Uzmanlardan idam yasası sebebiyle AB-İsrail ortaklık anlaşmasının askıya alınması çağrısı

Uzmanlar, İsrail'in Filistinlilere yönelik idam yasasının apartheid sisteminin bir aracı olduğunu belirterek, Avrupa Birliği'ni (AB) İsrail'le olan ortaklık anlaşmasını askıya almaya çağırdı

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 4 ay önce

Lahey
İnsan hakları uzmanları, İsrail Meclisi'nin (Knesset), 48 hayır oyuna karşı 62 evet oyuyla kabul ettiği idam cezası yasasının, insan haklarına, uluslararası ceza hukukuna ve insancıl hukuka açıkça aykırılık teşkil ettiğini savunuyor.

İsrail Meclisi, Filistinli esirleri hedef alacak idam cezası yasasını onayladı

İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü eski Kenneth Roth ve Uluslararası Af Örgütü Araştırmacısı Budour Hassan, yaptığı değerlendirmede, Knesset’in, Filistinli esirlere idam cezası getirilmesini öngören yasa tasarısını onaylamasını ve yasanın ayrımcı yapısını eleştirdi.
Roth, yasanın açıkça ayrımcı olduğunu vurgulayarak, "İsrail içinde yasa yalnızca 'İsrail Devleti'nin varlığını reddeden terörizme' uygulanıyor. Başka bir deyişle, yalnızca Filistinlilerin eylemlerine uygulanıyor, Yahudi aşırılıkçıların benzer eylemlerine uygulanmıyor." dedi.
Uluslararası insan hakları hukukunun idam cezasının kaldırılması yönünde güçlü bir eğilim gösterdiğini belirten Roth, "İdam cezanız varsa, en yüksek adil yargılanma standartları uygulanmalı. Ancak (İsrail’deki) bu yeni yasa tam tersini yapıyor." diye konuştu.

İşkenceyle alınan itiraflar ve yüzde 96 mahkumiyet oranı...

Roth, ABD'de idam cezasının ancak oybirliğiyle jüri kararıyla verilebileceğini ancak İsrail’deki yeni yasayla oybirliği yerine çoğunluk kararıyla idama gidebildiğini kaydederek, "İsrail yasası savcının idam cezası talep etmesine bile gerek duymuyor. İşgal altındaki Filistinliler için hakimler tarafından otomatik verilebiliyor. İnfaz için en fazla 90 gün verilmesi de bir aceleleri olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.
İsrail’de askeri mahkemelerin işkence yoluyla alınan itirafları sürekli kullandığını ve yüzde 96 mahkumiyet oranına sahip olduğunu söyleyen Roth, "Birinin yakalanması, işkence görmesi ve temel adil yargılanma gerekliliklerine uyulmadan infaza gönderilmesini düşünmek çok zor. Bu bir intikam yasası, bir kontrol yasası." dedi.

AB-İsrail ticaret anlaşması...

Roth, AB-İsrail ticaret anlaşmasının insan haklarına saygıya dayandığını hatırlatarak, "İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya kınadı. Ancak AB, bu yasa yüzünden ticaret anlaşmasını feshedecek mi? Muhtemelen hayır, çünkü İsrail'in Gazze'de soykırım işlemesinden sonra bile ticaret anlaşmasını feshetmedi." değerlendirmesini yaptı.
Yeni idam cezası yasasının açıkça ayrımcı doğasının İsrail hükümetinin işgal altındaki topraklara dayattığı apartheid'ın bir parçası olduğunu anlatan Roth, "Baskı araçları, yol engelleri, gözetim, gözaltı, işkence oldu ve şimdi infaz aracını ekliyoruz." yorumunda bulundu.

Yargısız infazlar yargısal infaza dönüştü...

