?>

Uzmanlar, Finlandiya'nın Rusya sınırını kapatmasını değerlendirdi

Uluslararası Af Örgütü Finlandiya Ofisi Sözcüsü Pargol Miraftabi, "Şu aşamada Finlandiya'nın uluslararası insan haklarına yönelik sorumluluklarını ne derece yerine getirdiğini söylemek zor." dedi.

Dünya - 2 yıl önce

Londra

Uluslararası sivil toplum kuruluşu yetkilileri, Finlandiya'nın Rusya ile 1340 kilometrelik sınırını tamamen kapatmasının "uluslararası hukuka" uygunluğunu sorguluyor.

Finlandiya'nın, Rusya'nın göçmenleri kasıtlı olarak bu ülkeye ittiğini iddia ederek sınırı kapatması, uluslararası alanda endişelere yol açtı.

AA muhabirine konuşan yetkililer, Finlandiya'nın bu kararının "uluslararası hukukun ihlali" olabileceği uyarısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü Finlandiya Ofisi Sözcüsü ve Hukuk Danışmanı Pargol Miraftabi, "(Bu karar) Sınırda sığınma haklarını baltalıyor ve ciddi insan hakları ihlali riski doğuruyor." dedi.

Şu anda sınır bölgesinde herhangi bir insan hakları ihlali gözlemlemediklerini ancak yine de Finlandiya'nın bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirten Miraftabi, "Bazı sınır bölgelerinde ciddi insan hakları ihlallerinin olduğunu görüyoruz. Bunun kesinlikle Finlandiya sınırında olacağını söylemiyorum ancak bu yaşananlar da sınırı kapatmanın bir sonucu." görüşünü paylaştı.

Finlandiya'nın bu kararla ülkenin göçmen politikasında "büyük bir değişikliğe gittiğini" ifade ederek, Finlandiya hükümetinin "Mülteciler burada hoş karşılanmaz" mesajını verdiğini anlattı.

"Tüm sınır geçiş noktalarını kapatmak bir çözüm değil"

Finlandiya'nın bu kararının uluslararası hukuka ne derece uyduğuna ilişkin soru üzerine Miraftabi, "Şu aşamada Finlandiya'nın uluslararası insan haklarına yönelik sorumluluklarını ne derece yerine getirdiğini söylemek zor." diye konuştu.

Ülkelerin, mülteciler için güvenli yollar tesis etmesi gerektiğinin altını çizen Miraftabi, "Eskiden hiç olmadığı kadar çok insan şu anda vatanını terk etmek zorunda kalıyor. Tüm sınır geçiş noktalarını kapatmak bir çözüm değil." dedi.

Finlandiya Mülteci Konseyi İcra Direktörü Annu Lehtinen de zor zamanlarda her ülkenin sınırlarını ve ulusal güvenlik çıkarlarını koruma hakkının olduğuna işaret ederek, "Ancak bu, uluslararası anlaşmalara ve insan haklarına saygı çerçevesinde olmalı." yorumunu yaptı.

Ne olmuştu?

Helsinki'nin Moskova'nın "hibrit operasyonu" olarak nitelendirdiği sığınmacılar nedeniyle iki ülke arasında haftalardır süren gerginliğin ardından Finlandiya, 28 Kasım'da Rusya ile tüm sınırını geçici kapattığını duyurmuştu.

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, ülkenin Rusya ile doğu sınırında bulunan Vaalimaa ve Niirala'daki iki kontrol noktasını 14 Aralık'tan itibaren yeniden açacağını bildirmişti.

Sınır noktaları dün açılsa da yetkililerin çok sayıda göçmenin ülkeye girdiğini bildirmesi üzerine Helsinki yönetimi, 15 Aralık yerel saatle 20.00'de bu noktaların 14 Ocak'a kadar tekrar kapatılacağını açıklamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yeni asgari ücrette sona doğru

2023-12-22 15:14 - Gündem

Engelleri Aşmak: Sporda Kadınların Yükselişi ve Devam Eden Eşitlik Arayışı

2023-12-22 14:46 - İnsan&Hayat

Hindistan'da 5,7 büyüklüğünde deprem

2023-12-18 14:48 - Dünya

THY Genel Müdürü Ekşi'ye Brezilya Devlet Nişanı verildi

2023-12-21 15:33 - Ekonomi

Lisanslı depoculukta kapasite hedefi 20 milyon ton

2023-12-21 12:58 - Gündem

TSK'nın devriye köpekleri Mehmetçiğe destek sağlıyor

2023-12-20 10:47 - Gündem

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne başvurular 2 Ocak'ta sona erecek

2023-12-21 10:47 - Ekonomi

ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,9 büyüdü

2023-12-21 17:03 - Ekonomi

Davlumbaz Yangın Söndürme Sistemi Nerede Kullanılır?

2023-12-21 15:52 - İnsan&Hayat

Adalet Bakanı Tunç: Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemine 76 bin 780 başvuru oldu

2023-12-18 10:37 - Gündem

İlgili Haberler

ABD'nin gümrük tarifelerinin küresel ekonomi ve ticarete net etkileri, 2026'da hissedilece

12:08 - Dünya

Afrika'nın petrol zengini ülkesi Angola'da akaryakıt fiyatlarındaki artış krize yol açtı

11:18 - Dünya

İsrail'in Gazze'de ev ve çadırları hedef alan saldırılarında 12 Filistinli hayatını kaybet

10:57 - Dünya

Ukrayna: Rus ordusu 72 İHA ile saldırı düzenledi

10:42 - Dünya

Gazze'de görev yapan ABD'li eski subay, yardım dağıtımlarını Açlık Oyunları romanına benzetti

08:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Tekirdağ'da makilikte çıkan yangın söndürüldü

12:13 - Gündem

ABD'nin gümrük tarifelerinin küresel ekonomi ve ticarete net etkileri, 2026'da hissedilece

12:08 - Dünya

Antalya semalarında süzülen "balonlar" turizme çeşitlilik sunuyor

12:03 - Gündem

Türkiye'den yılın ilk yarısında Türk cumhuriyetlerine yaklaşık 5,1 milyar dolarlık rekor ihraca

11:58 - Ekonomi

Türkiye'de geçen yıl demir yolu ile yaklaşık 7 milyon tonluk ihracat yapıldı

11:53 - Ekonomi