?>

Uluslararası yatırımların salgın sonrası teknoloji ağırlıklı sektörlerde yoğunlaşması bekleniyor

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toprak, "Kovid-19 sonrası uluslararası yatırımlar teknoloji yoğun sektörlere yoğunlaşacaktır." dedi.

Ekonomi - 4 yıl önce

İSTANBUL

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Toprak, Kovid-19 sonrası uluslararası yatırımların teknoloji yoğun sektörlere yoğunlaşacağını belirterek, "Eğer ülkeler mevcut sistemlerini, yabancı yatırımları ve bunlara ilişkin transferleri garanti altına alarak demokrasi alanında güven oluşturabilirlerse yabancı yatırımcılar açısından bir cazibe merkezi olacaklardır." dedi.

Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem G7 ülkelerinin hem de Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika (BRICS) ülkelerinin ekonomik büyüme trendlerinde son yıllarda daha fazla dalgalanma olduğunu, bu dalgalanmanın kendisini önemli ölçüde Endüstri 4.0 etkisiyle gösterdiğini söyledi.

Endüstri 4.0'ın dijitalleşmeyi zorunlu hale getiren bir paradigma olduğuna işaret eden Toprak, "Daha önceki endüstri devrimlerinde olan gelişmelerde de büyük bir kırılma ve kopuş gerçekleşmişti ancak Endüstri 4.0 küresel çapta bir sistem değişikliğini ifade ediyor." dedi.

Toprak, Endüstri 4.0'ın hem küreselleşmenin dijitalleşme olarak tezahürünü hem de dijitalleşme yolunda ön alacak, çevik davranacak ve kendisini buna göre hazırlayacak ülkeleri nispeten avantajlı hale getireceğini aktardı.

Teknoloji ve Endüstri 4.0'ın dünyadaki en büyük eşitleyici potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Toprak, bu fırsatı kaçıran ülkelerin ya da geç kalan ülkelerin yarışta dezavantajlı olduğunu söyledi.

Toprak, Endüstri 4.0 ile beraber emek tasarruf eden teknolojilerin aşırı şekilde kullanılmaya başlanacağına işaret ederek, "Kovid-19 sonrası uluslararası yatırımlar teknoloji yoğun sektörlere yoğunlaşacaktır.

Eğer ülkeler mevcut sistemlerini, yabancı yatırımları ve bunlara ilişkin transferleri garanti altına alarak demokrasi alanında güven oluşturabilirlerse yabancı yatırımcılar açısından bir cazibe merkezi olacaklardır." dedi.

"Emeğin hareketi olmadan dijital ortamda emek hareketliliği meydana gelmekte"

Ülkelerin insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, yükselen değerlerin korunmasında güven oluşturamadıklarında yaygın bir ekonomik refah toplumuna dönüşmelerinde sorun yaşayabileceklerini ifade eden Toprak, "Yeni nesil beyin göçü dediğimiz konu gündeme gelmektedir.

İnsanlar kendi ülkelerinde yaşarken uluslararası firmalara, diğer ülkelerdeki firmalara hizmet sunmaktadırlar. Emeğin hareketi olmadan dijital ortamda emek hareketliliği meydana gelmektedir. Her ne kadar gelirler, hizmet sunan gelişmekte olan ülkelerde kalsa da gelişmiş ülkeler bu durumdan daha fazla kazançlı çıkmaktadır." diye konuştu.

Kovid-19 salgını öncesinde sistematik olmayan, dağınık ve entegre olmayan IT kullanımları olduğunu anlatan Toprak, "Yeni teknolojiler kullanılıyordu. Kovid-19 ile beraber bütün ülkeler, bütün sektörlerde sistematik olarak bu teknolojileri kullanmaya başladı." dedi.

Toprak, dijitalleşme ile beraber Kovid-19'un etkisinin beklenenin daha da ötesinde bir olumlu paradigma değişikliğine yol açtığını vurgulayan Toprak, önümüzdeki birkaç sene içerisinde teknolojiye yatırım yapan, insan kaynaklarını bu yönde eğiten ülkelerin büyük bir sıçrama yapmasının beklenebileceğini kaydetti.

Kişi bazlı diplomasi yerine kurum ve kural bazlı politika

Prof. Dr. Metin Toprak, eski ABD Başkanı Donald Trump ile beraber ilk defa ABD'nin ulus devlet gibi davranmaya başladığını ifade ederek, "Ulus devlet olarak Çin gibi rakip ülkeler ve koruması altındaki Avrupa ülkeleri ile didişme olarak nitelendirilebilecek tartışmalara girdi." dedi.

