Üniversitelilerden görme engellilerin farkındalığını artıracak çalışma

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri Mustafa Ali Özgönül ile Sefa Burak Memiş'in geliştirdiği "Virtual Eyes" cihazı, görme engellilerin önlerindeki nesneleri rahatlıkla fark edip olası kazaların önlenmesine katkı sağlıyor.

Bilim & Teknoloji - 5 yıl önce

GAZİANTEP (AA) - Mekatronik Mühendisliği 4'üncü sınıf öğrencileri Özgönül ve Memiş, hazırladıkları projeyle katıldıkları TEKNOFEST 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları'ndaki Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik kategorisinde birinci oldu.
Geliştirdikleri cihaz hakkında AA muhabirine bilgi veren Özgönül, cihazın çevredeki engelleri, kişinin herhangi fiziksel hareketini veya duyusal algısını engellemeden algılayabilmesini sağladığını söyledi.
Cihazı görme engellilerin rahatlıkla takabileceğini ifade eden Özgönül, "Cihazın ön tarafında 5 mesafe sensörü var. Bu mesafe sensörleri etraftaki nesneleri algılamakta. Cihazın arka kısmında ise titreşimli baskı uçları bulunmakta. Bu baskı uçları kişinin alnına temas etmektedir." dedi.
Özgönül, cihazın 1,5 yıllık çalışmanın ardından ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti:
"Kişinin önüne herhangi bir nesne geldiğinde, cihazın baskı uçları alnına temas ediyor. Nesnenin konumuna ve mesafesine göre titreşimin veya baskının şiddeti değişiyor. Bu şekilde kişi etrafındaki engelin kendisine olan uzaklığını algılamış oluyor. Cihazı görme engelli kişilerle test etme ve geri dönüş alma imkanı da bulduk. Onlardan aldığımız geri bildirimler doğrultusunda aslında ürünü geliştirme fırsatımız oldu."
Cihaz daha da geliştirilecek
Özgönül, cihazı geliştirmek için çalışmaları sürdürdüklerini aktararak, "İleriki çalışmalarımızda obje tanıma sistemini cihazda kullanarak, etraftaki engelin ne türden olduğunu algılayabileceğiz. Algılanan veriyi sesli bildirim olarak da kişiye iletebileceğiz." ifadelerini kullandı.
Özgönül, çalışmalarının tamamlanması için destek beklediklerini de sözlerine ekledi.
Sefa Burak Memiş ise görme engelli bireylere yaşamlarında kolaylık sağlamak istediklerini dile getirdi.
Çalışmalarını "yapay göz" olarak da adlandırdıklarını kaydeden Memiş, "Cihazımız 3'üncü versiyon ve çalışıyor. Nesnelerin tanımı açısından yani engelli bireylerin etrafındaki unsurun neler olduğunu ve hakkında bilgi alması için cihamızın 4'üncü versiyonunu geliştiriyoruz. 4'üncü versiyondaki kamera modülümüz etrafındaki nesnelerin verisini kişiye sesli olarak aktarabiliyor, bu sayede etrafında neler olduğu bilgisine sahip oluyor." sözlerine yer verdi.
Haftanın Öne Çıkanları

İninal da Masterpass'e entegre oldu

2020-09-28 16:55 - Genel

'Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Projesi' tanıtıldı

2020-09-26 00:56 - Kültür Sanat

Dünya genelinde Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı 32 milyon 792 bini aştı

2020-09-26 15:51 - Dünya

Meksika'da Kovid-19'dan ölenlerin kesin sayısını tespit etmek 'birkaç yıl' sürebilir

2020-09-28 14:06 - Dünya

Beyaz Saray Sözcüsü'nden Çin Devlet Başkanı'nın BM'deki ABD eleştirisine yanıt

2020-09-23 01:11 - Dünya

Afrika'da Kovid-19'dan iyileşenlerin sayısı 1 milyon 173 bini aştı

2020-09-23 11:11 - Dünya

EGE’DEN “KEDİCE BİR SEVDA”

2020-09-28 05:40 - İnsan-Hayat

TİSK Mikrocerrahi Vakfı Türkiye'nin en donanımlı yanık merkezinin yenilenmesine katkı sundu

2020-09-25 17:04 - Genel

Euromos'taki kazı çalışmaları heyecanlandırıyor

2020-09-22 16:06 - Çevre-Hayat

Mısır'da 6 muhalif hakkında nihai idam cezası

2020-09-28 22:16 - Dünya

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

British Airways, Orta Doğu'da bazı bölgelere bu ayki uçuşlarını iptal etti

02:17 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 10 kişi hayatını kaybetti

02:02 - Dünya

Erbil'deki ABD Başkonsolosluğu yakınlarında patlama sesi duyuldu

01:37 - Dünya

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turu heyecanı 4 maçla başladı

01:27 - Spor

Standart dışı plakalara 27 Şubat'tan itibaren kesilen idari para cezaları iptal edildi

01:18 - Gündem