?>

Uluslararası finans kuruluşlarından Türkiye'ye kaynak transferi devam ediyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye finansman desteklerine dair, "Uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye'deki projelere kaynak sağlaması bu kuruluşların Türkiye ekonomisi ve Orta Vadeli Program hedeflerine güvenini gösteriyor" dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Şimşek, AA muhabirine, Dünya Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankasından (AAYB) Türkiye'ye sağlanan finansman imkanlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Uluslararası kuruluşlardan Türkiye'ye sağlanan desteğin önemine işaret eden Şimşek, "AAYB, orta vadede Türkiye'ye sağladığı 3,3 milyar avro krediye 150 milyon avro ilave etti. Dünya Bankası ise yeşil ve sürdürülebilir kalkınma kapsamında önceki gün 77,8 milyon avro ve 4,95 milyon dolar ek finansman kaynağı sağladı." diye konuştu.

Bakan Şimşek, "Uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye'deki projelere kaynak sağlaması, bu kuruluşların Türkiye ekonomisi ve Orta Vadeli Program hedeflerine duyduğu güveni gösteriyor." ifadesini kullandı.

Sürdürülebilir kalkınma için destek

Şimşek, sağlanan finansman imkanlarının detaylarına ilişkin de bilgi verdi.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce uygulanacak "Yeşil ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Arazi Yönetimi Altyapısı Projesi" kapsamında Dünya Bankasından 77,8 milyon avro tutarında finansman sağlanmasına ilişkin anlaşmayı önceki gün imzaladıklarını belirten Şimşek, "Krediyle esas itibarıyla 3 boyutlu şehir modellerinin oluşturulması, kadastro verilerinin güncellenmesi ve taşınmaz değerleme çalışmalarının desteklenmesi planlanıyor." dedi.

Dünya Bankasından ilave olarak da İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından uygulanacak "Türkiye Karbon Piyasası Geliştirme Projesi" için 4,95 milyon dolar tutarında hibe sağladıklarını dile getiren Şimşek, bu hibeyle karbon fiyatlandırma mekanizmasının geliştirilmesi ve uygulanmasında ülkenin desteklenmesinin amaçlandığını söyledi.

İSMEP'e destek kredisi

Uluslararası kuruluşlardan dış finansman sağlanmasına ilişkin çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda AAYB'den orta vadede yaklaşık 3,3 milyar dolar tutarında finansman sağlanmıştır. Eylülde imzalanan kredi anlaşmasıyla İstanbul'un muhtemel bir depreme karşı hazırlanması amacıyla oluşturulan 'İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP)' kapsamında 150 milyon avro tutarında kredi sağlanmıştır. Bahse konu kredi, İstanbul Valiliği Proje Koordinasyon Birimi tarafından kamu binalarının, özellikle okulların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi için kullanılacaktır."

Bakan Şimşek, geçen ay AAYB'nin Mısır'da düzenlenen yıllık toplantısına da katılmıştı. Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Bankanın kuruluşundan bu yana üyelerine 43,6 milyar dolar finansman sağladığını, Türkiye'nin de 4 milyar dolar finansman alarak bu imkandan en fazla yararlanan ikinci ülke olduğunu belirtmişti.

Ayrıca Dünya Bankası, Orta Vadeli Program'ın açıklanmasının ardından destek mahiyetinde Türkiye Fonu'nun tutarını 18 milyar dolar ilaveyle 35 milyar dolara yükseltmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazze'deki hastanenin MK-84 bombasıyla vurulduğu ihtimali güçleniyor

2023-10-18 15:43 - Dünya

Karaman'da firari FETÖ hükümlüsü kadın evinin kilerindeki gizli bölmede yakalandı

2023-10-13 12:37 - Asayiş

Azerbaycan'da, Türkiye ile "Mustafa Kemal Atatürk 2023" tatbikatı yapılacak

2023-10-17 15:03 - Gündem

Milli boksör Emir, 22 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda altın madalyayı hedefliyor

2023-10-18 12:22 - Spor

Yasa dışı yollarla sınırları geçmeye çalışan 6'sı FETÖ mensubu 9 kişi yakalandı

2023-10-14 16:02 - Asayiş

Balıkesir'de 1 milyon liralık telefon dolandırıcılığını, özel ekip aydınlattı

2023-10-17 17:47 - Asayiş

İkinci el çevrim içi oto pazarında fiyatlar yüzde 2,6 geriledi

2023-10-13 12:27 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş: İnsanlar Gazze'de hayatta kalma mücadelesi veriyorlar

2023-10-17 18:18 - Siyaset

Ekonomide gözler 12. Kalkınma Planı ve 2024 yılı bütçesinde

2023-10-14 11:38 - Ekonomi

AFAD: Libya için 850 ton insani yardım malzemesi daha yola çıktı

2023-10-15 16:27 - Gündem

İlgili Haberler

Borsa günü yatay tamamladı

18:38 - Ekonomi

EBRD'den Adıyaman ve Hatay'da kritik altyapı projeleri için 195 milyon avro finansman

18:22 - Ekonomi

MÜSİAD "Bir ve Beraber Otuz Beş Yıl" almanağını yayımladı

17:33 - Ekonomi

Bayramda küçükbaş kurbanlık arzında sıkıntı beklenmiyor

17:18 - Ekonomi

AJet'ten 40 dolara yaz kampanyası

17:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ilgaz Dağı eteklerine kar yağdı

19:23 - Gündem

Türkiye, Libya'daki askeri gerginliğin yakından takip edildiğini bildirdi

18:57 - Gündem

Borsa günü yatay tamamladı

18:38 - Ekonomi

EBRD'den Adıyaman ve Hatay'da kritik altyapı projeleri için 195 milyon avro finansman

18:22 - Ekonomi

DENİZKURDU-II/2025 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü faaliyetleri tamamlandı

18:18 - Gündem