?>

Uzmanından "Kar yağışı yetersiz, tedbir için herkese görev düşüyor" uyarısı

Prof. Dr. Yusuf Demir, "Türkiye'nin neredeyse dörtte üçünde kar yağışı ya yetersiz oldu ya da hiç almadı. Bu da tarımsal üretim ve tarımsal verimlilik açısından ciddi anlamda bizi endişelendiren durum oluşturdu." dedi.

Gündem - 2 yıl önce

Samsun

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, "Türkiye'nin neredeyse dörtte üçünde kar yağışı ya yetersiz oldu ya da hiç almadı. Bu da hem kaynaklarıyla, yani yer altı açısından hem de önümüzdeki süreçte tarımsal üretim ve tarımsal verimlilik açısından ciddi anlamda bizi endişelendiren durum oluşturdu. Çünkü yer altı suyunun besleme ana kaynağı, kar yağışıdır." dedi.

Demir, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla gazetecilere, her yıl farklı temayla düzenlenen etkinliklerin bu yıl "Barış için sudan faydalanmak" sloganıyla gerçekleştirileceğini söyledi.

Dünyada su kaynaklarının adil ve sürdürülebilir yönetimlerle küresel barış ve güvenliğe katkıda bulunabileceğini dile getiren Demir, "Son yıllarda dünyada ve ülkemizde hem iklim değişimlerinin hem doğal afetlerin hem de yağış rejimi değişiminin etkili olduğunu görüyoruz. Bu etkilerin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceği uzmanlarca ortaya konuldu. Dünyada her gün 6 bin insanın su ve suya bağlı krizlerden öldüğü bir süreç yaşıyoruz. Suya yeterince ulaşamayan insan sayısı dünyada 2,4 milyarın üzerinde. 1 milyarın üzerinde insan da günlük 2 litre suyla yaşamak zorunda. Dünyanın önümüzdeki 20-30 yıllık süreçte yüzde 40'ından fazlasının su kriziyle karşı karşıya kalacağı bir gerçek." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yıllardır su stresi yaşayan bir ülke olduğuna işaret eden Demir, "Su fakirliği çeken ülkeler arasına girme noktasına hızla yol alıyoruz. Suyumuzun sınırlı olduğunu, bunun da doğru kullanılması gerektiğini takip ediyoruz. Önümüzdeki süreçte özellikle küresel iklimin, doğal afetin etkilerinin, meteorolojik verilerin bu şekilde devam etmesi de bizleri ciddi endişelendiriyor." diye konuştu.

"Torunlarımız için harekete geçme zamanı çoktan geldi"

Son bir yıl içinde Türkiye'de yağış rejiminde önemli değişimler yaşandığına dikkati çeken Demir, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin neredeyse dörtte üçünde kar yağışı ya yetersiz oldu ya da hiç almadı. Bu da hem kaynaklarıyla, yani yer altı açısından hem de önümüzdeki süreçte tarımsal üretim ve tarımsal verimlilik açısından ciddi anlamda bizi endişelendiren durum oluşturdu. Çünkü yer altı suyunun besleme ana kaynağı, kar yağışıdır. Aynı zamanda tarımsal üretim açısından bitkilerin soğuklanma ihtiyacını görmesi, tohumun toprakta belli dönemlerde karın altında kalması verimlilik açısından önemli. Torunlarımıza yeşil ve sürdürülebilir bir dünya bırakabilmek, nefes alabilecekleri temiz hava ve içebilecekleri su taşıyabilmek için bu ülkenin her bir ferdinin elini taşın altına koyma zamanı geldi de geçmektedir. Susuzluk kaderimiz ve geleceğimiz olmamalıdır. Dünya Su Günü'nü bu vesilesiyle kutluyorum, sorumluları duyarlılığa ve herkesi göreve davet ediyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

1. Nükleer Enerji Zirvesi başladı

2024-03-21 15:02 - Dünya

Gençlik ve Spor Bakanı Bak: Türkiye'de spor devrimi var

2024-03-14 19:52 - Spor

MHP Genel Başkanı Bahçeli, 1295 delegenin tamamının oyunu alarak yeniden genel başkanlığa seçildi

2024-03-17 13:47 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Kamboçya Dışişleri Bakan Yardımcısı Widhya'yı kabul etti

2024-03-20 22:43 - Siyaset

JPMorgan Chase'e 348,2 milyon dolar ceza

2024-03-14 19:57 - Ekonomi

Kırım’ın yasa dışı ilhakının üzerinden 10 yıl geçti

2024-03-16 22:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İrlanda Başbakanı Varadkar istifa kararı aldı

2024-03-20 16:08 - Dünya

Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ayaydın vatandaşlarla iftarda buluştu

2024-03-20 23:22 - Siyaset

Evde bakım sisteminden 140 bin yaşlı yararlanıyor

2024-03-17 12:37 - Gündem

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin balistik füze fırlattığını duyurdu

2024-03-18 09:18 - Dünya

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi

03:17 - Gündem

AFAD'dan Doğu Karadeniz'deki yağışların ardından yapılan çalışmalara ilişkin açıklama

01:18 - Gündem

Kartalkaya'daki otel yangını davasında ara karar açıklandı

22:17 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Cumhurbaşkanımız insanlığın ortak vicdanına tercüman olmuştur

21:17 - Gündem

Küresel Sumud Filosu'ndaki Türk gazeteci Çelik, teknelerin Girit açıklarına ulaştığını söyledi

20:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi

03:17 - Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Erdoğan'ın BM'deki "KKTC'yi tanıyın" çağr

02:53 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar 2025 seçim bildirgesini açıkladı

01:53 - Dünya

AFAD'dan Doğu Karadeniz'deki yağışların ardından yapılan çalışmalara ilişkin açıklama

01:18 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç, Suudi Arabistan'ın Milli Gün resepsiyonunda konuştu

00:47 - Siyaset