?>

'Uzamış Kovid-19 Sendromu' bazı hastalıkları tetikleyebiliyor

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Usta, "Uzamış Kovid-19 Sendromu'na çok dikkat edilmeli çünkü kalp problemlerinden tutunuz nörolojik problemler, depresyon ve kaygı bozukluğuna kadar birçok hastalığı tetikleyebiliyor." dedi.

Gündem - 5 yıl önce

ANTALYA

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, Uzamış Yeni Tip Koronavirüs (Kovid-19) Sendromu'nun bazı hastalıkları tetiklediğini belirterek, "Sendromunuz varsa test sonucu negatife dönse de iş bitmiş değil.

Mutlaka tedavi edilmesi, bağışıklık sisteminin düzenli olarak güçlü tutulması gerekiyor." dedi.

Usta,  yaptığı açıklamada, Kovid-19 tanısı konulmuş hastalarda semptomların bir aydan daha uzun süre devam etmesinin "Uzamış Kovid-19 Sendromu" olarak tanımlandığını söyledi.

Bazı hastaların, test sonucu negatife dönmesine rağmen öksürük, göğüs, kas, sırt ve eklem ağrılarının, halsizlik ve yorgunluk, kişinin kendisini iyi hissetmeme gibi belirtilerinin devam ettiğini vurgulayan Usta, "Bu belirtiler 3 ile 6 ay devam edebiliyor.

Bazen bu süreç 6 ayı da geçebiliyor. Bu, vücudun bağışıklık sisteminin Kovid-19'a hala reaksiyon gösterdiğinin bir belirtisidir.

Dolayısıyla Kovid-19'u geçiren hastaların mutlaka bu semptomlarını kontrol ettirmeleri, bu dönemde vücudu destekleyici D, C ve çinko gibi vitaminler alması gerekiyor." diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri'nde bu sendroma yönelik ciddi çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Usta, bu konuda protokollerin uygulandığını, tedavilerin yapıldığını bildirdi.

"Tedavi edilmesi gereken bir durum"

Herkesin sağlığına dikkat etmesi, Kovid-19 tedbirlerine uyması gerektiğini anlatan Usta, "Tedbirlere uyulmadığında sonuçları da ağır oluyor.

Uzamış Kovid-19 Sendromu'na çok dikkat edilmeli çünkü başka hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Kalp problemlerinden tutunuz nörolojik problemler, depresyon ve kaygı bozukluğuna kadar birçok hastalığı tetikleyebiliyor.

Hastayı çok rahatsız eden önemli bir durumdur." ifadelerini kullandı.

Usta, bu durumun hiç basite alınmaması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Sendromunuz varsa test sonucu negatife dönse de iş bitmiş değil. Mutlaka tedavi edilmesi, bağışıklık sisteminin düzenli olarak güçlü tutulması gerekiyor.

Çünkü Kovid-19'a saldıran bağışıklık sistemimiz, bu sefer kendi hücrelerimize, kalp kaslarımıza, sinirlerimize, nöronlarımıza saldırıyor.

Kaslarımıza saldırınca yorgunluk yapıyor.

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için kaliteli ve yeteri kadar uyumak, düzenli yürümek, sağlıklı beslenmek, her fırsatta güneşe çıkmak gerekiyor.

Güneşin ilaç olduğunu unutmayalım."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz için çığ uyarısı

2021-03-23 17:16 - Gündem

Ankara'da bu akşamdan itibaren kar yağışı bekleniyor

2021-03-23 16:20 - Gündem

AB, Libya'da uluslararası tanınırlığı olmayan eski hükümetin başbakanına yaptırımları kaldırıyor

2021-03-26 20:11 - Dünya

Bursa'da meydana gelen heyelan nedeniyle 7 bina boşaltıldı

2021-03-25 21:51 - Gündem

Migros'tan Tarsus'a ilk bulvar üzeri mağaza

2021-03-27 14:28 - Yerel haber-Şirket Haber

AB Liderler Zirvesi'nden 'Türkiye ile iş birliği' mesajı çıktı

2021-03-26 01:04 - Dünya

AB düzenleyicileri Rusya'daki aşı üretim tesislerini denetlemeye hazırlanıyor

2021-03-23 19:06 - Dünya

Fransız polisinin düzenlediği operasyonda terör örgütü PKK üyesi 10 kişi gözaltına alındı

2021-03-24 04:36 - Dünya

'Yanık Ülke' beyaz örtüyle kaplandı

2021-03-26 18:21 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan Berat Kandili mesajı

2021-03-27 14:46 - Siyaset

İlgili Haberler

Muğla'da tedavileri tamamlanan deniz kaplumbağaları denizle buluştu

21:28 - Gündem

Gökçeada'da kuvvetli sağanak sonrası su kesintisi yaşanıyor

18:52 - Gündem

Nusret-2025 Davet Tatbikatı'nda savunma sanayi firmaları sunum yaptı

17:38 - Gündem

Bilecik'te şiddetli yağış nedeniyle oluşan sel ulaşımı aksattı

15:37 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Abdullah Şahin için başsağlığı mesajı

14:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Luccas Claro'da "yırtık, çıkık ve kırık" tespit edildi

23:48 - Spor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Enflasyonla mücadeleyi önceliklendirmiş durumdayız

23:28 - Siyaset

Trabzonspor'dan 131 hafta sonra 4'te 4'lük seri

22:37 - Spor

ABD'de Pentagon'un asker maaşlarını ödeyebilmek için bağış alması tartışılıyor

21:38 - Dünya

Diyarbakır 9. Kitap Fuarı devam ediyor

21:28 - Kültür Sanat