?>

Vatikan'da Papa'nın odaları mühürlendi ve makamın boş olduğu ilan edildi

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un dün sabah hayatını kaybetmesinin ardından Papa'nın şahsi kullanımındaki odaları mühürlendi ve makamın boş olduğu ilan edildi.

Dünya - 3 ay önce

Papa Franciscus'un 88 yaşında dün sabah yaşamını yitirmesinin ardından Vatikan'da papalar öldüğünde kilise hukukunda öngörülen süreç de başlatıldı.

Vatikan'ın resmi yayın organı Vatican News'un haberine göre, dün akşam 20.00 sularında ölüm ilanının yüksek sesle okunması ve cenazenin tabuta konulması safhaları gerçekleştirildi.

Bu işlemin ardından Vatikan'da papa öldüğünde ya da istifa ettiğinde bir sonraki papa seçilene dek geçiş sürecini yöneten "Kamerlengo" (Papalık Makam Vekili) Kardinal unvanına sahip Kardinal Kevin Farrell, Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin ve Başpiskopos Edgar Pena Parra ile beraber, Papa Franciscus'un konutu ve Papalık Sarayı'nda şahsi kullanımındaki odaları kapatıp, mühürledi.

Kamerlengo Kardinal Farrell'in gözetiminde, ayrıca papalık mührü olan "balıkçı yüzüğü" imha edildi ve kilise hukuku uyarınca "Sede Vacante" yani Latince "makamın boş olduğu" ilan edildi.

Vatikan resmi internet sitesi de durumunu "Sede Vacante" olarak güncelledi.

Bu arada, Kardinaller Kongregasyonunun (Bakanlık), Papa Franciscus'un ölümünün ardından ilk toplantısını bu sabah yapacağı, bu toplantıda Papa Franciscus'un cenaze töreni için tarih belirlenebileceği belirtildi.

Şubat ayında geçirdiği şiddetli bronşit nedeniyle 14 Şubat'ta Roma'daki Gemelli Hastanesine kaldırılan, burada çift taraflı zatürre teşhisiyle 38 gün boyunca tedavi gören Papa Franciscus, 23 Mart'ta taburcu edilmişti.

Papa'nın taburcu edildikten sonra 2 aylık nekahet döneminde kalması gerektiği belirtilmişti.

Papa Franciscus'un doktorlarından Prof. Sergio Alfieri, 25 Mart'ta Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, Papa'nın hastanede yattığı dönemde 2 kez ölümden döndüğünü açıklamıştı.

Kardinal Joseph Farrell, 21 Nisan sabahı yaptığı açıklamada, Papa Franciscus'un yerel saatle 07.35'te yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Vatikan, dün akşam Papa Franciscus'un ölüm nedeninin inme geçirme, komaya girme ve geri döndürülemez kalp yetmezliği olduğunu bildirmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İç Anadolu ve Doğu Anadolu'nun bazı kesimleri için zirai don uyarısı

2025-04-15 15:22 - Gündem

Yurdun tamamında çarşambadan itibaren yağış bekleniyor

2025-04-20 15:07 - Gündem

TRT 47. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ne katılacak çocuklar Türkiye'ye gelmeye başladı

2025-04-18 11:18 - Çevre-Hayat

Kızılırmak Deltası'ndaki Galeriç Ormanları su düğün çiçekleriyle kaplandı

2025-04-15 13:03 - Çevre-Hayat

Adalet Bakanı Tunç, BM Genel Sekreteri Çocuklara Karşı Şiddet Özel Temsilcisi M'jid ile görüştü

2025-04-18 17:28 - Gündem

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatının üzerinden 32 yıl geçti

2025-04-17 11:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Konut Fiyat Endeksi martta yüzde 2 arttı

2025-04-17 10:33 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, '60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun tanıtımına katıldı

2025-04-15 16:22 - Siyaset

Berlin'de Humboldt Üniversitesinde öğrenciler Filistin'e destek gösterisi yaptı

2025-04-16 18:58 - Dünya

Türk Yıldızları, İskenderun semalarında gösteri uçuşu yaptı

2025-04-19 21:37 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İsrail'in Doha'daki müzakerelerde yeni çekilme haritası sunması bekleniyor

01:07 - Dünya

İsrailliler, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması talebiyle gösteriler düzenledi

00:58 - Dünya

İsrail eski Başbakanı Olmert: İsrailliler, Batı Şeria'da her gün Filistinlileri öldürüyor

00:52 - Dünya

NYT, Netanyahu'nun siyasi çıkarı için savaşı uzattığını ve genişlettiğini kaydetti

23:43 - Dünya

İsrail hapishanesinde doğan ve İsrail füzesiyle ölen Yusuf ez-Zek'in 17 yıl süren trajik hayatı

22:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Başkentte 26 katlı binada çıkan yangına müdahale sürüyor

01:48 - Gündem

İsrail'in Doha'daki müzakerelerde yeni çekilme haritası sunması bekleniyor

01:07 - Dünya

İsrailliler, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması talebiyle gösteriler düzenledi

00:58 - Dünya

İsrail eski Başbakanı Olmert: İsrailliler, Batı Şeria'da her gün Filistinlileri öldürüyor

00:52 - Dünya

Atama kararları Resmi Gazete'de, TRT'de yönetim değişti

00:48 - Medya