Uluslararası Af Örgütü Araştırmacısı Hassan ise İsrail hapishanelerinde işkence ve gözaltında ölümlerin özellikle 7 Ekim 2023'ten bu yana hızlandığını, 100'den fazla Filistinlinin İsrail’de gözaltında öldüğünü belirterek, "Filistinlilere karşı yargısal infazlar gerçekleşmese de yargısız infazlar yaşanıyordu. İsrail askerlerine yakın tehdit oluşturmayan Filistinlilerin öldürülmesi, İsrail'in ‘hedefli suikastlar’ olarak adlandırdığı vakalar da yargısız öldürmeler olduğunu gördük." ifadelerini kullandı.
Hassan, İsrail'in işkence ve insanlık dışı koşullar sonucu Filistinli tutukluları zaten öldürdüğünü, bu yasanın aslında Filistinlileri öldürmenin yasal bir yolunu yaptığını söyleyerek, "Bu ceza etkili bir şekilde yalnızca Filistinlilere uygulanacak. Batı Şeria'daki Filistinli sakinler için idam cezası varsayılan ceza haline geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"AB-İsrail ortaklık anlaşması askıya alınmalı"

AB'nin yasaya kesin bir dille karşı çıktığını ancak bunun yeterli olmadığını kaydeden Hassan, "İsrail'in kınamaları umursamadığı açık. Yalnızca böyle bir ayrımcı yasanın maddi sonuçlarını ödediğinde İsrail'i bu yasayı uygulamamaya zorlayacak." dedi.
Hassan, bu nedenle AB'nin AB-İsrail ortaklık anlaşmasını İsrail uluslararası hukuk gerekliliklerine uymadığı sürece askıya alması çağrısında bulunduklarını vurgulayarak, "Tüm devletlerin, işgalin yasa dışı sürdürülmesine, apartheid'in sürdürülmesine ve bu idam cezası gibi uluslararası hukuk ihlallerine katkı veren işbirlikleri de dahil olmak üzere İsrail ile bağlarını kesmesi gerekiyor." diye konuştu.
Yasanın İsrail yasasına göre anayasaya uygun olup olmadığını tartışmak için İsrail Yüksek Mahkemesi'nin önüne geleceğine işaret eden Hassan, "Ancak İsrail'e güvenemeyiz. İsrail Yüksek Mahkemesi'nin tarihsel olarak İsrail'in adaletsiz sisteminin temel koruyucularından biri olduğunu biliyoruz." ifadesini kullandı.
Hassan, idam yasasına karşı çıkan ülkelerden, İsrail'i maddi sonuçlar ödemeye zorlamak için gerçek baskı uygulamaya çağırdı.

İsrail Meclisi, Filistinli esirleri hedef alacak idam cezası yasasını onayladı

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kutup Ata Tuncer’in ‘Üzgün Üzgün’ü Kerem Cem yorumuyla kırsaldan ülkeye yayılıyor -Selçuk Aka, magazin dünyasından yazdı-

2026-04-02 21:45 - Magazin

Otizmli Sevban azmiyle 1 yılda Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendi

2026-04-01 13:57 - Çevre-Hayat

Otizmli bireylerden Çaykur Rizespor'a ziyaret

2026-04-02 15:57 - Spor

"Yapay Zeka Çağında E-Ticaretin Lojistiği Zirvesi" 10 Nisan'da gerçekleştirilecek

2026-04-03 11:27 - Teknoloji

Özel eğitim öğrencileri "Hayal Atölyesi"nde üretimle hayata hazırlanıyor

2026-04-03 12:13 - Çevre-Hayat

Türkiye Basketbol Federasyonundan "Sıfır Atık Projesi"ne destek

2026-04-01 17:47 - Spor

Oğlunun idam edilmesinden korkan Filistinli anne, esirlere uygulanan çifte standarda isyan etti

2026-04-03 12:12 - Dünya

Özbek anne otizm tanısı konulan oğlunun eğitimi için Türkiye'ye yerleşti

2026-04-01 12:43 - Çevre-Hayat

İzmir'de kritik seviyeleri gören barajlardaki su miktarı yağışlarla güçlendi

2026-04-01 13:17 - Çevre-Hayat

İsrail'in Filistinlileri hedef alan idam yasasına karşı Doğu Kudüs'te genel greve gidildi

2026-04-01 15:43 - Dünya

İlgili Haberler

ODAK: Türkiye'de Nüfusun İki Yüzü - Azalan Doğumlar, Yaşlanan Toplum

19:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ODAK: Elektrikli Araçlarda Küresel Yarış ve Türkiye’nin Yükselişi

18:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ODAK: Suriye'de Terörün Tasfiyesi

17:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Karadeniz'deki saldırılar küresel tahıl sevkiyatını aksatıyor

13:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Yerinden edilen Gazzeli kadın ve çocuklar, güneşin altında çadırlarda taşıma suyla hayatı döndürmeye çalışıyor

16:58 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem