?>

Uluslararası finans kuruluşlarından deprem bölgesine katkı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin ardından uluslararası finans kuruluşları da deprem bölgesine yönelik projeleri destekleme kararı alırken, sağlanan destekler bölgenin kalkınması için kullanılıyor.

Gündem - 1 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgesinde yaralar hızla sarılırken, dünyanın önde gelen finans kuruluşları da bölgeye yönelik finansman desteği sağlıyor.

Asrın felaketinin ikinci yılıYıkılan binaların sorumluları yargılanıyorDASK, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaklaşık 40 milyar lira hasar ödemesi yaptıŞanlıurfa'da depremde hasar gören Hasan Padişah Camisi, Ramazan Bayramı'nda ibadete açılacakDepremden etkilenen illerde tarımsal sulama altyapılarına 20 milyar liralık yatırım yapıldıTürk Kızılay, 6 Şubat depremlerinin ardından 548 binden fazla haneye destek olduDeprem bölgesinde uygulanan programlar istihdama "can suyu" olduOğlunu arayan anne, kurduğu platformla aynı kaderi yaşayan ailelerin sesi oluyor

Dünya Bankası, 2024 sonuna kadar bölgeye 3 milyar dolarlık kaynak sunarken, bu yıl için de ilave 1 milyar dolarlık kaynak ayrıldı. Bu ek kaynakla beraber Dünya Bankasından bölgeye 4 milyar dolarlık kaynak sağlanmış olacak. Bu kaynaklar, deprem bölgesindeki altyapı, sağlık, su dağıtım sistemi, sağlık yapıları ve hastane gibi projelerde kullanılıyor.

Ayrıca, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) de deprem bölgesinde nakit ihtiyacı olan firmalara destek sağlanması için çalışma başlattı.

EBRD'den 1,5 milyar avroluk finansman paketi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgeye desteğini açıklayan uluslararası finans kuruluşları arasında ilk sırada yer aldı. EBRD, bölgenin yeniden imarı için kamu ve özel sektöre yönelik 1,5 milyar avroluk finansman paketi oluşturdu. Banka, bölgedeki özel sektör projelerine, KOBİ'lere ve yerel bankalara 1 milyar avro finansman aktardı.

Deprem bölgesinde zarar gören yol, tünel ve köprülerin yenileme ve iyileştirme çalışmalarının finansmanı amacıyla Asya Altyapı Yatırım Bankası da Karayolları Genel Müdürlüğünce kullanılmak üzere yaklaşık 187 milyon avroluk uzun vadeli ve piyasa koşullarının altında faiz oranlarıyla finansman sağladı.

Uluslararası İslami Ticaret Finans Kuruluşu da depremden etkilenen işletmelerin uluslararası ticaretinin desteklenmesi için Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankasına 100 milyon dolar, Türkiye Sınai Kalkınma Bankasına da 50 milyon dolar finansman sundu.

İslam Kalkınma Bankası da Hazine ve Maliye Bakanlığıyla deprem bölgesine yönelik finansman anlaşması imzaladı. Buna göre, Türk Eximbank'a yönelik İslam Kalkınma Bankasından Hazine geri ödeme garantisi altında 100 milyon dolar finansman sağlandı. Bu finansman, deprem bölgesindeki ihracatçıların ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kullanılacak.

Depremden etkilenen işletmelere 30,5 milyar liralık kredi imkanı

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı, Hazine destekli kefalet sistemini deprem bölgesi için etkin şekilde kullanılıyor. Depremden etkilenen işletmelere Hazine kefaletiyle 30 milyar 529 milyon lira kredi imkanı sağlandı. Bu kapsamda bugüne kadar 18 milyar 346 milyon lira kredi kullandırılırken, kefalet tutarı ise 16 milyar 297 milyon lira oldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Eyüpspor, Trabzonspor'dan Umut Bozok'u kadrosuna kattı

2025-02-03 15:12 - Spor

iOS güncellemeleri VPN performansını nasıl etkiliyor?

2025-02-02 21:43 - İnsan&Hayat

Esenyurt'ta zincir markette çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor

2025-02-02 09:27 - Gündem

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho: Duygusu yüksek bir maçtı

2025-02-02 23:13 - Spor

Depremin merkez üssünde vefat edenlerin isimleri '04.17' panosunda yaşatılıyor

2025-02-03 01:47 - Çevre-Hayat

Galatasaraylı futbolcu Abdülkerim Bardakcı, PFDK'ye sevk edildi

2025-02-05 00:33 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör örgütleri üzerinden kurulan tuzakları darmadağın edeceğiz

2025-01-29 14:28 - Siyaset

Diyarbakır Oğlaklı'da yapılan konutlara depremzedeler peyderpey yerleşiyor

2025-02-03 12:47 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye ile dayanışma içinde, terörün olmadığı, huzur iklimini ortak coğrafyamızda hakim kılacağız

2025-02-04 20:56 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirlerimizi süratle depreme dayanıklı hale getirmek dışında bir seçeneğimiz bulunmuyor

2025-02-03 20:02 - Siyaset

İlgili Haberler

MLKP silahlı terör örgütüne yönelik operasyonda tutuklu sayısı 77'ye çıktı

01:38 - Gündem

İzmir 6 günde şubat ortalamasının üzerinde yağış aldı

20:38 - Gündem

Hafta sonu yurdun batısı yağmurlu, doğusu kar yağışlı geçecek

20:00 - Gündem

Yurdun bazı bölgeleri için kuvvetli sağanak ve kar uyarısı

17:58 - Gündem

İzmir'de şiddetli yağış nedeniyle Selçuk-Aydın kara yolunda çökme meydana geldi

17:38 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD ile Hindistan, üzerinde uzlaştığı geçici ticaret anlaşması çerçevesini açıkladı

03:27 - Ekonomi

Trump, İran ile iş yapan ülkelere ek tarife uygulanabilmesine yönelik kararnameyi imzaladı

03:09 - Dünya

Tahkim Kurulu, Milan Skriniar ve Kristjan Asllani'nin cezalarını onadı

02:39 - Spor

Ürdün, ABD ile İran arasında Umman'da yapılan görüşmelerden memnun

02:08 - Dünya

DSÖ: Sosyal platformlar, çocukların güvenliğini ve sağlığını koruyacak şekilde tasarlanmalı

02:01 - Dünya