ABD'nin dünyaya bakışındaki perspektif farklılaşmasını görmek gerektiğini belirten Toprak, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede ABD, Donald Trump yönetiminde hem Trans Atlantik hem Trans Pasifik anlaşmalarından çekilmişti. ABD Başkanı Joe Biden, bu anlaşmaları tekrar gündeme getirebilir ama muhtemelen Trump'ın uyguladığı tarifeler, kotalar ve tarife dışı engeller, uluslararası düzenin koruyucusu ve yöneticisi bir ülke olarak yeni formlarıyla karşımıza çıkacaktır.

İklim değişikliği, çevre koruma, hayvan hakları, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gibi önceliklerin yanı sıra ihraç ürünlerinin taşıması gereken insan hakları, ürün standartları, ürün üretim koşulları gibi unsurların yeni nesil standartlara uyumu şart koşulabilir.

Eski ABD Başkanı Donald Trump ile birlikte ülke liderleri düzeyinde karşılıklı görüşmelere dayalı doğrudan bir diplomasi yürütülürken, ABD egemenliğindeki uluslararası kurumların enstrümantal değerleri azalmış, ulusal düzeyde de ABD kurumları önemli ölçüde pasif bir rol oynamaya başlamıştı. ABD hükümetindeki sık sık görevden almalar bunun en açık tezahürüydü. Ancak Joe Biden ile birlikte tekrar kurumların ve kuralların işlerlik kazanacağı, ABD'nin daha öngörülebilir, şeffaf, kural bazlı ve deneyim sahibi kadrolarla tarihi bir arka plana sahip uluslararası arenada görüntü vermesini bekliyoruz."

"Biden döneminde insan odaklı yeni yükselen değerler, dijital yeni dünyanın tasarımını etkileyecek"

İZÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toprak, ABD Başkanı Joe Biden'ın, ABD'nin 21. yüzyılda Barack Obama ile başlayan ABD uzun dönem stratejisinin yerleşik hale gelmesinde, yeni nesil politika ve kurumların kurgulanmasında hayati rol oynamasının beklendiğini söyledi.

Toprak, "Dijitalleşme, bu anlamda nispi avantajı olan ABD'ye önemli bir fırsat üstünlüğü de sunmaktadır. Joe Biden'lı bir ABD, önümüzdeki 15-20 yıllık periyotta uluslararası ticarette nelerin öne çıkacağına ilişkin önemli ipuçları veriyor. Joe Biden döneminde insan odaklı yeni yükselen değerler, dijital yeni dünyanın tasarımını etkileyecektir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Misak-ı Milli, milli hedeflerimizin manifestosudur

2021-01-29 15:06 - Siyaset

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan 'kadın cinayeti' açıklaması

2021-01-29 00:01 - Gündem

ABD, Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin yeniden başlamasından memnun

2021-01-25 23:11 - Dünya

Türk ev tekstili ürünleri 194 ülkede iç mekanları süsledi

2021-01-28 15:10 - Ekonomi

İçişleri Bakanı Soylu'ya 'hakaret' eden şüpheli hakkında iddianame

2021-01-25 19:31 - Gündem

ABD'de görevi sona eren Trump'ın yargılanmasının anayasal olup olmadığı tartışılıyor

2021-01-27 04:24 - Genel

Fransa’daki Müslüman otoritelerden 'Fransa İslam'ı' projesine tepki

2021-01-27 03:06 - Dünya

Öğle uykusu zihni kuvvetlendiriyor

2021-01-27 17:55 - Genel

Avrupa'da Kovid-19 aşısı savaşları yaşanıyor

2021-01-28 12:19 - Dünya

Af Örgütü: Mısırlı mahkumlar 'insanlık dışı' cezaevi koşullarında hayata tutunmaya çalışıyor

2021-01-26 00:01 - Dünya

İlgili Haberler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Bölünmüş yol ağı 29 bin 787 kilometreye çıktı

13:32 - Ekonomi

Türk hava sahasında transit uçuş rekoru kırıldı

13:28 - Ekonomi

Türkiye'nin kuru meyve ve mamulleri ihracatı yüzde 3,1 arttı

13:22 - Ekonomi

İTO Başkanı Avdagiç'ten, Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesine ilişkin değerlendirme

12:48 - Ekonomi

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 56 ilde 642 taşınmazı satışa sunacak

12:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'in açlık ve kıtlığı dayattığı Gazze Şeridi'nde açlıktan ölenlerin sayısı 127'y

14:02 - Dünya

Savunma sanayisinin vitrini IDEF 2025'in kapıları halka açıldı

13:38 - Gündem

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Bölünmüş yol ağı 29 bin 787 kilometreye çıktı

13:32 - Ekonomi

Türk hava sahasında transit uçuş rekoru kırıldı

13:28 - Ekonomi

Türkiye'nin kuru meyve ve mamulleri ihracatı yüzde 3,1 arttı

13:22 - Ekonomi