?>

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Türkiye-Venezuela ilişkilerinde yeni bir çağ açmak istiyoruz

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, "Biz Türkiye-Venezuela ilişkilerinde yeni bir çağ açmak istiyoruz. Biz farklı, daha iyi bir dünyaya inanıyor ve bunun mümkün olacağını düşünüyoruz. Sadece mümkün değil, aslında bu gerekli." dedi.

Genel - 8 yıl önce

ANKARA (AA) - Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, "Biz Türkiye-Venezuela ilişkilerinde yeni bir çağ açmak istiyoruz. Biz farklı, daha iyi bir dünyaya inanıyor ve bunun mümkün olacağını düşünüyoruz. Sadece mümkün değil, aslında bu gerekli. Dünyanın çok kutuplu, çok merkezli, hepimizin yer bulacağı yeni dönemini çiziyoruz. Bütün kültürlerin, siyasi ve ekonomik modellerin, bütün dinlerin değerli olduğundan bahsedeceğiz. Bazıları 'Medeniyetler İttifakı' diyor, biz de bunu onaylıyoruz." dedi.

Maduro, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan ile hem ikili hem de heyetler arası görüşmelerin çok iyi geçtiğini, ilişkileri çeşitlendirmek ve geliştirmek için bütüncül bir iş birliği haritası oluşturduklarını dile getiren Maduro, bunun Türkiye-Venezuela ilişkileri için yeni bir dönem olacağını ifade etti.

İki ülke diplomatik ilişkilerinin 60'ıncı yılının 24 Aralık'ta kutlanacağını vurgulayan Maduro, "Siyasi ilişkilerimiz olağanüstü ancak bu 60 yıl içinde maalesef kültürel ve insani yakınlaşmada ve ortak bir vizyon belirlemede biraz geri kalmıştık ve sanırım tam da bu noktada çok önemli bir adım attık." diye konuştu. Maduro, bugün iki ülke arasında imzalanan 5 anlaşmanın da bu yeni vizyonun ilk adımı olduğunu belirtti.

İmzalanan anlaşmalardan biri olan "havacılık anlaşması"nın kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Maduro, "Caracas-İstanbul bağlantısının güçlenmesi için resmi, lojistik desteğimizi tamamen vereceğiz ve bu uçuş da havacılık iş birliğimizde önemli bir yer kaplayacaktır." şeklinde konuştu.

Maduro, turizm alanında da çok önemli bir iş birliği programı belirlediklerinin ve 2017-2019 yıllarını kapsayan bu programın her iki ülke için de yatırım olanakları sunacağının altını çizdi.

Başka önemli anlaşmalar da imzaladıklarını söyleyen Maduro, ticaret ve ekonomik iş birliği anlaşmasının daha ileriye gitmek için ilk adım niteliği taşıdığını, iki ülkenin ekonomi bakanları tarafından da bunun da görüşmelerine başlandığını anlattı.

Nicolas Maduro, iki ülke tarım bakanlarının imza attığı mutabakat zaptının da tarım, kalkınma ve hayvancılık alanlarını kapsayacak adımları ortaya koyduğunu belirterek, "Hepimiz biliyoruz, Türkiye'nin bu alanlarda çok önemli girişimleri var." ifadesini kullandı.

Konuk Cumhurbaşkanı, imzalanan beşinci anlaşmanın da iki ülkenin güvenliği, uluslararası suç konularını düzenleyecek "güvenlik iş birliği anlaşması" olduğunu dile getirdi.

Söz konusu anlaşmaların çok önemli olduğuna değinen Maduro, şöyle devam etti:

"Ve gerçekten çok güçlü bir irademiz var. Biz Türkiye-Venezuela ilişkilerinde yeni bir çağ açmak istiyoruz. Biz farklı, daha iyi bir dünyaya inanıyor ve bunun mümkün olacağını düşünüyoruz. Sadece mümkün değil, aslında bu gerekli. Dünyanın çok kutuplu, çok merkezli, hepimizin yer bulacağı yeni dönemini çiziyoruz. Bütün kültürlerin, siyasi ve ekonomik modellerin, bütün dinlerin değerli olduğundan bahsedeceğiz. Bazıları 'Medeniyetler İttifakı' diyor, biz de bunu onaylıyoruz. Kimse tek bir siyasi model, ekonomik model, kültürel vizyondan bahsedemez.

Tarihin, kendi halklarımızın yüzlerce yıllık kültür zenginliklerini kimse koparamaz. Biz bu dünyaya inanıyor ve attığımız her adımda bu yönde ilerlemek istiyoruz. Türkiye ile kurduğumuz ilişki de bana bunları hissettiriyor ve bu derin ikili ilişkiler çok kutuplu, çok diyaloglu, gelişimin, kalkınmanın paylaşılacağı dünyaya katkıda bulunacak. Bu yüzden Sayın Erdoğan'a teşekkür ediyorum."

"Dünya beşten büyüktür"

Maduro'nun konuşmasını tamamlamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk cumhurbaşkanına İspanyolca teşekkür etti. Erdoğan, daha sonra, "Dünya beşten büyüktür." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Meltem Bulur

Haftanın Öne Çıkanları

A Milli Futbol Takımı yarın İzlanda'yı konuk ediyor

2017-10-05 14:42 - Spor

İtalya Kuzey Kore Büyükelçisi’ni gönderiyor

2017-10-01 16:02 - Dünya

İş adamını 'FETÖ'cü' diye asılsız ihbar edenlere dava

2017-10-03 15:02 - Gündem

Üç ülkeden Dünya Kupası adaylığı

2017-10-05 14:17 - Spor

Bursaspor’da golcüler sınıfta kaldı

2017-10-01 18:27 - Spor

Totti antrenörlük kursundan ayrıldı

2017-10-04 02:27 - Spor

NBA All-Star'da format değişikliği

2017-10-04 07:12 - Spor

Türkiye Avrupa'nın en genç ülkesi

2017-10-01 16:37 - Genel

Diyarbakır'da terör örgütü PKK'nın 7 sığınağı imha edildi

2017-09-30 15:12 - Gündem

'Birliğimize, kardeşliğimize kastedenlere asla izin vermeyeceğimiz'

2017-09-30 18:57 - Gündem

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

SOCAR ile Suriye hükümeti arasında mutabakat zaptı imzalandı

14:22 - Gündem

Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel yangını davasında müşteki beyanları alınıyor

14:17 - Gündem

Beşiktaş, Orkun Kökçü'nün bu akşam İstanbul'a geleceğini duyurdu

14:13 - Spor

Fenerbahçe, Ognjen Mimovic'in lisansını çıkardı

13:43 - Spor

Türkiye'nin Suriye'ye yaptığı kara yolu sefer taşımacılığında yüzde 60'lık artış

13:37 - Ekonomi