?>

Uzmanlardan karne uyarısı

Çocuk Gelişimi Uzmanı Zülfiye Çakır, milyonlarca öğrencinin karne alacağı cuma günü öncesinde velileri uyararak “Ailelerin özellikle karne haftası içinde çocuklarıyla bu konuda olumlu konuşmaları hatta düşük notlardan dolayı kendisini üzmemesini, hiçbir şekilde kızmayac

Eğitim - 10 yıl önce

Çocuk Gelişimi Uzmanı Zülfiye Çakır yaptığı açıklamada, “Karnelerin alındığı gün birçok çocuk sevinç, mutluluk, hüzün, kaygı ve bazen de öfke duygusunu birlikte yaşarlar. Karnesindeki notları istediği gibi olmayan çocuklar, ailelerinden ve çevrelerinden gelecek olan tepkilerden dolayı kaygı duyarlar. Çocuklardaki bu kaygının sebebi, ailelerin karnelerdeki notlara yüklediği değerin sadece ders başarısı değil yaşam başarısı gibi algılamaları ve bundan dolayı çocuklara aşırı tepkilerde bulunmalarıdır. Oysa karnelerdeki notlar bir dönemde var olan derslerdeki başarıyı ifade eder, çocuklara ve ailelerine nelerin eksik olduğunu, nelerin tamamlanması gerektiğini anlatır. Ayrıca, zayıf bir karnenin sorumluluğu sadece öğrenciye yüklenmemesi gerektiğini” diye konuştu.

"ZAYIF KARNENİN BİRDEN ÇOK SEBEPLERİ OLABİLİR"Çakır, “Zayıf bir karnenin sebepleri aile içerisinde yaşanan sorunlar, arkadaş çevresi, öğretmen-öğrenci arasındaki problemler, kendine ait bir çalışma odasının olmaması, depresyon, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği gibi birçok sorun zayıf bir karnenin alt sebepleri olabileceğini söyledi. Çocuğun gelişim süreci içerisinde olması ilgi alanlarının farklı yönlere kaymasına sebep olabilir. Kendisini tanımaya çalışan ve çevresiyle iletişim halinde olan çocuğun derslere olan ilgisi azalmış olabilir. Okul çağındaki hiçbir çocuk sadece öğrenci değildir, onunda herkes gibi birçok farklı yönü ve istekleri vardır. Her çocuğun ilgi alanı, öğrenme hızı, baskın olduğu konu, başarılı olduğu farklı alanları vardır. Çocuklarımızın her ne boyutta olursa olsun başarılarını fark etmeli, ufakta olsa çabasını takdir etmeli ve ilgisinin olduğu alanı öne çıkararak onun kendisine olan güveninin artmasını sağlamalıyız.

Böylelikle çocuğunuz zayıf olduğu yönleri bir eksiklik olarak değil geliştirilmesi gereken yönler olarak kabullenmeyi öğrenecektir. Çocuğa geribildirimler sonuç için değil içinde bulunduğu süreç için verilmeli. Ona güvenmeli ve inanıldığını göstermeliyiz” dedi.

"Öğrenciler için öncelikle karnenin bir yaşam başarısı değil sadece o dönemin derslerinin başarısını gösterdiğini unutmamalıyız" diyen Çakır, “Karneleri değerlendirirken öncelikle başarılı olunan derslerden başlamalıyız. Sonrasında iyi olmayan notları konuşmalı ve bunları nasıl daha iyi hale nasıl getirebiliriz yöntemini çocuklarımızla birlikte belirlemeliyiz. Dönem içerisinde çocuğumuzun okuldaki durumunu takip edip sadece karne dönemlerini beklememeliyiz. Okuldaki öğretmenleri ile iletişim halinde olup dikkat etmemiz gereken eksikliklerimizi öğrenmeli ona göre çocuğumuzu yönlendirmeliyiz. Karne hediyelerini çok pahalı hediyelerden seçip çocuğu hediye ile çalışmaya yönlendirecek bir hale getirmemeliyiz, mutlu olabilecekleri yaşlarına uygun küçük hediyeler seçmeliyiz. Hiçbir şekilde eleştirir, yargılar, emreder ve diğerleriyle karşılaştırma yapan konuşmalar yapmamalıyız. Çocuklarımıza yüksek not almayı değil öğrenmenin, keşfetmenin mutluluğunu aşılamalıyız. Çocuklarımızı tüm özellikleri ile kabul etmeliyiz. En önemlisi de her ne olursa olsun onları koşulsuz sevdiğimizi ifade etmeliyiz. Amaç sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştirmek olmalı, sadece not başarısı yüksek çocuklar değil” uyarılarında bulundu.

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

Dalya Ofer: 'Ekonomik kriz kapıda'

2016-01-19 16:37 - Ekonomi

3 ilçede 509 terörist öldürüldü !

2016-01-14 18:59 - Genel

Bu da Erzurum'da leğen-board keyfi

2016-01-16 15:04 - Çevre-Hayat

PKK’nın bölge sorumlusu öldürüldü

2016-01-16 20:43 - Asayiş

Siyasi partiye kumar baskını

2016-01-18 17:06 - Asayiş

Kasım ayı bütçe rakamları

2016-01-14 14:04 - Ekonomi

Bucaspor Rize’yi devirdi

2016-01-20 18:37 - Spor

"Diyanetime Dokunma-Diyanetine Sahip Çık"

2016-01-19 14:21 - Genel

PKK’nın bombası bir bebeği daha öldürüyordu!

2016-01-18 17:21 - Asayiş

Mehmetçik sırtında taşıdı!

2016-01-14 15:02 - Asayiş

İlgili Haberler

Bursa'daki imam hatip lisesinde bilim, sanat ve teknoloji eğitimi bir arada sunuluyor

21:55 - Eğitim

Dicle Üniversitesi'nde yeni akademik yılda ilk dersin konusu 'Gazze' oldu

14:03 - Eğitim

YÖK Başkanı Özvar: Türk üniversiteleri, savunma sanayisine çok kaliteli gençler yetiştirmektedir

16:31 - Eğitim

STK'lerden üniversitelere yeni akademik yılda 'ilk ders Filistin olsun' çağrısı

16:43 - Eğitim

YÖK'ten 'üniversitelerden kaydı silinen öğrenciler'e ilişkin açıklama

18:56 - Eğitim

Günün Manşetleri

Mardin Artuklu Üniversitesinden "Akademik Sumud Girişimi" önerisi

16:12 - Gündem

Uluslararası cep telefonu firmasına sim kart çıkarıcı pim üretiyor

15:58 - Ekonomi

İsrail, Greta Thunberg dahil alıkonan 171 aktivisti daha sınır dışı etti

15:52 - Dünya

"Güllü" adıyla tanınan şarkıcı Gül Tut'un ölümüyle ilgili adli tıp raporu çıktı

15:47 - Gündem

SPK Başkanı Gönül: 14 şirketin halka arzını tamamladık

15:42 - Ekonomi