit koruma işlemleri yapıldı ve üretim hakkı satışı sektörün hizmetine sunuldu. Yeni çeşit ile dekara 6 ton olan muz verimi 9-10 tona çıkartılmış oldu."

"Patent hakkı özel sektöre devredildi"

Proje Sorumlusu Dr. Mustafa Ünlü ise muz çeşitliliğini geliştirmek amacıyla önceki yıllarda da çalışmalar yaptıklarını aktardı.

Son projelerinde muzların verim ve kalitelerine baktıklarını dile getiren Ünlü, " Muz üreticilerimiz halen dekara 6 ton verim elde ederken aynı besleme koşullarında yaklaşık 10 ton verimi olan bir muz çeşidi geliştirildi. Patent hakkı özel sektöre devredildi ve bu yılın sonu itibarıyla da çiftçilerin kullanımına sunulacak. Muz fideleri mavi sertifikalı olarak satılacaktır. Mavi sertifikalı muz fidelerine Tarım ve Orman Bakanlığı destekleme vermektedir." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Bölgede savaş istemiyoruz'

2019-09-14 15:47 - Dünya

Red Bull Cliff Diving’de son durak Bilbao

2019-09-14 15:48 - Genel

Türkiye boccede Avrupa üçüncüsü

2019-09-14 22:17 - Spor

Meclis personeli yeni yasama yılına hazırlanıyor

2019-09-13 20:22 - Gündem

SKA Etki Hızlandırıcı Programı

2019-09-14 12:57 - Genel

Dünya şampiyonasına annesiyle hazırlanıyor

2019-09-12 15:27 - Spor

CHP, Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırıyı raporlaştırdı

2019-09-10 18:22 - Siyaset

Diyarbakır'da sivilleri taşıyan araca terör saldırısı

2019-09-12 23:52 - Gündem

'Kıbrıs meselesinde laf olsun diye müzakereye başlamanın anlamı yok'

2019-09-10 15:27 - Siyaset

Dört büyüklerin borcu 10,6 milyar liraya ulaştı

2019-09-13 14:47 - Spor

İlgili Haberler

VHV Reasürans, 14. yılını Pickleball turnuvasıyla kutladı

11:53 - Ekonomi

Avrupa'nın en değerli şirketi yılın üçüncü çeyreği itibarıyla ASML oldu

11:37 - Ekonomi

Hazine kefaletiyle kullandırılan kredi tutarı 965,7 milyar lirayı aştı

11:17 - Ekonomi

Başkentten 9 ayda 11,4 milyar dolarlık ihracat

11:12 - Ekonomi

Japon piyasaları ülkenin ilk kadın başbakanı olmaya hazırlanan Takaiçi'yi pozitif karşıladı

10:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'in alıkoyduğu Küresel Sumud Filosu aktivistlerinden 29'u Madrid'e ulaştı

12:27 - Dünya

Bahçeli'nin hibe ettiği Hacıbektaş'taki arsaya yapılan cemevi külliyesi 11 Ekim'de aç

12:23 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un kurtuluşunun 102'nci yıl dönümünü kutladı

12:18 - Gündem

İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı kutlanıyor

12:13 - Gündem

Tibet Platosu'ndaki saklı cennet: Şangri-La

12:08 - Dünya