?>

Uzlaştırma 231 bin dosyanın taraflarını hakim karşısına çıkmaktan kurtardı

Yargıda alternatif çözümlerden "uzlaştırma" kapsamında şüpheliler, geçen yıl bağış yapma, kamu yararına çalışma, özür dileme gibi anlaşma kararlarına uyarak ceza almaktan kurtuldu.

Gündem - 6 yıl önce

Ankara

Yargıda alternatif çözümlerden "uzlaştırma" kapsamında geçen yıl 231 bin soruşturma dosyası anlaşmayla sonuçlandırıldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye genelindeki uzlaştırma bürolarına geçen yıl toplam 275 bin dosya geldi.

Aralarında basit yaralama, hakaret, hırsızlık ve dolandırıcılığın da bulunduğu suçlar kapsamındaki dosyalar, Cumhuriyet savcısının onayıyla görevlendirilen uzlaştırmacılara gönderildi.

Şüpheli ve şikayetçinin uzlaştırmacı nezaretinde buluşmasıyla geçen yıl 231 bin dosya, mahkemelerin önüne gelmeden anlaşmayla sonuçlandırıldı.

Şikayetçilerden ilginç talepler geldi

Uzlaşma kapsamında şikayetçiler, bağış yapma, kamu yararına çalışma, suç nedeniyle uğranan zararın giderilmesi, özür dileme gibi şartların yerine getirilmesinin yanı sıra farklı taleplerde bulunabiliyor.

Şikayetçilerin bazılarının uzlaştırma talebi olarak şart koştuğu, İstiklal Marşı'nın 10 kıtasının ezberlenmesi, iş yerine tüm çalışanların bulunduğu ortamda, üzerinde "Özür dilerim" yazılı pastanın gönderilmesi gibi talepler geçen yıl kabul edildi.

Bunun yanı sıra Türk tarihi üzerine bir kitabın okunarak özetinin çıkarılması, Kızılay Meydanı'nda 200 gül dağıtılması gibi taleplerin karşılanmasıyla da taraflar arasında uzlaşma sağlandı.

Uzlaştırma sürecinin işleyişi

Fail ve mağdur, uzlaştırmacılar eşliğinde görüşmeler gerçekleştiriyor. Taraflar görüşmeler sırasında mağdurdan veya suçtan zarar görenden özür dileme, kamu yararına hizmet veren kuruluşlarda çalışma, topluma faydalı birey olunmasını sağlayacak programlara katılma, maddi ve manevi zararın karşılanması ile bağışta bulunma gibi edimleri (anlaşma kararı) belirliyor.

Bu tür edimler üzerinde tarafların uzlaşmaya varmaları suretiyle dosyalar sonuçlandırılıyor. Böylece uzun yargılama süreçleri sona eriyor.

Şüpheliler, uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde ceza almaktan kurtuluyor. Uzlaşma sürecinde mağdur herhangi ücret ödemiyor. Uzlaştırmacı ücreti ve diğer masraflar devlet tarafından karşılanıyor. Uzlaşmanın olumlu sonuçlanması halinde şüpheliden de herhangi ücret talep edilmiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TRT Çocuk izleyicilerini yarıyıl tatilinde sevindirecek

2020-01-16 21:47 - Medya

'Futbolda şike kumpası' davası görülmeye devam ediyor

2020-01-15 15:22 - Gündem

İtalya, Berlin Konferansı'ndan sonuç bekliyor

2020-01-15 22:42 - Dünya

Hrant Dink Agos gazetesi önünde anıldı

2020-01-19 20:34 - Genel

LÖSEV'in İyilik Çarşısı açıldı

2020-01-18 17:02 - Gündem

'Beşiktaş'a zarar verecek bir riski almayacağım'

2020-01-15 19:32 - Spor

PSA Grubu Küresel İcra Komitesi yeniden yapılandı

2020-01-16 18:08 - Ekonomi

'Feride' 24 Ocak'ta sinemaseverlerle buluşacak

2020-01-22 12:56 - Genel

MDOB, 'Carmina Burana' balesini yeni formuyla sahneleyecek

2020-01-18 01:42 - Kültür Sanat

'Dış politikamızı Putin belirliyor'

2020-01-15 17:52 - Siyaset

İlgili Haberler

İstanbul'da 3 adliyenin başsavcısı değişti

17:02 - Gündem

Burdur'da sahipsiz köpeğin saldırdığı kişi yaralandı

16:42 - Gündem

İstanbul'da terör örgütü DHKP-C'ye yönelik soruşturmada 8 zanlı tutuklandı

16:37 - Gündem

Ankara'nın 5 ilçesinde bazı mahallelere yarın su verilemeyecek

16:12 - Gündem

KADEM'in "Kadın ve Aile" temalı fotoğraf yarışmasının ödül töreni düzenlendi

15:52 - Gündem

Günün Manşetleri

İsrail'in ablukası nedeniyle kıtlık yaşanan Gazze’de açlıktan ölenlerin sayısı 457’ye yükseldi

17:12 - Dünya

60 saniyede ekonomide bugün (03 Ekim 2025)

17:07 - Ekonomi

İstanbul'da 3 adliyenin başsavcısı değişti

17:02 - Gündem

Burdur'da sahipsiz köpeğin saldırdığı kişi yaralandı

16:42 - Gündem

İstanbul'da terör örgütü DHKP-C'ye yönelik soruşturmada 8 zanlı tutuklandı

16:37 - Gündem