?>

Uyuşturucuyla mücadele verileri çeşitlendirilecek

Türkiye'de uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin her türlü verinin toplandığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığında kurulan sistem sayesinde, mevcut verilerin kalite ve çeşitliliği artırılacak.

Gündem - 7 yıl önce

ANKARA - Orhan Onur Gemici - Sertaç Bulur

Türkiye'de uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin her türlü verinin toplandığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığında kurulan sistemle mevcut verilerin kalite ve çeşitliliği artırılacak.

Türkiye'de uyuşturucuyla mücadelede yürütülen tüm çalışmalara ilişkin veriler, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (NDB) Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Şube Müdürlüğünde toplanıyor.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanıp 2014'te yürürlüğe giren anlaşma doğrultusunda, Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezinin (EMCDDA) Türkiye'deki temas noktası olan NDB'nin verileri, sadece ulusal değil Birleşmiş Milletler ve EMCDDA gibi örgütlerin hazırladığı uluslararası raporlarda da kullanılıyor.

NDB, "2016-2018 Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı" kapsamında, "Ulusal Uyuşturucu Karar Destek Sistemi (UKDS)" kurulması için yetkilendirildi.

Bu kapsamda AB fonlarından 3 milyon avro bütçeli "TUBİM'in Veri Toplama Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi" hazırlandı.

Avrupa Komisyonunca kabul edilen ve "2018-2023 Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı"nda da yer alan proje, tedarik ve eşleştirme bileşenlerinden oluşuyor.

Bütçenin bir milyon avrosu yazılım, donanım ve teknik cihazlara, 2 milyon avrosu ise eğitim, mevzuat, çalıştay ve toplantı gibi faaliyetlere harcanacak.

Eş ülke Romanya

Türkiye ve Romanya arasında 29 Haziran 2018'de imzalanan sözleşme doğrultusunda bir çalışma ofisi kuruldu ve projenin eşleştirme ayağının uygulama süreci başlatıldı.

TUBİM'in veri toplama kapasitesinin güçlendirilmesi amacını taşıyan eşleştirme sayesinde ulusal ve uluslararası uzmanlar bir araya getirilecek, mevcut verilerin kalite ve çeşitliliği artırılacak.

Proje sonunda, diğer ülkelerin model olarak alabileceği etkin bir "Ulusal Uyuşturucu Karar Destek Sistemi"nin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Eş zamanlı veri akışı olacak

Projenin 2 yıl boyunca uygulanmasıyla veri toplama sistemi hususunda mevzuat hayata geçirilecek ve NDB'ye eş zamanlı veri akışı sağlayan sistem kurulmuş olacak.

Veri sağlayıcı kurumların, sağlam bir veri toplama sistemine sahip olmalarına imkan tanıyacak uygulamayla "Erken Uyarı Sistemi"ne proaktif veri girişi sağlanacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mustafa Cengiz'den TFF ve üç hakeme istifa çağrısı

2018-11-24 21:32 - Spor

Çamlıca Camisi'ne mahyalar asıldı

2018-11-20 01:32 - Çevre-Hayat

Gole doymayan takımlar

2018-11-19 14:32 - Spor

'Bir meyve yersen 5 kilometre koş'

2018-11-22 22:02 - Sağlık

Uyuşturucuyla mücadele verileri çeşitlendirilecek

2018-11-25 10:37 - Gündem

Down sendromlu lösemi hastası Afra'dan iyi haber

2018-11-22 17:02 - Çevre-Hayat

Taylandlı çocuklara 'Arkadaşım Türkiye' etkinliği

2018-11-24 21:02 - Dünya

ABD'den 'İran-Rusya-Suriye petrol ağına' yaptırım

2018-11-21 01:02 - Dünya

'Türk tıbbında Kemal Bayazıt ismi bir ekoldür'

2018-11-23 14:32 - Sağlık

Engelli memur alımı tercihleri 29 Kasım'da başlayacak

2018-11-23 19:07 - Gündem

İlgili Haberler

Fatih'te Böcek ailesinin otelde uygulanan ilaca bağlı zehirlenme sonucu öldüğü belirlendi

19:47 - Gündem

KADEM'den "Şiddete Karşı Hep Birlikte" kampanyası

19:43 - Gündem

Mersin'de içme suyu borusunun patlaması nedeniyle sokakları su bastı

18:52 - Gündem

İstanbul'da futbol müsabakalarının biletlerinin yasa dışı satıldığı iddiasına soruşturma

18:43 - Gündem

TÜRGEV'den şiddete ve zorbalığa karşı güvenli gelişim modeli

18:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Fatih'te Böcek ailesinin otelde uygulanan ilaca bağlı zehirlenme sonucu öldüğü belirlendi

19:47 - Gündem

KADEM'den "Şiddete Karşı Hep Birlikte" kampanyası

19:43 - Gündem

ABD'de göçmenlik polisi Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt'in yeğeninin annesini gözaltına aldı

19:27 - Dünya

TFF Tahkim Kurulu, 28 futbolcunun 45 günlük cezalarını onadı

19:08 - Spor

Mersin'de içme suyu borusunun patlaması nedeniyle sokakları su bastı

18:52 - Gündem