?>

'Üretimin yaşı olmaz' diyen huzurevi sakinleri mantar yetiştirmeye başladı

Sinop'ta "Üretimin yaşı olmaz" diyerek yola çıkan huzurevi sakinleri, misafiri oldukları Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde oluşturulan alanda mantar üretimi gerçekleştiriyor

Çevre-Hayat - 5 ay önce

Sinop

Yaşlıların rehabilitasyon süreçlerine katkı sunmak ve boş zamanlarını verimli değerlendirmelerine olanak sağlamak isteyen merkez yönetimi, "Üretimin yaşı olmaz" temasıyla Mantar Yetiştiriciliği Projesi'ni hayata geçirdi.

Proje kapsamında 80 kişinin yaşam sürdüğü huzurevindeki bazı sakinlere, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlilerince mantar kompostu oluşturulması ve bakımının yapılmasıyla ilgili eğitim verildi.

Huzurevi sakinlerinin bazıları, aldıkları eğitim sayesinde merkezin içinde bulunan 40 metrekarelik alanda mantar yetiştirmeye başladı.

İlk istiridye mantarı hasadını da yapan huzurevi sakinleri, yetiştirdikleri mantarları huzurevinin bahçesinde düzenledikleri mangal etkinliğinde tüketti.

"Büyüklerimiz, bir şey üretmenin mutluluğunu yaşadı"

Sinop Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zeki Yıldırım, projenin "Üretimin yaşı olmaz" düşüncesiyle ortaya çıktığını söyledi.

Huzurevinde misafir ettikleri kişilerin, yaşları ne olursa olsun mutlaka bir şeyler üretebileceğine inandıklarını vurgulayan Yıldırım, o nedenle merkez yönetiminin yaşlılara yönelik bu tür projeler hayata geçirmeye başladığını anlattı.

Merkezde kalan yaşlı vatandaşların hayat enerjilerine en güzel katkının onlara yeni uğraşlar kazandırmak olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şunları söyledi:

"Huzurevimizin fiziki imkanları mantar yetiştirmeye müsaitti. Büyüklerimizi İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün desteğiyle mantar kompostu hazırlamayla ilgili bir eğitimden geçirdik. Bu kompostların hepsinin büyüklerimizle hazırlığını yaptık. Sonra da projeyi hayata geçirdik. Tabii projenin hayata geçirilmesinde en önemli şey hasat yapmaktı. Hasat yapma aşamasına gelindiğinde büyüklerimizin bir şey üretme duygusunu yaşaması hepimizi son derece mutlu etti."

Yıldırım, mantarların tüm yetiştirme sürecinde yaşlıların büyük heyecan duyarak bir şey üretmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Büyüklerimizle burada kompostların hazırlanması ve sonraki aşamalarda odanın nemlendirilmesi, mantarın kök salması, büyümesi, bütün heyecanları birlikte yaşadık. Zaman zaman ben de geldim. Büyüklerimiz, bir şey üretmenin mutluluğunu yaşadı." diye konuştu.

Her hasatta 50-60 kilogram civarında mantar elde etmeyi planladıklarını belirten Yıldırım, hasat sezonunun sonunda bu rakamın toplam 500 kilograma ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

"Doğanın özlemini burada hep birlikte yaşadık"

Huzurevi sakini 64 yaşındaki Mustafa Avcı ise yönetimin kendilerine böyle bir öneriyle geldiğini, kendilerinin de bunu kabul ettiklerini dile getirdi.

Gördükleri bir aylık eğitimin ardından yetiştiriciliğe başladıklarını anlatan Avcı, şunları kaydetti:

"Eğitimde mantar kompostu nasıl hazırlanıyor, nemlendirme nasıl yapılıyor, bunlar bize öğretildi. Tabii 4-5 karışımla bunları bodrumda yetiştirdik. Bir ay içerisinde bu duruma getirdik. Şimdi de hasadını yaptığımız mantarları ızgarada pişirerek yedik. Böylelikle o doğanın özlemini burada hep birlikte yaşadık, çıkardık."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ankara'da tarihi eser niteliği taşıyan 530 obje ve sikke ele geçirildi

2025-01-15 09:32 - Asayiş

DSÖ, küresel sağlık krizleriyle mücadele için 1,5 milyar dolarlık acil yardım çağrısında bulundu

2025-01-16 22:28 - Dünya

BMMYK, Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısı yaptı

2025-01-20 18:57 - Dünya

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 7. hafta heyecanı yarın başlayacak

2025-01-20 11:18 - Spor

Bolu'da örgü oyuncak kursunda buluşan kadınlar, üreterek sosyalleşiyor

2025-01-19 11:52 - Çevre-Hayat

Avustralya Açık'ta Sabalenka, Gauff ve Alcaraz çeyrek finalde

2025-01-19 10:58 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Slovak Cumhuriyeti Başbakanı Fico ve heyetini kabul edecek

2025-01-19 23:22 - Siyaset

Karayiplerin turizm cenneti Küba'ya Türklerin ilgisi artıyor

2025-01-19 17:58 - Çevre-Hayat

Trump, yasaklanması tartışılan TikTok'u ve kullanıcılarının verilerini korumak için çözüm arıyor

2025-01-16 12:02 - Medya

"Aksaray'ın Sultanları", CEV Kupası play-off turu rövanş maçına odaklandı

2025-01-20 11:53 - Spor

İlgili Haberler

Kadın girişimcinin kurduğu lavanta tarlası Sinop turizmi ve ekonomisine değer katacak

17:57 - Çevre-Hayat

Şanlıurfalı üç kardeş bayram harçlıklarını Gazze için İHH'ya bağışladı

17:33 - Çevre-Hayat

Erzincan'da hayırseverlerin katkısıyla yapılan 3 kütüphane hizmete açıldı

17:28 - Çevre-Hayat

Manisa'nın "Gelin Uçtu Kayalıkları" tabiat parkı oldu

17:22 - Çevre-Hayat

Batman'da okulun tek 4. sınıf öğrencisi için mezuniyet töreni düzenlendi

17:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İngiltere, İsrail karşıtı eylemlere imza atan Palestine Action grubunu yasaklamaya hazırlanıyor

01:07 - Dünya

İstanbul'da suç örgütüne yönelik operasyonda yakalanan 20 şüpheli tutuklandı

01:02 - Asayiş

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, Rusya Devlet Başkanı Putin'in sözlerine tepki gösterdi

23:52 - Dünya

Trump, ABD'nin İran'a olası müdahalesine "belki gerek kalmayacağını" belirtti

23:48 - Dünya

Bakırköy'de motor kısmından duman yükselen metrobüsteki yolcular tahliye edildi

23:18 - Gündem