?>

Van'da deneme amaçlı ekilen "altın bitki" safran kentin iklimine uyum sağladı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde görevli akademisyenler, deneme amacıyla ekimini yaptıkları, "altın bitki" olarak da adlandırılan safranın kentin iklimine uyum sağladığını belirledi.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Van

Van'da farklı ürünlerin yetiştirilebildiğini çiftçilere göstermek, katma değeri yüksek ürünlere yönelmelerini sağlamak isteyen Ziraat Fakültesi Dekanlığı, 2016'da üniversite yerleşkesinde aromatik ve tıbbi bitkiler bahçesi kurdu.

Burada kekik, nane, oğul otu, ekinezya, civanperçemi, dağ çayı, sarı kantaron, ıtır, melisa, ters lale, süsen, sümbül, lale, kuzu kulağı, yabani sarımsak ve dev soğan gibi tıbbi ve aromatik birçok bitki türünü yetiştiren akademisyenler, dünyanın en pahalı bitkileri arasında gösterilen safranın yetiştirilmesi için de çalışma başlattı.

Akademisyenler, Türkiye'deki çeşidi, diğer ülkelerdekine göre sertlik, renk ve aroma bakımından farklılık gösterdiği için 2014'te dünyada tescili sağlanarak "milli bitki" unvanını alan safranın aromatik ve tıbbi bitkiler bahçesinde ekimini yaptı.

Boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanıldığı için "altın bitki" olarak da adlandırılan safranın 6 yıl boyunca adaptasyonunu, verimini, kalitesini takip eden uzmanlar, bitkinin bölgenin iklimine uyum sağladığını tespit etti.

Yaptıkları çalışmayla safranın yüksek rakımda da yetiştirilebileceğini ortaya koyan akademisyenler, özenle yetiştirdikleri ürünün hasadına başladı.

"Van'da ilk kez safran üretim denemesi yapıldı"

Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Lütfi Nohutçu, AA muhabirine, 50 soğan ile üretimine başladıkları safranda 3 bin soğana ulaştıklarını söyledi.

Bitkinin Van'ın ikliminde yetiştirilebildiğini anlatan Nohutçu, "Van'da ilk kez safran üretim denemesi yapıldı. Bu bitki, kendini hızlıca çoğaltma özelliğiyle çiftçilerimiz için büyük kıymet taşıyor. Safran bitkisi hem ekonomik hem de tarımsal anlamda bu bölge için önemli bir alternatif. Safrandan elde edilen verim oldukça kazançlı." dedi.

Nohutçu, çiftçilerin alternatif ürün yetiştiriciliğinde safrana yönelebileceğini belirterek şunları kaydetti:

"Yaklaşık 160 bitkiden yalnızca bir gram safran elde edilebiliyor. Bu da 160 bin bitkiden bir kilogram safran elde edilebileceği anlamına gelir. Bir kilogram ürün elde edebilmek için yaklaşık dört dekarlık bir alanda yetiştiricilik yapılması gerekmekte. Şu an dış piyasada bir kilogram safranın fiyatı 10-15 bin dolar arasında değişirken Türkiye'de ise 400-600 bin lira arasında seyretmekte.

Safran, Van gibi yüksek rakımlı, iklim ve toprak açısından sınırlı bölgelerde yetişebiliyor. Van, Ağrı ve Hakkari gibi şehirlerde ekonomik getiri sağlayabilecek bir bitki. Çiftçilerimize öneriyoruz. Safran bitkisi mutfaktan sağlığa birçok alanda kullanılıyor. Özellikle gıda sektöründe baharat olarak kullanılmakta. İlaç sanayisinde ve fitoterapide de önemli bir yeri vardır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

St. Petersburg Başkonsolosu Özgün Talu: Türkiye ile Rusya ilişkileri her alanda gelişmeye devam ediyor

2024-11-15 08:26 - Özel Haber

Moskova'da İlaç üretimi için Teknoloji Fuarı

2024-11-12 23:32 - Özel Haber

Apple, İngiltere'de 3 milyar sterlinlik toplu tüketici davasıyla karşı karşıya

2024-11-14 18:28 - Ekonomi

Pilates yaparken meşhur olan kedi Şiraz yeni yuvasını arıyor

2024-11-09 12:42 - Magazin

Pakistan'da "tehlikeli" seviyedeki hava kirliliği uzaydan görünebilir hale geldi

2024-11-12 15:52 - Dünya

En sıcak yazın ardından Fuji Dağı'na mevsimin ilk karı çok geç düştü

2024-11-13 11:12 - Dünya

e-Arşiv faturasına ilişkin düzenleme yapıldı

2024-11-12 10:53 - Ekonomi

ABD, bu yıl ve gelecek yıl için petrol fiyatı tahminini yukarı yönlü revize etti

2024-11-14 13:58 - Ekonomi

Eskişehirli sanatçı, evindeki atölyede atıkları 'diorama' modellere dönüştürüyor

2024-11-14 14:07 - Kültür Sanat

Domaniç Dağları'nda rengarenk sonbahar

2024-11-08 14:18 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Erzurum'da devlet korumasındaki çocuklar tiyatro ve sanatla buluştu

16:52 - Çevre-Hayat

Çankırı'da yiyecek arayan vaşak cep telefonu kamerasıyla kaydedildi

16:48 - Çevre-Hayat

Balıkesir kent merkezinin su ihtiyacını karşılayan barajın seviyesi yüzde 10'un altına düştü

12:18 - Çevre-Hayat

Gönüllü öğretmenler destek için yetim ve öksüz çocuklar ile hayırseverler arasında köprü oldu

12:12 - Çevre-Hayat

Uludağ'ın ormanlarından toplanan kozalaklardan pekmez yapıyorlar

11:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Gelir İdaresi Başkanlığı "vergi borçlularını" açıkladı

19:43 - Ekonomi

RAI kanalının yönetiminden bazı üyeler, Eurovision'da Filistin temasına yer verilmesini istedi

19:38 - Medya

Avustralya eski Başbakanı Turnbull'den Netanyahu'ya tepki: Siyasetimize karışmayın

19:27 - Dünya

AB'den konut krizine karşı plan

19:22 - Ekonomi

Filistinli kurumlar: İsrail hapishanelerindeki Filistinli esir sayısı 9 bin 300'e ulaştı

18:53 - Dünya