?>

UNICEF'ten Gazze ve Batı Şeria'da çocuklar için "kayıp nesil riski" uyarısı

UNICEF İcra Direktörü Yardımcısı Ted Chaiban, Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan Filistinli çocuklar aylarca öğrenme fırsatını kaybettikleri için "kayıp bir nesil riskiyle karşı karşıya" olunduğunu söyledi.

Dünya - 10 ay önce

New York

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Yardımcısı Ted Chaiban, Gazze ve Batı Şeria’ya yaptığı ziyaretlerin ardından video konferans yoluyla basın toplantısı düzenledi.

“7 Ekim korkunç bir gündü ancak o günden sonra her gün çocuklar için korkunç bir gün oldu” diyen Chaiban, Gazze’de değil Batı Şeria’daki İsrail saldırılarına atıf yaparak, “Çocuklar aylarca öğrenme fırsatını kaybettikleri için kayıp bir nesil riskiyle karşı karşıyayız.” dedi.

Chaiban, Gazze’de okullara, hastanelere ve yerinden edilmiş kişilere yönelik yıkıcı saldırıların devam ettiğini vurgulayarak, çocukların şiddetli şekilde iyi beslenme yetersizliği, solunum yolu enfeksiyonları ve diğer ölümcül hastalıklara karşı yokluk içinde hayatta kalma mücadelesi verdiğini aktardı.

Gazze’nin hiçbir yerinde saldırılara karşı siviller için “güvenli alan” bulunmadığını vurgulayan Chaiban, hayati derecede ihtiyaç duyulan insani yardım girişlerinin de sınırdan çok az geçiş noktası olması ve dağıtımdaki düzen konusunda endişeler nedeniyle günde 15 kamyona düştüğüne hatırlattı.

Chaiban, İsrail saldırıları altındaki çocukların zihin sağlığı durumu hakkındaki bir soruya da şu karşılığı verdi:

"7 Ekim'de bu savaş başlamadan önce bile Gazze'yi kapsayan anketler, çocukların yüzde 70'inden fazlasının içinde bulundukları yaşam koşulları göz önüne alındığında aşırı stres altında olduğunu gösteriyordu. Şu anda Gazze'deki her bir çocuk ciddi zihinsel sağlık ve psikososyal stres yaşıyor."

“Birçok askeri operasyon şehirleri ciddi şekilde etkiledi”

Öte yandan, Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’daki gerginlik için “barut fıçısı” tabirini kullanan Chaiban, “İsrail’in birçok askeri operasyonu şehirleri ciddi şekilde etkiledi, çok sayıda ev hasar gördü veya yıkıldı. Ekim 2023'ten bu yana artan şiddet ve hareket kısıtlamaları yeni engeller yarattı.” dedi.

Chaiban, Batı Şeria’da çocukların korkudan dışarı çıkıp okula gidemediğini, durumun savunulamaz olduğunu, gerginliğin azaltılması gerektiğini vurgulayarak, “Bütün bunların ışığında, acil bir ateşkese ihtiyacımız var.” ifadesini kullandı.

İsrail saldırılarının çocuklar ve aileler üzerindeki etkisini vurgulamayı sürdüreceklerini belirten Chaiban, “Gazze'de devam eden yıkım ve Batı Şeria'da tırmanan şiddet bölgeye barış ve güvenlik getirmeyecektir. Bu barış ve güvenlik ancak İsrailli ve Filistinli çocuklar ile gelecek nesillerin haklarını ve refahını önceleyen müzakere edilmiş bir siyasi çözümle sağlanabilir.” diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Göktaş: Hak temelli bir anlayışla sosyal hizmetlerimizi sunmaya devam edeceğiz

2024-09-16 17:28 - Siyaset

Fed'in 4 yıl aradan sonra gerçekleştirmesi beklenen faiz indirimine giden yolculuğu

2024-09-17 17:27 - Ekonomi

İsrail’in çağrı cihazlarını patlatması sonucu 9 Lübnanlı can verdi

2024-09-17 19:03 - Dünya

Fatih'te 3 katlı metruk bina çöktü

2024-09-12 23:48 - Asayiş

Parti Malzemeleri ve Doğum Günü Süsleri

2024-09-18 01:11 - İnsan&Hayat

Bakanlardan yapay zeka ürünü 'Boykot' şarkısı ile Filistin'e destek

2024-09-16 23:52 - Siyaset

Bakan Göktaş: "Odağımızda her zaman bu memleketin vefalı ve fedakar insanları oldu"

2024-09-17 18:48 - Siyaset

Çin'de yaklaşan Bebinca Tayfunu nedeniyle Şanghay'da 9 bin 318 kişi tahliye edildi

2024-09-15 16:52 - Dünya

Fitch, ABD konut piyasasının daha fazla faiz indirimine ihtiyacı olduğunu belirtti

2024-09-19 19:08 - Ekonomi

Küresel piyasalarda, gözler Fed'in faiz kararına çevrildi

2024-09-14 11:12 - Ekonomi

İlgili Haberler

Srebrenitsa'da 30. yıl anma törenlerinde 7 soykırım kurbanı defnedilecek

12:03 - Dünya

Afrika’nın en yaygın dillerinden biri olan Svahili'yi yaklaşık 200 milyon kişi konuşuyor

11:48 - Dünya

Radar verilerine göre İran'ın füzeleri, İsrail'deki 5 askeri tesisi doğrudan vurdu

10:17 - Dünya

Musk, ABD'lilerin yeni siyasi parti isteyip istemediklerine yönelik anketin sonuçlarını açıkladı

01:07 - Dünya

İsrail'de binlerce gösterici, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması talebiyle gösteri yaptı

00:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye tarımsal hasılada rekor kırarak dünyada ilk 7 ülke arasına girdi

14:22 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Tarımsal hasıla 2024'te yüzde 7 artışla 74 milyar dolara çıkarak rekor kırdı

14:07 - Ekonomi

Son 10 günde çıkan 761 yangının tamamı kontrol altına alındı

13:42 - Gündem

Çamlıca Kulesi'ne benzer verici kuleler 30 büyükşehirde kurulacak

13:17 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2024 Yılı Sosyal Taraflarla İşbirliği Raporu'nu yayımladı

13:03 - Gündem