?>

Van'daki rehabilitasyon merkezi yaralı kuşlara ev sahipliği yapıyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi, çeşitli nedenlerle yaralanan ve uçma yetisini kaybeden göçmen ve yırtıcı kuşlara ev sahipliği yapıyor.

Çevre-Hayat - 8 saat önce

Van

Sulak alanları ve geniş coğrafyasıyla yaban hayatının hareketli olduğu Van Gölü Havzası'nda çeşitli nedenlerle yaralanan hayvanlar, Van YYÜ yerleşkesindeki merkeze getiriliyor.

Ameliyathane, rehabilitasyon merkezi, gözlem ve karantina odaları bulunan merkezde bakım ve tedavileri yapılan hayvanlar, rehabilitasyon sürecinin ardından tekrar doğal yaşam alanlarına bırakılıyor.

????

Elektrik çarpması ve ateşli silah yaralanması gibi nedenlerle yaralanan ve tedavilere rağmen uçma yetisini kaydeden kaya kartalı, arı şahini, yılan kartalı ve puhu gibi 20 kuş merkezde koruma altına alındı.

Uçamadıkları için doğaya dönemeyen kuşların merkezde bakımları yapılıyor ve beslenmeleri sağlanarak yaşama tutunmaları sağlanıyor.

Tedaviye rağmen doğaya dönemeyen hayvanlar merkezde korunuyor

Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü Havzası'ndaki tüm yaban hayvanlarının sorunlarıyla ilgilendiklerini söyledi.

Doğal hayatın devam etmesi için faaliyet yürüten kurumlarla koordinasyonu sağlayarak ekolojik dengenin bozulmadan devam etmesi için çalışma yürüttüklerini belirten Aslan, "Van Gölü Havzası sulak alan yönünden zengin olduğu için çok sayıda ve çeşitli türde yaban hayvanını barındırmakta. Çok sayıda yaban hayvanı da burada hem yerleşik olarak hem de göçmen olarak yaşamını devam ettirmekte. Bu çeşitliliğe bağlı olarak merkezimize yılın her günü, haftası, ayında ve mevsiminde hayvan gelmekte." dedi.

Amaçlarının doğadan kopmuş yaban hayvanlarını kısa sürede yeniden doğaya kazandırmak olduğunu ifade eden Aslan, tedaviye rağmen doğaya dönemeyen birçok hayvana da ev sahipliği yaptıklarını anlattı.

Yaban hayatının korunmasına katkı sağladıklarını dile getiren Aslan, şunları kaydetti:

"Kanadı yaralandığı için doğaya dönemeyen veya annesinden ayrıldığı için doğaya tutunamayacak memelileri, yırtıcıları misafir ediyoruz. Bu hayvanların yaşamlarını devam ettirmesi için merkezimizde yerlerini hazırladık. Şu an itibarıyla merkezimizde tedavisini yapıp ama doğaya döndüremeyeceğimiz kaya kartalı, arı şahini, yılan kartalı gibi kanatlı yırtıcılar bulunuyor. Baykuşların en büyük türü olan puhu da merkezimizin bahçesinde. Merkezimiz büyük bir bahçeye sahip. Şu an 20'ye yakın yaban hayvanını merkezimizde misafir ediyoruz ve yaşamlarını sürdürüyorlar."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Süper Lig'de 36. haftanın perdesi açılıyor

2025-05-17 00:07 - Spor

Halkbank, CEV Şampiyonlar Ligi Yarı Finalinde Sir Sicoma Monini Perugia'ya 3-0 yenildi

2025-05-17 00:08 - Spor

Engelli bireylerin sorunlarının tespiti için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kararı Resmi Gazete'de

2025-05-17 01:00 - Siyaset

Antalya, Diyarbakır ve Kayseri'de Bölge İdare Mahkemesi kurulması kararı Resmi Gazete'de

2025-05-17 02:13 - Gündem

Karslı hasta tek ameliyatta prostat ile mesane ve böbrek taşlarından kurtuldu

2025-05-17 11:38 - Sağlık

Sağlık Bakanlığının talebiyle bu yıl 1669 internet sitesine erişim engeli

2025-05-17 12:08 - Sağlık

Yozgat'ta otizmli çocuğun polislik hayali gerçekleştirildi

2025-05-17 00:13 - Çevre-Hayat

NBA play-off'larında Knicks, Celtics'i 119-81 yenerek Doğu Konferansı finaline çıktı

2025-05-17 09:47 - Spor

Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerin istihbarat başkanları, Duşanbe'de bir araya geldi

2025-05-17 00:03 - Dünya

Konya'daki 222 yıllık vakfın 'öğrencilere piknik ve harçlık hayır şartı' yaşatılıyor

2025-05-11 11:27 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

İlgili Haberler

Tekirdağ'da sis etkili oldu

17:26 - Çevre-Hayat

Yunus polisler, 19 Mayıs etkinlikleri kapsamında gösteri yaptı

16:52 - Çevre-Hayat

Kosovalı kadın dağcı Uta İbrahimi dünyanın en yüksek 14 zirvesine tırmandı

16:48 - Çevre-Hayat

Erzurum'da yetenekli engellilerin resmedildiği sergi farkındalık oluşturdu

14:47 - Çevre-Hayat

Arıcılığa kayınpederinin yanında merak saran kadın, 47 yıldır bal üretiyor

13:17 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Hatayspor, Adana Demirspor'u mağlup etti

21:13 - Spor

İngiliz dağcı grup "Xenon", 7 günlük Everest seferine başlıyor

20:13 - Dünya

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 29 gemi 19 Mayıs'ta halkın ziyaretine açılacak

19:52 - Gündem

Trump, pazartesi günü Putin ve Zelenskiy ile "ateşkes sürecini" görüşecek

19:47 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışını yaptığı hastanedeki hastaları ziyaret etti

18:52 - Gündem