Van'da "akran anneleri" çocukları için bir araya geliyor

Van İl Milli Eğitim Müdürlüğünün uygulamaya geçirdiği "Akran Anneleri Buluşuyor Projesi" kapsamında bir araya gelen anneler, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunup, kendileri ve çocuklarının eğitimi için profesyonel destek alıyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 2 hafta önce

Van
"Küçük Yaş, Büyük Suç" başlıklı dosya haberin bu bölümünde, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğünün akran zorbalığının önlenmesi ve annelerin bilinçlendirilmesine yönelik projesi çerçevesindeki çalışmalar anlatıldı.

DOSYA: Küçük Yaş, Büyük Suç

"Akran Anneleri Buluşuyor" adı verilen proje kapsamında kentte eğitim gören 9-10. sınıf öğrencilerinin anneleri için okullarda çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Bu kapsamda belirlenen periyotlarda organize edilen etkinliklere davet edilen anneler, belirlenen konularda psikologlar, öğretmenler ve farklı meslek gruplarından eğitmenler tarafından bilgilendiriliyor.
Projeyle, çocukların olumsuz alışkanlıklardan korunmasında en önemli unsurlardan biri olan annelerin bilinçlendirilmesi, aile kurumunun korunması ve güçlendirilmesi, çocukların aileleriyle geçirdiği nitelikli zamanın artırılması, aile içi iletişim, akran zorbalığının önlenmesi, dijital risk ve tehditlere yönelik önlemlerin alınması hedefleniyor.

"Bu dönemde öğrenciler de anneler de pek çok sorun yaşıyor"

Proje koordinatörü Gülseren Erden, projeye geçen yıl kasım ayında başladıklarını ve her ay iki etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Projenin lise çağında öğrencileri olan annelere yönelik olduğunu anlatan Erden, şunları söyledi:
"Özellikle lise 1 ve 2. sınıfta öğrencileri olan anneleri bir araya getiriyoruz. Lise dönemi hem öğrenciler hem de ebeveynler için özel bir dönem. Bu dönemde öğrenciler de anneler de pek çok sorun yaşıyor. Özellikle sosyal baskı, akran zorbalığı, gelecek ve akademik kaygı gibi sorunlar olabiliyor. Biz de her anlamda ebeveynlere ve çocuklara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bazı durumlarda daha uzman kişilere ihtiyaç duyulabiliyor. Proje kapsamında aynı sorunları yaşayan anneleri bir araya getirerek birbirlerinden bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmalarını hedefliyoruz."
Projenin sadece eğitim faaliyeti olmadığını, annelerle birlikte kitap okuma ve kitap tahlili etkinliği düzenlediklerini, kurum ziyaretleri yaptıklarını belirten Erden, şöyle devam etti:
"Akran zorbalığına yönelik de çalışmalarımız oluyor. Kitap tahlili yaparken bu konu da açıldı. Oldukça hassas çünkü canlarından çok sevdikleri evlatlarını topluma ve okula emanet eden annelerin en çok zorlandığı konulardan biri. Biz de bu konunun sebeplerini, çözüm noktalarını, zorbalığa uğrayan çocukların yapabilecekleri davranışları ve bunun nedenlerini beraber analiz ederek çözümler geliştirmeye çalışıyoruz."

"Ahlaklı ve merhametli çocuklar yetiştirmemiz gerektiğini konuşuyoruz"

Üç çocuk annesi Ferda Uğurlu, proje etkinliklerine katıldığı için mutlu olduğunu ifade ederek, "Projeyi duyduğum zaman hem çok heyecanlandım hem de çok sevindim. Biz anne ve babalar olarak çocuklara rehberlik görevini üstlenmiş durumdayız. Onlara doğru yolu göstermek için bizim de bilinçlenmemiz gerekiyor. Dolayısıyla çok değerli bir proje ve içinde yer aldığım için çok mutluyum. Çocuklarımızla da merhamet duygusunu elden bırakmayarak konuşuyoruz. Toplumda kendilerine yer edinebilmelerinin zorbalıkla değil, merhametle olabileceğini anlatıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Etkinliğe katılan 2 çocuk annesi Ferah Manas ise "Projeyi anneler olarak verimli buluyoruz. Toplumda iyi eğitimin ve başarının dışında ahlaklı ve merhametli çocuklar yetiştirmemiz gerektiğini konuşuyoruz" dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya, zorlukların üstesinden gelmek için Türkiye ile birlikte çalıştığını açıkladı

2026-02-10 19:06 - Özel Haber

Abhazya, 2025 yılında 25 Türk vatandaşını sınır dışı etti -Erhan Kuadzba, Sohum'dan bildiriyor-

2026-02-14 00:07 - Özel Haber

Moskova Crocus Expo’da dev gıda fuarına çok sayıda Türk şirketi katıldı

2026-02-11 21:23 - Özel Haber

Rami Kütüphanesi'nde savunma sanayinin geleceği ve kuantum istihbarat konuşuldu

2026-02-09 11:42 - Kültür Sanat

Yeni nesil dijital radyo yayıncılığı DAB+ 1 yaşında

2026-02-13 14:44 - Teknoloji

AB'nin öncü güçleri Fransa ve Almanya arasındaki görüş ayrılıkları derinleşiyor

2026-02-11 11:39 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Japonya'da seçimin ikinci en başarılı siyasetçisi, "yapay zeka hareketi" lideri Anno oldu

2026-02-09 17:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın vefatının üzerinden 3 yıl geçti

2026-02-11 12:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Yeni medya biçimleri ortaya çıksa da radyo, geniş dinleyici kitlelerine ulaşıyor

2026-02-12 15:44 - Teknoloji

Milli Muharip Uçak KAAN'ın yeni prototipleri ortaya çıktı

2026-02-13 20:08 - Teknoloji

İlgili Haberler

Hamaney ve İran yönetimine yönelik aylar süren istihbarat takibinin ayrıntıları ortaya çıktı

10:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İran basını: ABD-İsrail saldırısında Tahran'daki Gandi Hastanesi hedef alındı

00:01 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD-İsrail saldırısında öldü

08:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

D-8'in fikir babası Erbakan vefatının 15. yılında anılıyor

19:04 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Gazzeli anne "İsrail'de satılığa çıkarılan" 1,5 yıldır kayıp oğlunun bulunmasını istiyor

12:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Kiev'de iftar programına katıldı

00:08 - Dünya

Hollanda'da Cami Meydanı'nda düzenlenen sokak iftarına yaklaşık 1500 kişi katıldı

00:02 - İslam-Hayat - Ramazan 1447

İçişleri Bakanı Çiftçi, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığını ziyaret etti

23:32 - Gündem

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Soylu Edirne'de iftar programında konuştu

23:13 - Gündem

Tahran’ın çeşitli noktalarında toplanan halk, ABD ve İsrail saldırılarını protesto etti

23:07 - Dünya