'Uluslararası Yükselen Yetenek' ödüllü Demirköz ODTÜ'de

UNESCO-L'Oreal ortaklığında gerçekleşen "Bilim Kadınları İçin" programı kapsamında "Uluslararası Yükselen Yetenek" ödülünü Türkiye'den ilk kez kazanan astro-parçacık fizikçisi Türk bilim insanı Doç. Dr. Demirköz için ODTÜ'de tören düzenlendi. - Anadolu Ajansı

Teknoloji - 7 yıl önce

ANKARA

UNESCO-L'Oreal ortaklığında gerçekleşen "Bilim Kadınları İçin" programı kapsamında "Uluslararası Yükselen Yetenek" ödülünü Türkiye'den ilk kez kazanan astro-parçacık fizikçisi Türk bilim insanı Doç. Dr. Bilge Demirköz için ODTÜ'de tören düzenlendi.

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, uzaydan gelen kozmik ışınlar üzerine çalışan astro-parçacık fizikçisi Türk bilim insanı Demirköz'e uluslararası başarısından dolayı plaket ve sertifika takdim etti.

"Kız çocuklarımız için rol model"

Rektör Kök, törendeki konuşmasında UNESCO-L'Oreal ortaklığında gerçekleşen "Bilim Kadınları İçin" programı kapsamında "Uluslararası Yükselen Yetenek" ödülünü ilk kez Türkiye'den bir bilim insanının kazandığını söyledi. Demirköz'ü başarılarından dolayı kutlayan Kök, "Demirköz, ülkemizin her şeyden daha çok ihtiyacı olan kız çocuklarımızın bilime ve araştırmaya yönelmeleri noktasında bir rol model." dedi.

Ödüle layık görülen bilim insanı Doç. Dr. Demirköz ise ışık hızına yakın hızlarda hareket eden parçacıkların Dünya'ya ulaştığını ve uydular için tehlikeli bir radyasyon ortamı oluşturduğuna işaret ederek, araştırmalarında bu radyasyon ortamını iki boyutlu olarak incelediğini aktardı.

Evrende bu parçacıkları üreten ve hızlandıran temel fiziksel yasaları anlamayı, ayrıca bu radyasyonun uydulardaki elektronik ekipmanlara ve malzemelere etkisini ele aldığını dile getiren Demirköz, dört mühendis, iki tekniker ve altı fizikçiden oluşan bir araştırma grubuna liderlik ettiğini anlattı.

Araştırma grubunda Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi'ndeki (CERN) büyük bir iş birliğinin üyesi olarak, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun üzerinde bulunan Alfa Manyetik Spektrometre (AMS) deneyinin topladığı verilerin analizi üzerinde çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Demirköz, AMS'nin gerçekleştirdiği pozitron akısı ölçümlerinin, Samanyolu Galaksisi halesindeki karanlık maddenin doğası ile ilgili ipuçları verebileceğine işaret etti.

Demirköz, bu çaba sayesinde kozmik ışınlarla ilgili şaşırtıcı ve heyecan verici sonuçlara ulaşıldığının altını çizdi.

Türkiye'nin ilk proton ışınlama tesisi kuruluyor

Demirköz, ayrıca ODTÜ'de Kalkınma Bakanlığı'nın 6,5 milyon TL'lik desteği ile Türkiye'de ilk "proton ışınlama tesisi"ni kurma hazırlığı içinde olduklarını bildirdi.

Uzaydaki radyasyona dayanıklı cihazların geliştirilmesinde uzaydaki protonların malzeme ile etkileşimini ve elektronik bileşenlere verdikleri zararı anlamanın bilim dünyasındaki önemine değinen Demirköz, gelecek yıl içinde araştırmacılara hizmet vermeye başlayacak 10 metre uzunluğundaki Saçılmalı Demet Hattı'nın (ODTÜ-SDH) Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun proton hızlandırıcı tesisinde kurulmakta olduğunu aktardı.

