?>

Uluslararası medya mensupları Malatya'da deprem bölgesi hakkında bilgilendirildi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, uluslararası 34 basın mensubuna yönelik 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da gezi düzenledi.

Gündem - 2 yıl önce

Malatya

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Halk Kütüphanesi'nde Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen basın mensuplarına depremin ardından kentte yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Kentte, yıkılan, ağır hasar alan ve yıkımı gerçekleştirilen binalarla ilgili sayıları paylaşan Yazıcı, kalıcı konutların da yapımının sürdüğünü söyledi.

Kent merkezini oluşturan metropol ilçeler Yeşilyurt ve Battalgazi'nin yanı sıra Doğanşehir ve Akçadağ'ın da depremden etkilendiğini belirten Yazıcı, ticari faaliyetleri de bir an önce ayağa kaldırmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 313 hektarda 23 bin konut, 11 bin ticarethane yapımına başlayacağını, bunun bir bölümünün şehir merkezinde eylül ayı itibarıyla başladığını ifade etti.

Büyük Türk devletinin böyle bir afetin ardından vatandaşlarını yalnız bırakmadığını, depremin hemen ardından depremzedelere çeşitli nakdi yardımlarda bulunduğunu dile getiren Yazıcı, 6,1 milyar lira taşınma ve kira yardımı yapıldığını, ayda 5 bin lira kira yardımının sürdüğünü, öte yandan konteyner kentlerde yaşayan vatandaşların giderlerinin devlet tarafından karşılandığını vurguladı.

Vali Yazıcı, depremde kentte 100 caminin yıkıldığını, 66 caminin onarıldığını, 2 okul binasının yıkıldığını, 46 okul binasınınsa ağır hasar aldığını aktararak, şunları kaydetti:

"855 dersliğimiz eğitim göremez hale gelmiş, yıkılmış ya da ağır hasarlı. Bin 600 dersliğimiz inşaat halinde devam etmekte. Bunların yaklaşık 500'ü de tamamlanmış durumda. Okullarımızın bir kısmı hayırseverler tarafından yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak depremzede çiftçilerimize bu süreçte 695 milyon liralık destek sağladık. 5 bin 23 depremzede esnafımıza 2 milyar lira KOSGEB tarafından destek sağlandı. Büyük hastanelerimizden hiçbirinde sağlık hizmeti durmadı, çünkü büyük hastanelerimizde ağır bir hasar oluşmadı, sağlık hizmetlerimiz aksamadı. 812 bin nüfusa sahip Malatya, geçen hafta yeni nüfusumuz açıklandı. 742 bin küsura düştü. Yaklaşık 70 bin kişinin Malatya'dan ayrıldığı gözükmekte. Şuna inanıyoruz ki Malatya'mız ayağa kalktığında, özellikle şehir merkezi, çarşı diye tabir ettiğimiz bölge ki 1,5-2 yıl içinde ayağa kalkmış olacak. Ayrılan Malatyalı hemşehrilerimizin büyük bir çoğunluğunun geri geleceğini ümit ediyoruz."

Basın mensupları daha sonra merkez Battalgazi ilçesi Gelinciktepe bölgesinde, TOKİ'nin deprem konutlarını ve örnek daireyi gezdi, yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ege'de ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 203 oldu

2024-02-05 14:47 - Ekonomi

Deprem bölgesine mühendislik tohumları saçılıyor

2024-02-10 12:23 - Çevre-Hayat

BM raportörleri: Sudan'da yaklaşık 25 milyon kişi, acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor

2024-02-05 16:12 - Dünya

Pakistan, seçimlere zor şartlarda giriyor

2024-02-07 20:07 - Dünya

"Gluten hassasiyeti" migren ataklarını tetikleyebilir

2024-02-11 11:42 - Sağlık

Enerji şirketi bp'nin karı 2023'te yüzde 50 azaldı

2024-02-06 11:12 - Ekonomi

Antalya'da tersanede çıkan yangın kontrol altına alındı

2024-02-10 23:57 - Gündem

UNRWA Genel Komiseri, Gazze'de yarım milyondan fazla çocuğun eğitim alamadığını söyledi

2024-02-09 16:07 - Dünya

Yedioth Ahronoth: İsrail UNRWA'nın yerini almasını istediği yardım kuruluşlarını değerlendiriyo

2024-02-07 13:47 - Dünya

Azerbaycanlı Server Beşirli, Türkiye ile dayanışmanın simgesi haline geldi

2024-02-10 11:43 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İstanbul'da özel günlerde metrobüsün güzergahının değiştirilmesi kararlaştırıldı

13:19 - Gündem

Bitlis'te aç kalan tilki yerleşim yerine indi

13:03 - Gündem

Orta Karadeniz ve İç Anadolu'nun kuzeydoğusu için sağanak uyarısı

12:53 - Gündem

Fuat Oktay, Fransa'da asimile olmadan entegre olmuş bir Türk toplumu istediklerini belirtti

12:42 - Gündem

Gaziantep'te tramvaya yıldırım isabet etti

11:42 - Gündem

Günün Manşetleri

İstanbul'da özel günlerde metrobüsün güzergahının değiştirilmesi kararlaştırıldı

13:19 - Gündem

AP'deki en büyük ikinci grubun başkan yardımcısı Saliba'dan AB'ye Gazze çıkışı

13:13 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Anıtkabir'i ziyaret etti

13:08 - Siyaset

Bitlis'te aç kalan tilki yerleşim yerine indi

13:03 - Gündem

Türkiye Sigorta Birliği, eski tip ehliyeti olanları hak kaybına karşı uyardı

12:58 - Ekonomi