?>

UUİ'deki astronotlardan yeni hasat tekniği

NASA Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) görevli astronotlar, ilk kez "kes, yeniden yetiştir" hasat tekniğini uygulayacak. - Anadolu Ajansı

Teknoloji - 9 yıl önce

ANKARA

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) görevli astronotların, Sebze Üretim Sistemi (Veggie) programı çerçevesinde üçüncü kez kırmızı marul tohumu ekmeye başladığını bildirdi.

NASA'dan yapılan açıklamada, "Yörünge laboratuvarının yeni kabin üyesi astronot Shane Kimbrough, ilk bilimsel görevlerinden biri olan Veg-03 deneyini bu sabah erken saatlerde başlattı." ifadesine yer verildi.

Veggie proje yöneticisi Nicole Dufour, Veg-03 deneyinde ilk kez "kes, yeniden yetiştir" hasat tekniği kullanıldığını belirterek, "Bitkiler yaklaşık dört haftalık olduğunda bazı yapraklar, bir parça taze marul ve bilimsel örnek için hasat edilebilecek. Diğer yapraklar ise bitkinin köküyle olduğu gibi bırakılacak. Böylece bitki, gelişmeye devam eder ve daha fazla yaprak üretir." dedi.

Astronotların yiyeceklerine aynı bitkilerden taze, besin değeri yüksek gıda ilave etmeyi ve yörüngede tarımsal üretimi artırmayı amaçladıklarını belirten Dufour, tohumların gelecek haftadan itibaren çimlenmeye başlamasını umduklarını dile getirdi.

Astronot Scott Kelly tarafından 2015 yazında ekilen ve Veg-01 adı verilen marul, LED altında tutularak yaklaşık bir ayda yenilebilir hale getirilmişti.

Veggie sisteminde, bitkilerin yetişmesi için yeşil LED'lerden daha fazla ışık yayan kırmızı ve mavi LED'ler kullanılıyor. Morumsu renkteki bitkinin daha yenilebilir görünmesi için de sisteme daha sonra yeşil LED ekleniyor.

Uzayda tarım, uzun süredir bilim adamlarının ilgisini çekiyor. NASA, astronotların besin ihtiyacını karşılamak için geleceğin uzay gemilerinde ve diğer gezegenlerde sebze meyve yetiştirmeyi planlıyor. Uzayda tarım, astronotların gıda için Dünya'ya bağımlı olmadan evrenin derinliklerinde araştırma yapmasına olanak tanıyacak. UUİ'de 2002'de kurulan Lada serasında yerçekimsiz alanda bitkilerin yetiştirilmesiyle ilgili çalışmalar yapılıyor.

Muhabir: Zehra Ulucak

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Lozan tutanakları müzayedeyle satıldı

2016-10-22 20:37 - Gündem

Mardin'de bir korucu şehit

2016-10-20 18:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şahika Ercümen'i tebrik etti

2016-10-24 01:37 - Spor

'Mağduriyet adı altında algı oluşturulmaya çalışılıyor'

2016-10-22 14:32 - Gündem

Türkiye'ye başkanlık sistemini anlatacaklar

2016-10-24 18:02 - Gündem

ARAMCO'da yangın: 2 ölü, 16 yaralı

2016-10-21 02:17 - Dünya

Çin'de patlama: 7 ölü, 94 yaralı

2016-10-24 20:32 - Dünya

Fenerbahçe, Kütahyalı hakkında suç duyurusunda bulunacak

2016-10-24 01:22 - Spor

Caner Erkin'in aşil tendonu koptu

2016-10-24 03:07 - Spor

'5 aylık bebeğin babası tarafından kaçırıldığı' iddiası

2016-10-25 19:52 - Gündem

İlgili Haberler

Baykar, İtalyan havacılık devi Piaggio'yu resmen bünyesine kattı

23:53 - Teknoloji

Baykar, 140 yıllık İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace'i satın aldı

23:23 - Teknoloji

Samsung yapay zeka ve kodlama eğitimleriyle gençlerin geleceğine yatırım yapıyor

15:27 - Teknoloji

Gök bilimciler, son bir yılda 162 asteroidin Dünya'ya Ay'dan daha yakın mesafeden geçtiğin

11:28 - Teknoloji

Kamu Siber Güvenlik Derneğinden ücretsiz Uygulamalı Sızma Testi Eğitimi

11:23 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Hazreti Muhammed'in karikatür çizimini yayımlayan derginin grafikeri gözaltına alındı

00:32 - Gündem

Hazreti Muhammed'in karikatür çizimini yayımlayan dergiye ilişkin soruşturmada 4 gözaltı kararı

00:28 - Gündem

Netanyahu'nun 7 Temmuz'da ABD Başkanı Trump'la görüşmesi bekleniyor

00:07 - Dünya

Trump, ABD'nin Suriye'ye yaptırımlarını sonlandıran başkanlık kararnamesini imzaladı

00:02 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar : "KKTC, Doğu Akdeniz'deki istikrarın anahtarıdır"

23:52 - Dünya