SDH'de protonların büyütülerek büyük boyutlu elektronik kartların ve numunelerin testlerinin yapılabileceğini kaydeden Demirköz, "Projemizin, Türkiye'nin CERN'e kısmi üyeliği kapsamında CERN'le ilk ortak proje olması bizim için son derece mutluluk vericidir." dedi.

Medikalden yüksek enerji fiziğine kadar pek çok alan için de ışınlama testleri yapmayı planladıklarını belirten Demirköz, "Bizi heyecanlandıran bir başka konu ise CERN'deki Yüksek Işınlıklı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı için geliştirilen elektronik bileşenlerin testlerinin de bu tesiste yapılacak olmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin ilk ödülü

Türkiye'den ilk kez Doç. Dr. Bilge Demirköz'ün layık görüldüğü "Uluslararası Yükselen Yetenek" ödülü, her yıl dünya çapında 15 bilim kadınına veriliyor.

Bu yıl 19'uncusu düzenlenen organizasyona, Türkiye de 15 yıldır katılıyor. Dünya'ya ulaşarak uydular için tehlikeli bir radyasyon ortamı oluşturan astro-parçacıklar üzerine yürüttüğü çalışmalarla ödüle layık görülen Doç. Dr. Bilge Demirköz'ün çalışması, radyasyonun uydu teknolojilerine etkisini içeriyor. 15 kişiden oluşan araştırma ekibinin çalışmalarıyla bu konuda yetkin bilim insanlarının yetişmesine de katkı sağlanacak.

Muhabir: Selma Kasap

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Romalılardan kalma tünel turizme kazandırılacak

2017-04-10 14:47 - Kültür Sanat

ÖZET İZLE: Trabzonspor 3-4 Beşiktaş| Beşiktaş Trabzon maçı geniş özet ve golleri izle (BJK-TS)

2017-04-09 01:42 - Spor

HSYK Başkanvekili Yılmaz: Geçici olarak görevden uzaklaştırma bir tedbir kararıdır

2017-04-06 16:01 - Genel

Şehitlerin adını okul koridorlarında yaşatıyor

2017-04-09 15:02 - Çevre-Hayat

ABD yetkilileri Şaryat hava üssü saldırısını anlattı

2017-04-08 02:02 - Dünya

ABD ve Almanya'ya dolgu oyuncak satıyor

2017-04-05 15:17 - Çevre-Hayat

AA ekibi Han Şeyhun’a girdi

2017-04-05 23:22 - Dünya

Erdoğan'dan 12 kanuna onay

2017-04-04 04:57 - Gündem

'Sigortalanabilir tarım alanlarının sadece yüzde 19'u sigortalı'

2017-04-05 14:47 - Ekonomi

Türkiye Finans'a yeni yönetim kurulu üyeleri

2017-04-07 17:20 - Genel

İlgili Haberler

Antarktika'ya düşen gök taşları küresel ısınma nedeniyle tehdit altında

21:38 - Teknoloji

İHA'lara yerli motor için güç birliği

16:28 - Teknoloji

Türk yazılımcılar "siber kalkan"a güç kattı

12:58 - Teknoloji

Microsoft Türkiye yatırımlarını misliyle artırmayı planlıyor

11:58 - Teknoloji

Ulaştırmanın bütün modlarında yapay zeka kullanımı artıyor

11:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Refah'taki Filistinliden ABD'deki üniversite öğrencilerine teşekkür: 'Mesaj ulaştı'

00:47 - Dünya

İzmir'de Kemeraltı Çarşısı'ndaki bir iş merkezinde çıkan yangın söndürüldü

00:17 - Asayiş

Adıyaman'da polis karakoldaki meslektaşlarına ateş açtı, 2 polis şehit oldu

23:28 - Gündem

İsrail'de aşırı sağcı bakanlar Smotrich ve Ben-Gvir, Refah'a saldırı için Netanyahu'y

23:23 - Dünya

Adıyaman'da polis karakoldaki meslektaşlarına ateş açtı, ilk belirlemelere göre 2 polis yaralandı

23:07 - Asayiş