?>

UNESCO adayı 7 asırlık ören yeri ışıklandırıldı

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan Şanlıurfa'daki Harran Ören Yeri'nde sürdürülen kazı çalışmaları, yapılan özel ışıklandırmayla artık akşamları da ziyarete açılmaya hazırlanıyor.

Kültür Sanat - 5 yıl önce

Şanlıurfa

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan dünyanın en eski yerleşim yerlerinden 7 asırlık Harran Ören Yeri'ndeki kazı alanı ışıklandırıldı.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal,yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının finansmanı, yerel yönetimlerin de desteğiyle tarihi ören yerindeki kazıların çeşitli aralıklarla 70 yılı aşkındır sürdüğünü söyledi.

Ören yerinin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nden kalıcı listeye alınması için hummalı bir çalışma yürütüldüğünü belirten Önal, bir taraftan da kazılarda ortaya çıkarılan eserleri, ören yerini ziyaret eden turistlerin yakından görmesi için de farklı çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Prof. Dr. Önal, milattan önce 6 binli yıllardan günümüze kadar kesintisiz yerleşim yeri olan ve bir dönem Asurlular ile Emeviler'e başkentlik yapan, dört bir yanı tarihi kalıntılarla çevrili ören yerinin, açık hava müzesini andırdığını dile getirdi.

"Mistik görüntü kazandı"

Ziyaretçilerin tarihi ören yerinde bulunan asırlık miskçi dükkanını, hamamları, şadırvanlı avluları ve su mahzenini günün her vaktinde görme imkanı bulacağını anlatan Önal, tarih tutkunları için, kazı alanında yapılacak gezilerin çok daha anlamlı olacağına inandığını kaydetti.

Harran Ören Yeri'nin özel bir sistemle ışıklandırıldığını dile getiren Prof. Dr. Önal, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 7 asır sonra Harran Ulu Cami, tekrar eski görkemli günlerindeki gibi ışıklandı. Etkileyici görüntüsüyle mistik bir görüntü kazandı. Çünkü Harran Antik kenti, Moğollar tarafından yakılıp yıkılan şehirler arasında bulunuyor.

Harran Ulu Cami'nin bulunduğu ören yerinde yaklaşık 2 yıl süren restorasyon çalışmaları tamamlandı, ışıklandırıldı, görsel görünüm kazandı. Birkaç ay sonra da gezi yolları düzenlenip Harran Ulu Cami, ziyaretçiyle hem gündüz hem de akşamları buluşacak."

"Meşhur minare korumaya alındı"

Önal, kazı alanında geçen yıl yürütülen çalışmalarda daha çok görselliği ön plana çıkaracak buluntular üzerine yoğunlaştıklarını söyledi.

Harran ile özdeşleşen tarihi Ulu Cami'nin minaresinin kapsamlı bir restorasyondan geçirildiğini belirten Önal, "Harran Ulu Cami'nin çok sayıda özelliği var. Türkiye'nin en zengin taş süslemeli camisi gibi, ilk anıtsal büyük camisi gibi...

Onun yanında da kare kesitli minaresi 34 metre yüksekliğinde. Meşhur minaresinin 29 metresi sert kireç taşından yapılmıştı, onun üstü de iri ebatlı tuğlalar ile örülmüştü.

Üst kısmı yağmur alıp açık olduğundan özel örtüyle kapatıldı, yağmur ve diğer doğal afetlerden korunacak hale getirildi." diye konuştu.

Prof. Dr. Önal, Harran'daki kazı çalışmalarında şu ana kadar seramik, cam ve madeni eserler, sikkeler, mimari parçalar, figürler, heykeller, kemik ve fildişi eserler, depolama küplerinden oluşan 10 binin üzerinde tarihi eserin gün yüzüne çıkarıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Uzmanlardan 'Organ bağışıyla hayat kurtarın' çağrısı

2020-11-12 18:37 - Sağlık

Yönetmen Seyid Çolak'ın ödüllü filmi 'Kapan' 13 Kasım'da vizyona girecek

2020-11-11 15:26 - Gündem

Dünyada Kovid-19 vaka sayısı 51 milyonu geçti

2020-11-10 00:06 - Dünya

Kitapyurdu.com sesli kitap uygulamasına başladı

2020-11-11 15:06 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kuzey Kıbrıs'a yapılan adaletsizliği hazmetmek mümkün değil

2020-11-16 00:25 - Gündem

Formula 1 araçları İstanbul Park Pisti'ne çıktı

2020-11-13 17:47 - Spor

Kenyalı atlet Manangoi'ye 2 yıl men cezası

2020-11-14 20:03 - Spor

Coğrafi işaretli 'Çukurören biberi'ni kurutma mesaisi başladı

2020-11-16 14:51 - Gündem

Formula 1 Türkiye Grand Prix'sine ilk cepten başlayacak isim belli oldu

2020-11-15 00:48 - Spor

Yurt dışından özel turlarla 'Gladyatörler Şehri'ni görmeye geliyorlar

2020-11-15 14:46 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Tekirdağ'da bir çiftçi 22 yıldır ağaç oymacılığıyla uğraşıyor

11:28 - Kültür Sanat

Türkiye, sanatçı Halise Karakaya'nın eseriyle Londra Tasarım Bienali 2025'te yer aldı

23:57 - Kültür Sanat

Tekirdağ'da 74 yaşındaki usta, 29 yıldır ahşap yakma sanatını icra ediyor

14:18 - Kültür Sanat

Bursa'da 400 öğrenci Shakespeare'den ilhamla gösteri düzenledi

13:48 - Kültür Sanat

İshak Paşa Sarayı'nda savaş ve göçe zorlanmış çocukları konu alan fotoğraf sergisi açıldı

19:36 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Ukrayna, Rusya'yı İstanbul'daki anlaşmaya göre esir takası ve ceset değişimi yapmaya çağır

17:53 - Dünya

İsveç'te binlerce kişi Filistin'e destek gösterisi düzenledi

17:43 - Dünya

Hacılar, Kurban Bayramı'nın ikinci gününde de şeytan taşladı

17:37 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446

AFAD: Trabzon'daki sel ve taşkın sonrası 120 kişinin acil ihtiyaçları için destek sağlandı

16:37 - Gündem

İstanbul'da bayramın ikinci gününde trafik yoğunluğu yaşanıyor

16:32 - Gündem