?>

Van kedilerinin yavruları sahiplendirilecek

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezinde koruma altında tutulan Van kedilerinin bu yıl dünyaya getirdiği 100 yavrunun sahiplendirilmesine başlandı.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Van

Cana yakınlığı, beyaz ve ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, uzun ve kabarık kuyruğu, farklı göz renkleriyle kentin en önemli değerleri arasında bulunan Van kedisinin popülasyonu, yürütülen koruma çalışmalarıyla arttı.

YYÜ Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezinde yıllardır yürütülen çalışmalar sayesinde saf ırk sayıları yükselen kediler, bu yıl ilk doğumlarını tamamladı.

Kedi Villası'ndaki odalarda özenle bakımları yapılan anne kedilerin dünyaya getirdiği 120 yavru kedi, sağırlık testi, aşı ve çip takma işleminden geçirildi.

Yavrulardan göz renkleri farklı olan 20'si damızlık için ayrıldı, göz renkleri aynı olan 100'ünün de neslin sürekliliğinin sağlanması ve korunması amacıyla sekiz yıl önce başlatılan "Her evde bir Van kedisi" projesi kapsamında sahiplendirilmesine karar verildi.

Kentin en önemli canlı kültür mirası olma özelliğini taşıyan kedileri evlerinde beslemek isteyenler, merkeze yaptıkları başvurunun olumlu sonuçlanmasıyla Van kedisi sahibi olabiliyor.

"Ziyaretçi sayısı giderek artıyor"

Merkez Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, AA muhabirine, yapılan bilimsel araştırmaların kedilerin popülasyonuna olumlu yansıdığını anlatan Kaya, "Bu sene üretimimiz gayet iyi. Yani kapasitemizi aşacak düzeyde bir üretim söz konusu. Dolayısıyla bu yıl her yönüyle çok memnunuz. Ziyaretçi sayısı açısından da çok iyi durumdayız. Salgının etkilerinin azalmasıyla insanlar rahatlıkla kedileri ziyaret edebiliyor. Ziyaretçi sayısı giderek artıyor. Bu rakam bayramda üst düzeye çıkacak. Önceki yıllarda hafta sonları 600-700 ziyaretçi oluyordu. Şimdi bu sayının üç katına çıktık." diye konuştu.

"100 kedimizi sahiplendireceğiz"

Bu yıl doğan kedilerden 100'ünü sahiplendirmeye başladıklarını anlatan Kaya, şunları kaydetti:

"Kedilerimiz üçüncü parti doğumlarını henüz gerçekleştirmedi. Şimdiden kapasitemizin üstüne çıktık. Dolayısıyla 100 kedimizi sahiplendireceğiz, yani aileleriyle buluşturacağız. Ücretli sahiplendirme bayram tatili süresince devam edecek. Sahiplendireceğimiz yavruların burada geçirmesi gereken bir süre var. Bu sürede annesinin yanında kum eğitimi alıyor. Süt emmeyi bırakması, katı gıdaya alışması gerekiyor. Annesinden tamamen bağımsızlaştıktan sonra toplu yaşama alıştırmadan sahiplendiriyoruz. Ondan sonra yeni ailesiyle tanıştırıyoruz. Sahiplendirmeden önce sağlık testlerini yapıyoruz. Doğan her hayvanın sağlık karnesini çıkarıyoruz, pedigri (soyağacı) ve takip sistemini oluşturduktan sonra sahibine veriyoruz. Gittiği yerde takip sistemi sayesinde takip etme imkanımız oluyor. Sokağa düşerse bize ait olduğu kesinlikle ortaya çıkıyor. İki gözü mavi ya da iki gözü kehribar olanları veriyoruz. Diğer hayvanları damızlık olarak ayırıyoruz. Onun için bir gözü mavi diğer gözü kehribar olanları sahiplendirmiyoruz."

Kedilerin hediye olarak verilmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Kaya, "Hayvandan hediye olmayacağına inanıyoruz. Bir insan ortak bir kararla evine hayvan almalı. Çünkü hayvan almak geçici bir heves değil. Evinize başka bir canlı alıyorsunuz. Dolayısıyla bunun süreklilik arz etmesi gerekiyor. Onun için sahiplendirme yaparken buna çok büyük özen gösteriyoruz." dedi.

Kedi Villası'nı ziyaret eden İranlı turist Şehnaz Murtehabi de "İlk kez buraya geliyorum. Van kedileri çok temiz ve çok güzeller. Gözleri renkli, tüyleri bembeyaz. Mama verdik, çok sevdik. Özellikle yavruları çok güzel." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Diyanet Vakfına kurban bağışında bulundu

2022-07-07 18:55 - Gündem

Kadın futboluna akademik destek

2022-07-06 13:20 - Spor

Adana'da sıcak hava bunalttı

2022-07-02 15:53 - Çevre-Hayat

Isparta'da gül hasadı sona erdi

2022-07-08 17:18 - Ekonomi

Van kedilerinin yavruları sahiplendirilecek

2022-07-09 12:07 - Çevre-Hayat

Dondurma çubuğundan kitap ayracı, plastik kaşıktan bebek yapıyorlar

2022-07-06 12:28 - Çevre-Hayat

TFF, eski başkan Hasan Doğan'ı andı

2022-07-05 12:24 - Spor

Kurban pazarlarında arife günü yoğunluğu

2022-07-08 14:41 - Çevre-Hayat

Rekabet Kurulu, Ay-mar Ltd. Şti'nin 25 mağazasına ilişkin devir işlemini onayladı

2022-07-05 21:55 - Ekonomi

Wimbledon'da ilk finalist Ons Jabeur

2022-07-07 17:58 - Spor

İlgili Haberler

TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği Erzurum'da başlıyor

16:42 - Çevre-Hayat

Ümraniye Belediyesi'nden Anne Çocuk Atölyeleri

16:02 - Çevre-Hayat

Şanlıurfa'da termometreler 49 dereceyi gösterdi

15:43 - Çevre-Hayat

Down sendromlu Ebubekir'e, Konyaspor'dan sürpriz

13:43 - Çevre-Hayat

Mangal kömürü üreticileri hem havanın hem de ateşin sıcaklığıyla mücadele ediyor

13:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

60 saniyede ekonomide bugün (28 Ağustos 2025)

17:07 - Ekonomi

ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3,3 büyüdü

16:53 - Ekonomi

Bursa ve Hatay'daki orman yangınlarına müdahale ediliyor

16:48 - Gündem

Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti'nde 23 Kasım'da erken seçim yapılacak

16:43 - Dünya

Trakya'dan geçen ay 332,7 milyon dolarlık ihracat yapıldı

16:38 - Ekonomi