?>

Uzmanından 'Temaslı olmak için illa dokunmak gerekmiyor' uyarısı

Prof. Dr. Yılmaz, vakayla temaslı olmak için illa dokunmak gerekmediğini belirterek, "Bazıları dokununca virüsün bulaştığını sanıyor. Virüsün en önemli bulaş yolu, damlacık dediğimiz solunum yollarıyla oluyor." dedi.

Sağlık - 4 yıl önce

Antalya

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) yoğun bakım servisi sorumlusu Prof. Dr. Murat Yılmaz, vakayla temaslı olmak için illa dokunmak gerekmediğini belirterek, "Bazıları dokununca virüsün bulaştığını sanıyor.

Zaten artık tokalaşmıyoruz, öpüşmüyoruz. Virüsün en önemli bulaş yolu, damlacık dediğimiz solunum yollarıyla oluyor." dedi.

Yoğun bakım servisinde Kovid-19 hastalarının hayata tutunması için ekibiyle özverili şekilde çalışan Yılmaz, yaptığı açıklamada, havanın soğumasıyla riskli günlere girildiğini, asla rehavete kapılmamak gerektiğini söyledi.

Her zamankinden daha dikkatli olunmasını isteyen Yılmaz, "Grip vakaları artmaya, Kovid-19, H1N1 tüm gripler birbirine karışmaya başladı.

O nedenle izolasyona en çok dikkat etmemiz gereken döneme girdik. Yoğun bakımlara en çok ihtiyaç duyacağınız dönemdeyiz.

Geçenlerde hastaneye gelen 25 yaşında doğum sonrası sorunları olan bir hastayı, 14 saat sonra yoğun bakıma çekebildik.

O nedenle dışarıya çok az çıkın, başka hastalıklara da maruz kalmayın. Şu dönemde gerçekten trafik kazası yapmamamız gerekiyor." diye konuştu.

Hastanelerinde 100 civarındaki yoğun bakım yatağının 30'unun Kovid-19 için ayrıldığını aktaran Yılmaz, her yaş grubundan vakaların geldiğine dikkati çekti.

"Hastalık herkeste ayrı seyrediyor"

Entübe olanlardan 96 yaşındaki hastayı da iyileştirip taburcu ettiklerini vurgulayan Yılmaz, "30 yaşında hastalığı çok ağır seyrettiği için kaybettiğimiz hastalarımız da var. Hastalık herkeste ayrı seyrediyor.

Şiddeti herkeste çok farklı. O nedenle altta yatan hastalığına da bağlı. Bazı genç yaşta hastalığı ağır seyrediyor, bazıları 96 yaşında Kovid-19'u atlatabiliyor." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, yeni suni solunum cihazlarının konforlu olduğunu, bazı hastaları entübe etmeden bu cihazlar sayesinde tedavi edip, taburcu edebildikleri aktardı.

"Yoğun virüs alımı hastalığın seyrinde önemli"

Prof. Dr. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Yoğun virüs alımı hastalığın seyrinde oldukça önemli. Mesai arkadaşlarımızdan, yoğun bakımda takip ettiklerimiz oldu.

Yoğun bakım doktorlarımız da hasta oldu. Doğal olarak oldukça sıkıntılı atlatıyorlar.

Sağlıkçılar direkt bu işle iç içe olduğu için daha ağır atlatıyorlar. Bu dışarıdakiler daha hafif atlatacaktır diye yanlış anlaşılmasın.

Şu anda 23 hastanın 22'si sağlıkçı olmayan kişiler. Bir sefer maruz kalmasına rağmen çok ağır atlatan ya da kaybettiklerimiz de oluyor ama virüsü yoğun almamak gerekiyor."

Yoğun bakım servisinde tüm ekibin özveriyle çalıştığına işaret eden Yılmaz, herkesin bu süreçte çok daha dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Özellikle sosyal ortamlardan virüsün çok kolay bulaştığını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Vakayla temaslı olmak için illa dokunmak gerekmiyor. Bazıları dokununca bulaştığını sanıyor. Zaten artık tokalaşmıyoruz, öpüşmüyoruz.

Virüsün en önemli bulaş yolu, damlacık dediğimiz solunum yollarıyla oluyor.

Maske, sosyal mesafe, el hijyeni çok önemli. Aynı ortamda çalıştığımız enfekte olan mesai arkadaşlarımız oldu ama hep maskeyle çalıştığımız için kendimizi koruduk."

Virüsün kimden geleceğinin belli olmadığına değinen Yılmaz, açık veya kapalı her ortamda virüsün kolayca bulaşabildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Şampiyonlar Ligi'nde 6. hafta heyecanı başlıyor

2020-12-07 15:02 - Gündem

Afrika ülkeleri Kovid-19 aşılarını 2021'de alacak

2020-12-10 18:06 - Gündem

Macaristan: AB bütçesinde anlaşma sağlandı

2020-12-10 02:57 - Gündem

AB liderleri zorlu konuların gölgesinde toplanacak

2020-12-09 14:26 - Dünya

Astım hastası annesi için hava temizleme cihazı tasarladı

2020-12-10 15:56 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe Yeni Malatyaspor'u konuk edecek

2020-12-11 13:51 - Spor

Başkentte sahte reçete operasyonu: 23 gözaltı

2020-12-10 14:06 - Gündem

ECB'nin güvercin adımlarının ucu açık

2020-12-11 15:11 - Ekonomi

Japonya'dan pandemiye karşı 3'üncü ek bütçe paketi

2020-12-08 21:27 - Dünya

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Azerbaycan destan yazmaya devam edecek

2020-12-10 16:06 - Gündem

İlgili Haberler

Hamileyken karaciğer nakli yapıldı, hem sağlığına hem bebeğine kavuştu

15:03 - Sağlık

Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme önerileri

12:08 - Sağlık

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan bayramda sağlık hizmetlerine ilişkin açıklama

09:38 - Sağlık

Hamilelere kurban eti tüketimi konusunda uyarı

15:07 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından Kurban Bayramı'nda beslenme uyarısı

15:03 - Sağlık

Günün Manşetleri

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda 3 kişi yaralandı

17:08 - Dünya

İçişleri Bakanı Yerlikaya, görev başındaki personelin bayramını telsizden kutladı

17:02 - Gündem

FAO: Küresel gıda fiyatları tahıl ve şeker fiyatlarındaki düşüşle mayısta geriledi

16:53 - Ekonomi

Avusturya'da kamu yayıncı kuruluşunun stüdyosu Gazze’ye dair tarafsız yayın talebiyle işgal edi

16:22 - Dünya

ABD'de tarım dışı istihdam mayısta beklentileri geride bıraktı

16:12 - Ekonomi