Van'da 'Kubbetüs Sahra Camii'nin benzeri inşa ediliyor

Van'ın Gevaş ilçesinde, Müslümanların ilk kıblesi Mescidi Aksa Külliyesi'nde yer alan Kubbetüs Sahra Camii'nin mimari açıdan benzeri yapılıyor

İslam-Hayat - Safer 1448 - 2 yıl önce

Van
Hayırseverler tarafından Kudüs'te ortası kubbeli sekizgen bir bina olarak yapılan Kubbetüs Sahra Camii'nin mimari açıdan benzerinin inşa edilmesi için proje hazırlandı.
67 yaşındaki hayırsever Nimetullah Ürey öncülüğünde Selimbey Mahallesi'nde 4 bin metrekare alanda yapımına başlanan cami, ibadetin yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetlere de ev sahipliği yapacak şekilde planlandı.

Yapımı büyük oranda tamamlanan külliye şeklindeki caminin, yakın zamanda ibadete açılması hedefleniyor.
Bursa'da 25 yıldır çocuklarıyla mobilyacılık yapan ve yılın belirli dönemlerinde memleketi Gevaş'a gelen Ürey, Filistin ziyaretinde gördüğü Kubbetüs Sahra Camii'ne hayran kaldığını, benzerini memleketinde yapmak istediğini söyledi.
Bu hayaline ailesinin de destek verdiğini belirten Ürey, "İlk etapta iş yerimi ve iki aracımı satarak bu caminin yapımına başladım. Caminin benzerini Balıkesir'de bir arkadaşım yaptırmıştı. Onu da görünce heyecanım arttı. Gevaş'ta derneğini kurdum ve daha sonra Vali, Kaymakam ve Müftü ile görüşüp destek istedim. Caminin 4 dönümlük yerini satın aldım. Geçen yıl inşaata başladık. Camimiz toplam 350 metrekare olacak. Hemen yanında yine Kubbetüs Sahra Camii'nin minaresinin aynısı yapılacak." diye konuştu.

"Hedefimiz yakın zamanda ibadete açmak"

Cami için hayırseverlerin de destek verdiğini anlatan Ürey, caminin bulunduğu alana taziye evi, yemekhane, kütüphane, çocuk oyun alanı, Kur'an kursu, konferans salonu, şadırvan ve havuz da yapılacağını dile getirdi.
Caminin bitmesi için daha sonra da 17 dönüm arazisini sattığını ifade eden Ürey, şunları kaydetti:
"Emekli maaşımı da camiye bağışladım. Sağ olsunlar bazı hayırseverler de destek oldu. Aslında şu an ibadete hazır. Sadece iç kısımdaki nakışlar ve ince işçilikleri kaldı. Hedefimiz yakın zamanda ibadete açmak. Geri kalan işlerini de gelecek yıl tamamlamayı hedefliyoruz.
Bu camiyi yapmamızdaki en büyük gayelerden biri de görenlere Filistin'i, orada yaşanan zulmü hatırlatmaktır. Oraya gidemiyoruz, elimizden bir şey gelmiyor ama en azından İsrail'e tepkimizi verelim, Filistin'in bir sembolünü burada yaşatalım istedik. Ölünceye kadar yaptırdığım bu camiye hizmet edeceğim."
Vatandaşlardan Nurullah Akşit ise İsrail'in Filistin'deki katliamının kendilerini derinden etkilediğini söyleyerek "Mahallemizde yapılan bu camiyi her gördüğümde Mescid-i Aksa'yı hatırlıyorum. İnsan hüzünleniyor. Yapılan saldırıları kınıyorum. Bu cami hem Gevaş için hem mahallemiz için çok güzel oldu. Emeği geçenlerden Allah razı olsun" dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yeni Delhi'deki kamu çalışanlarının yarısı, hava kirliliği sebebiyle evden çalışacak

2024-11-20 11:36 - Dünya

Süt kardeşler -Bağımsızlık Partisi Genel Başkanı Yener Bozkurt yazdı-

2024-11-22 14:19 - En Son Yazılar

OSB'lerde bu ay 233 yeni yatırım için yer tahsisi talep edildi

2024-11-17 13:53 - Ekonomi

Fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmak 2050'ye kadar mümkün görünmüyor

2024-11-22 12:38 - Ekonomi

Dışişleri Bakanlığı, Pakistan'daki terör saldırısını kınadı

2024-11-22 13:22 - Gündem

Avustralya, Litvanya ve Estonya, UCM'nin Netanyahu hakkındaki tutuklama emrine saygı duyuyor

2024-11-22 14:22 - Dünya

Müşteri hizmetleri yönetimi ekosistemi 68,5 milyar liralık büyüklüğe ulaştı

2024-11-22 15:57 - Ekonomi

Trakya'da sağanak ve fırtına yer yer etkili oluyor

2024-11-21 13:43 - Gündem

Sakarya ve Kocaeli'de fırtına günlük yaşamı olumsuz etkiledi

2024-11-21 15:22 - Gündem

Kayaklı Koşu Milli Takımı, antrenmanlarını 1800 rakımlı yaylada gerçekleştiriyor

2024-11-18 19:07 - Spor

İlgili Haberler

Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Görmez'den Şam'daki üniversitelerle işbirliği mesajı

23:08 - İslam-Hayat - Safer 1448

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 101'inci yılında anılıyor

11:43 - İslam-Hayat - Safer 1448

Fatih'te Osmanlı hazireleri aslına uygun şekilde ihya ediliyor

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

IGMG'nin "Stajyer İmamlık Programı" ile üniversite öğrencileri Avrupa'daki camilerde görevlendirildi

14:18 - İslam-Hayat - Safer 1448

Güvenlik kulübesinde izlediği belgeselden etkilenip hattat oldu

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

Günün Manşetleri

ABD Savunma Bakanı Hegseth, Latin Amerika ülkelerine UCM'den ayrılmaları çağrısı yaptı

09:42 - Dünya

İran Dışişleri Bakanı'ndan ülkesi aleyhinde açıklama yayımlayan Fransa'ya tepki

09:28 - Dünya

Küresel elektrikli araç satışları temmuzda yıllık bazda yüzde 9 artışla 1,85 milyon oldu

08:43 - Ekonomi

Başkentte 37 ton sahte deterjan ve kozmetik ürünü ele geçirildi

08:27 - Asayiş

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 265'e çıktı

08:13 - Dünya