Ürdün milletvekilleri 'İsrail ile gaz anlaşmasının' detaylarını açıkladı

Ürdün parlamentosundaki İslami eğilimli Ulusal Reform Koalisyonu, İsrail ile Ürdün arasında 2016 yılında imzalanan doğal gaz anlaşmasının detaylarını paylaştı.

Dünya - 7 yıl önce

Ürdün

Koalisyon, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı İslami Çalışma Cephesi Partisi'nin (İÇCP) başkent Amman'daki genel merkezinde daha önce hakkında az bilgi paylaşılan anlaşmayla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Ulusal Reform Koalisyonu Üyesi Salih el-Armuti, 92 sayfalık anlaşmanın, en basit anayasal kaidelere dahi aykırı olduğunu, parlamento tarafından toplu ret aldığını ifade etti.
Ürdün hükümetinin anlaşmaya imza atması için Ürdün Elektrik Şirketi'ne yetki verdiğini ve 11 milyar dolarlık anlaşmaya kefil olduğunu ifade eden Armuti, anlaşma metninin İngilizce olduğunu ve bunun, hükümet anlaşmalarının Arapça yapılması gerektiği yönündeki yasa ile çeliştiğini kaydetti.

"Anlaşma 15 yıl geçerli olacak ve belirli şartlara göre uzatılabilir özellikte.

Anlaşmada ayrıca Ürdün'ün para birimi dinar kullanılmıyor. Sadece dolar ve İsrail şekeli var." diyen Armuti, gazın, kaynağından Ürdün sınırına, Ürdün sınırından da "El-Fecr" isimli şirket aracılığıyla tüketiciye ulaşacağını belirtti.
Anlaşmanın enerji bakanları aracılığıyla iki ülkenin hükümetleri arasında imzalanmış olmasının en dikkat çekici yönlerinden biri olduğunu kaydeden Armuti, "Bu nedenle yasalar gereği meclise sunulması gerekiyordu." ifadesini kullandı.
Başbakan Yardımcısı Recai el-Meaşşir, mart ayında, İsrail ile yapılan doğal gaz ithalatı anlaşmasının meclise sunulmasının zorunluluğu konusunda Anayasa Mahkemesi'nin görüşünü almak için meclisten süre istemişti.
Ürdün hükümeti, Eylül 2016'da İsrail ile 15 yıl süreyle bu ülkeden 45 milyar metreküp doğal gaz alımını içeren bir anlaşma imzalamıştı.
Anlaşma ülkede protestolara neden olmasına rağmen Ürdün yönetimi meclise sunulmayan anlaşmayı yürürlüğe koymak için 2018'de boru hattı döşemeye başlamıştı.
Ürdün'ün gaz ithalatında İsrail gazının dışında farklı alternatifleri var. Alternatifler arasında 2018'de deneme amaçlı pompalanmaya başlanan Mısır gazının yanı sıra Irak ve Cezayir gazı bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Tarsus TSO’nun 140. yılı kutlamalarına Quick Sigorta da katılıyor

2019-06-27 20:59 - Ekonomi

Hindistan’da fırtına: 31 ölü

2019-06-28 15:39 - Dünya

ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi, Bahreyn’de İsrailli iş adamları ile talmudik ayin düzenledi

2019-06-26 23:42 - Dünya

Türkiye’nin en büyük 3x3 Basketbol Turu İzmir'e taşınıyor

2019-06-27 16:09 - Çevre-Hayat

Elemelerde son turun kapısından döndüler

2019-06-27 02:44 - Spor

Tunus'ta ikinci intihar saldırısı

2019-06-27 17:02 - Dünya

Kızıl Kaplan otu koruma altında

2019-06-28 19:57 - Çevre-Hayat

İsrail güçleri Batı Şeria'da biri gazeteci 10 Filistinliyi yaraladı

2019-06-28 20:17 - Dünya

Merkez Bankasının 'Yedek Akçe' düzenlemesi Meclis'e geliyor

2019-06-27 17:12 - Gündem

Türk mücevherleri, Pekin EXPO 2019’daki yerini aldı

2019-06-28 12:47 - Gündem

İlgili Haberler

İspanya 114 yıl sonra ülkede ilk kez gözlemlenecek tam güneş tutulmasına hazırlanıyor

16:12 - Dünya

Kolombiya'da depremde hayatını kaybedenler için 3 günlük "ulusal yas" ilan edildi

15:42 - Dünya

DSÖ: Kolombiya'daki depremde şu ana kadar 24 sağlık tesisinde hasar bildirildi

15:13 - Dünya

Rusya'dan Telegram ve Google'a 26 milyon ruble ceza

14:02 - Dünya

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'de enflasyon temmuzda beklentilere paralel gerçekleşti

16:38 - Ekonomi

Aydın'da ormanlık alanda yangın çıktı

16:32 - Gündem

Aydın ve Antalya'da ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

16:28 - Gündem

Aydın ve Alanya'da ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

16:22 - Gündem

Yalova'da F-16 uçağı eğitim uçuşu sırasında kaza kırıma uğradı

16:18 - Gündem