?>

Üsküp'ün zamana direnen saatçisi

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te 1973'ten beri saat tamirciliği yapan İdriz, birçok antika saatin de bulunduğu atölyesinde tamir için getirilen saatlere "hayat vermeye" devam ediyor.

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

ÜSKÜP-Furkan Abdula

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yıllardır saatçilikle uğraşan ustalar, bu zanaatin yok olmaması için adeta zamana direniyor. 30 yıl öncesinde Üsküp'te saatçilikle uğraşanların sayısı 45 civarındayken, bugün bu sayı 12'ye kadar düşmüş durumda.

1973 yılından beri saat tamirciliğiyle uğraşan 58 yaşındaki Fadil İdriz de bu mesleği ayakta tutmaya çalışan ender isimlerden biri. İdriz, Üsküp'teki Eski Türk Çarşısı'nda 13 yaşında çırak olarak başladığı bu mesleği, neredeyse yarım asırdır sürdürüyor.

Henüz ilkokuldayken bu mesleğe çırak olarak ilk adımı atan İdriz, birçok antika saatin de bulunduğu atölyesinde 1973 yılından bugüne tamir için getirilen saatlere "hayat vermeye" devam ediyor.

AA muhabirine hikayesini anlatan İdriz, öncelikle usta-çırak geleneğine değinerek, önceleri zanaatçıların 5-6 yıllık bir çıraklık ve kalfalık sürecinden sonra usta olabildiklerini ifade etti.

Kendisinin Üsküp'te Hristiyan bir ustanın yanında 3 yıl çıraklık ve 3 yıl da kalfalık yaptığını aktaran İdriz, bu sayede saatçilik mesleğini öğrendiğini söyledi.

İdriz, 6 yıl ustasının yanında çalıştıktan sonra 1979'da saatçilik alanında ustalık diploması aldığını ve bugüne kadar da bu işle uğraşmaya devam ettiğini söyledi.

Saatçiliğin çok titizlikle ve sabırla yapılması gerektiğine işaret eden İdriz, "İnsanın sinirli olmaması lazım. Sinirli olan insan, bu zanaatı yapamaz, devam edemez." şeklinde konuştu.

Elektronik saatlerin üretilmesiyle mekanik saatlerin değerini yitirdiğini vurgulayan İdriz, Üsküp'te bu meslekle uğraşan kişilerin sayısının bugün 12 olduğunu, bunların yarısının sadece satış yaptığını, yarısının ise tamirle uğraştığını ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hicri takvime göre bugün ayın kaçı? Hicri takvim 1439-40

2018-01-08 10:02 - Çevre-Hayat

Afrin operasyonu öncesinde sınıra askeri sevkıyat hızlandı

2018-01-04 21:52 - Gündem

DEAŞ'a bağlı 'en tehlikeli teröristlerden biri' yakalandı

2018-01-07 10:32 - Dünya

CHP'de İstanbul il başkanlığı için üç aday

2018-01-09 17:37 - Siyaset

İç turizmde hedef 10 milyon kişiye tatil yaptırmak

2018-01-08 16:56 - Ekonomi

Soma davasının 20’nci duruşması yarına ertelendi

2018-01-10 04:02 - Asayiş

İş Bankası'nın 2018 beklentileri

2018-01-09 20:33 - Ekonomi

İstanbul'da özel spor hastanesi kurulacak

2018-01-11 01:59 - Genel

TSK açıkladı! 6 terörist etkisiz hale getirildi

2018-01-07 17:32 - Asayiş

AB'den İsrail'e idam tepkisi

2018-01-04 17:22 - Genel

İlgili Haberler

Boş durmamak için başladığı kazma, kürek ve balta sapı yapma işini meslek edindi

17:02 - Çevre-Hayat

Gaziantep'te baraj suyu çekilince eski demiryolu köprüsünün ayakları gün yüzüne çıktı

15:27 - Çevre-Hayat

Trabzon'da balıkçılar tarafından insansız deniz aracı bulundu

14:43 - Çevre-Hayat

Gazze’ye destek için Kudüs'e yürüyüş başlatan İranlı aktivist Kocaeli'ye ulaştı

14:22 - Çevre-Hayat

Polisin hızlı refleksi Kıbrıs gazisini dolandırılmaktan kurtardı

14:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu: Gazze'ye doğru devam, 120 deniz mili sınırına yaklaşıyoruz

06:18 - Dünya

Küresel Sumud Filosu: Artık yüksek riskli bölgeye girdik, filo üzerindeki İHA hareketliliği artıyor

04:08 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Conscience gemisi Gazze için yeniden yola çıktı

01:12 - Dünya

Depremde 35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı'na ilişkin yargılama sürdü

01:08 - Gündem

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon ilk galibiyetini aldı

00:37 - Spor