?>

Varis tedavisinde yenilikçi lazer yöntemiyle hasta kısa sürede ayağa kalkıyor

Genellikle "varis" olarak bilinen venöz (toplardamar) yetmezliğinde, cerrahi gerektirmeden kapalı yöntemle uygulanan "minimal invaziv endovenöz lazer tedavisi" ile hastanın kısa sürede ayağa kalkabildiği bildirildi.

Sağlık - 4 ay önce

Antalya

Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Koray Akkan, AA muhabirine, halk arasında "varis" olarak bilinen genişlemiş damarların, aslında kronik toplardamar hastalıklarından biri olduğunu söyledi.

Varisin genellikle bacak damarlarında ortaya çıktığını belirten Akkan, hastalığın seviyesine göre farklı özelliklerinin görülebildiğini ifade etti.

Akkan, bacakta ödem, renk değişikliği, cilt altı dokuda kalınlaşma ve bacak damarlarının hasar görmesiyle kanın kalbe geri akışının engellendiği bir hastalık olarak tanımlanan "venöz yetmezlik" ile karşılaşılabildiğini anlattı.

Varisin, bacaklardaki mavi-mor renkte toplardamarların değişik boyutlarda ciltten kabararak görünür hale gelmesi olduğunu dile getiren Akkan, venöz yetmezliğin ise bacak ana damarlarının genişleyerek kan kaçağına yol açmasına ve buna bağlı ağrı, yanma, şişme, gece krampı, renk değişikliği ve yeni varis oluşumu gibi şikayetlere neden olduğunu kaydetti.

Akkan, venöz problemlerinin, venöz sistemdeki basınç artışına ve kanın kalbe dönüşündeki bozukluklara bağlı geliştiğini bildirdi.

Venöz yetmezliğin dünya genelinde yaygın bir hastalık olduğuna işaret eden Akkan, genellikle ilerleyici olan kronik venöz yetmezliğinin, uzun dönemde bacaklarda şişliğe, ciltte renk değişikliklerine, uygun zamanda tedavi edilmediğinde venöz ülserlere (yaralara) yol açabildiğini dile getirdi.

Akkan, "Kronik venöz yetmezlikle ilişkili sakatlık, yaşam kalitesinin azalmasına ve iş üretkenliğinin kaybına neden olur." dedi.

Yapılan bir çalışmaya göre, ABD'de yetişkinlerin yaklaşık yüzde 10 ila 35'inin kronik venöz yetmezliği bulunduğunu belirten Akkan, 65 yaş ve üzeri yetişkinlerin yüzde 4'ünde venöz ülser geliştiğinin tahmin edildiğini kaydetti.

"Yenilikçi tedavilerle etkin sonuçlar elde edildi"

Prof. Dr. Akkan, hastalık gelişiminde yetersiz fiziksel aktivitenin de etkili olduğunun altını çizdi.

Kronik venöz yetmezlikte yenilikçi tedavilerle etkin sonuçlar elde edildiğini aktaran Akkan, bunlardan birinin "minimal invaziv endovenöz lazer tedavisi" olduğunu ifade etti.

Akkan, yönteme ilişkin şu bilgiyi paylaştı:

"Bu yöntem artık bacak varislerini yönetmek için giderek daha yaygın kullanılmaktadır ve geleneksel cerrahiye göre hastanın yaşam kalitesi üzerinde daha büyük etkiye sahiptir. Bilimsel çalışmalar da bunu göstermektedir. Endovenöz lazer ya da radyofrekans ablasyonun başarı oranları cerrahiyle benzer bulunmuştur ancak yara enfeksiyonu ve hematom gibi daha düşük komplikasyon oranı, daha az ağrı ve işe daha kısa dönüş süresi, endovenöz tedavilerin cerrahiye olan üstünlükleri olarak tanımlanmaktadır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Bayraktar, Avrupa'nın arz güvenliği için TANAP boru hattının önemine dikkati çekti

2025-04-02 17:18 - Ekonomi

Manavgat'ta hortum hasara yol açtı

2025-04-02 16:53 - Asayiş

Zelenskiy, Rus ordusunda Ukrayna'ya karşı savaşan 2 Çin vatandaşının esir alındığını duyurdu

2025-04-08 16:43 - Dünya

Ümraniye'de İETT otobüsü yanarak kullanılamaz hale geldi

2025-04-06 10:18 - Asayiş

49. UEFA Olağan Kongresi düzenlendi

2025-04-04 02:33 - Spor

Pelikan 'Tosun' yaralı olarak sığındığı Foça'nın maskotu oldu

2025-04-09 10:02 - Çevre-Hayat

Myanmar'da 40 dereceyi bulan sıcaklar deprem sonrası çalışmaları sekteye uğratıyor

2025-04-07 11:58 - Dünya

WindEurope 2025 rüzgar enerjisi etkinliği yarın Kopenhag'da başlıyor

2025-04-07 09:43 - Ekonomi

Turizmcilerden "Her şey dahil sistemi israfa neden olmasın" çağrısı

2025-04-02 14:38 - Ekonomi

Avrupa'da, İsrail'in Gazze'deki soykırımı protesto edildi

2025-04-08 23:53 - Dünya

İlgili Haberler

Motosiklet ambulans ekipleri hastaya hızla ulaşarak etkin müdahale sağlıyor

12:57 - Sağlık

Orman yangınlarında yoğun dumana maruz kalanlar gecikmeden hastaneye başvurmalı

12:22 - Sağlık

Yüzündeki 15 yıllık tükürük bezi tümöründen 5 saatte kurtuldu

12:12 - Sağlık

Sağlık alanındaki yeni düzenleme organ nakli bekleyenlere umut oldu

18:58 - Sağlık

Yoğun bakımda oksijen tedavisi gören hastaları uyanık tutacak proje tescillendi

17:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

Başkentte sağanak hayatı olumsuz etkiledi

03:12 - Asayiş

Almanya'da polis Filistin'e destek eylemine sert müdahalede bulundu

01:07 - Dünya

Brezilya'da ABD Başkanı Trump'a "tarife tepkisi"

00:58 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Söz Gençlikte' programına telefonla bağlandı

00:08 - Siyaset

UAEA, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’nin destek tesislerinin vurulduğunu aktardı

23:53 - Dünya