?>

Üniversite öğrencilerinin patentini aldıkları yapay zekalı İHA'sı TEKNOFEST'te yer alıyor

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yapay Zeka ve Görüntü İşleme Topluluğunca geliştirilen yapay zeka destekli Göğebakan İHA, Adana'da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) sergileniyor.

Teknoloji - 1 yıl önce

Konya

Muninn İHA takımı, dört yıllık çalışmayla yeni nesil dikey iniş ve kalkış yapabilen uçuş sistemi kullanan Göğebakan İHA'nın ikinci nesil prototiplerini üretti.

TÜBİTAK'ın da desteklediği projenin patentini alan 20 kişilik ekip, "Göğebakan Uçuş Prensipleri" olarak isimlendirdikleri sistemi kullanarak uçuracakları İHA'larının ülkeye hizmet etmesini amaçlıyor.

"Bir hayal olarak günümüze kadar kalmış"

Muninn İHA takımı ekip lideri Turgut Güzel, patentli bir uçuş sistemine sahip prototip üretmenin çok önemli olduğunu söyledi.

Bu döneme kadar dünyada buna benzer uçuş prensibiyle çalışma yapanlar olduğunu aktaran Güzel, "Ancak teknik yetersizlik nedeniyle bir hayal olarak günümüze kadar kalmış. Amerika, İspanya ve Çin'de bu konu üzerinde büyük firmaların çalışmaları olduğunu biliyoruz. Bizim de bu alanda hiç de geride olmadığımızı söyleyebilirim." dedi.

Geliştirdikleri İHA'nın uçuş testi aşamasında olduğuna değinen Güzel, "Yeni versiyonlarda yapay zeka destekli uçuş kontrol bilgisayarını da geliştirmek istiyoruz. Bu araçlarımızda kendimizin geliştirdiği bir haberleşme, güç dağıtım ve uçuş kontrol sistemi var. Uçuş kontrol sisteminin artık son aşamalarını yapıyoruz. Şu anda aslında biz bu işin test uçuşları kısmındayız." ifadesini kullandı.

Güzel, TEKNOFES'tin kendilerini geliştirmeleri için büyük bir fırsat sunduğunu, çalışmaların burada sergilenmesiyle daha çok değerinin arttığını kaydetti.

"Yardımlaşma yaşanınca takımda bulunan herkesin bilgisi üst seviyelere çıkıyor"

Ekip lider yardımcısı Mustafa Akgün, farklı disiplinlerdeki öğrencilerin laboratuvarda buluştuğunu ve birbirlerine yardım ettiğini anlattı.

Yardımlaşmayla takımda bulunan herkesin bilgisinin üst seviyelere çıktığını kaydeden Akgün, "Bu sayede yaklaşık bir ay gibi kısa bir zamanda prototip üretme şansını yakaladık. Ancak üretime gelene kadar yaklaşık 4 sene emek veriyorsunuz." diye konuştu.

Öğrencilerden Battal Berkay Aktaş da dünyada sadece yarım bırakılmış bir iki proje bulunduğunu, keşfederek ve sıfırdan problem çözerek ilerlemenin zorluğunu yaşadıklarını söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

THY'nin Brüksel seferleri iptal edildi

2024-09-29 11:47 - Çevre & Seyahat

VPS Nedir ve Nasıl Çalışır?

2024-10-01 15:38 - İnsan&Hayat

Düzensiz göçle etkin mücadele

2024-09-28 11:17 - Gündem

ABD'de Helene Kasırgası'nda ölü sayısı 150'yi aştı

2024-10-02 00:02 - Dünya

Bakan Şimşek: Enflasyonda kalıcı, belirgin bir düşüşün içindeyiz

2024-09-29 19:13 - Ekonomi

Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi'nde RFS'ye konuk olacak

2024-10-02 09:22 - Spor

Karşıyaka'nın Şampiyonlar Ligi'ndeki rotası: Dörtlü Final

2024-09-30 15:38 - Spor

İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırıları İstanbul'da protesto edildi

2024-09-28 22:12 - Gündem

Üniversite öğrencilerinin patentini aldıkları yapay zekalı İHA'sı TEKNOFEST'te yer alıyor

2024-10-02 13:47 - Teknoloji

ABD'de 4 kategorisiyle karaya vuran Helene Kasırgası'nda en az 64 kişi öldü

2024-09-29 10:47 - Dünya

İlgili Haberler

Milli yapay zeka platformu MAIN yeni yeteneklere kavuştu

13:58 - Teknoloji

Şanlıurfa'da öğretmenler kırsaldaki öğrencilere bilim ve teknoloji taşıyor

13:38 - Teknoloji

Öğretmen çift, yaptıkları uygulamayla öğrencilere çevre bilinci aşılıyor

12:22 - Teknoloji

Ummanlı yetkili: Türkiye ile savunma sanayi dahil birçok alanda işbirliği yapıyoruz

11:57 - Teknoloji

Türkiye'nin göz bebeği yerli ve milli silah sistemleri Malatya'da görücüye çıktı

21:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus'u kabul etti

20:37 - Gündem

Beşiktaş Teknik Direktörü Yalçın: Bazı sıkıntıları çözmek kolay değil

20:33 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20 Liderler Zirvesi kapsamında diplomasi trafiği

19:48 - Gündem

Beşiktaş, sahasında Samsunspor ile berabere kaldı

19:17 - Spor

Trump, Ukrayna'yı ABD'nin çabaları için minnet duymamakla eleştirdi

19:08 - Dünya