?>

Ülke genelindeki orman yangınlarının tespitinde kullanılan İHA'ların görüş menzili artırıldı

Orman Genel Müdürlüğü, ülke genelinde devam eden yangınlarla mücadelesini kesintisiz sürdürürken, bu mücadelede görev alan insansız hava araçları (İHA), yerli üretim termal kameralarıyla 215 kilometre mesafeden alevleri tespit edebiliyor.

Teknoloji - 2 ay önce

Ankara

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, hava sıcaklıklarının da etkisiyle son dönemde orman yangınlarında artış görülürken, OGM yangınlarla mücadelesini ülkenin dört bir yanında sürdürüyor.

????

OGM, bu mücadelesinde gerekli araç, ekipman ve teknolojiden yararlanıyor.

Yangınlara müdahalede uçak, helikopter, İHA, gözetleme kulesi, kamera ve arazözlerden faydalanılıyor. Söz konusu araçlar her yıl ihtiyaca göre yenileniyor ve sayıları artırılıyor.

Hava gücünde 27 uçak, 105 helikopter ve 14 İHA kullanılıyor

Bu yıl yangınlarla mücadelede 25 bin personel görev alıyor. Hava gücünde de 27 uçak, 105 helikopter ve 14 İHA kullanılıyor. Bu araçlar, açık su kaynakları yanında ülke genelinde inşa edilen 4 bin 796 yangın havuzu ve göletinden su alarak yangınlara anında müdahale ediyor.

Orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye'nin gözü olan İHA'lar, yangının daha başlangıç aşamasındaki tespiti için önemli rol üstleniyor. Bu araçlar, üzerlerine entegre edilen son teknoloji termal kameralar sayesinde uzak mesafelerden en ufak ısı değişimini gözlemleyebiliyor.

Yerli üretim kameralar mücadele gücünü artırıyor

ASELSAN tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen "ASELFLIR-500" kameralar, İHA'larda bu yıl kullanılmaya başlandı. Bu kameralardan, son dönemdeki yangınların tespitinde faydalanılıyor.

Kameralar sayesinde 3,5 milyon hektarlık alan anlık taranıyor. İHA'lar, geniş ve uzun menzil görüşü sayesinde 215 kilometreden en ufak alevi dahi tespit edebiliyor.

Bu kameralardan, İHA'lar dışında uçaklar, helikopterler gibi hava platformları da yararlanabiliyor. Söz konusu kameralar, yüksek performanslı elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi olarak kullanılıyor.

"ASELFLIR-500" sisteminde 3-5 mikrometre yüksek çözünürlüklü, kızılötesi, gündüz görüş özellikli, SWIR kameraları yer alıyor. Ayrıca lazer hedef işaretleme ve mesafe ölçme birimleri ile nokta takibi ve noktalama özellikleri ön plana çıkıyor.

Kamera, yüksek irtifalarda çok düşük sıcaklıklarda çalışabilirken, eşzamanlı hedef takibi ile hassas hedef konumu, hareketli hedefin yönü ve hızını belirleyebiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleştirildi

2025-06-30 14:17 - Ekonomi

İsrail'in Harem-i İbrahim Camii'ne 'yasadışı müdahale'sine tepki

2025-06-25 22:17 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu, vefatının 20. yılında mezarı başında anıldı

2025-06-25 15:42 - Magazin

Kars'ta kuvvetli sağanak ve dolu etkili oldu

2025-06-30 17:27 - Asayiş

Van'da 3 yılda inşa edilen 226 okulla eğitim altyapısı güçlendirildi

2025-06-26 13:08 - Eğitim

Hazreti Muhammed'in karikatür çizimini yayımlayan derginin grafikeri gözaltına alındı

2025-07-01 00:32 - Gündem

SEO Odaklı Web Tasarım

2025-06-29 18:12 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tarım sektörüne müjdeler

2025-06-28 15:32 - Siyaset

Yeşilay Başkanı Dinç'ten çocuk ve gençlere "yaz tadili" önerisi

2025-06-25 11:47 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kentsel dönüşüm bizim için milli güvenlik meselesidir

2025-06-26 17:27 - Siyaset

İlgili Haberler

Yapay zeka destekli Bayraktar TB2T-AI SİHA'dan rekor uçuşu

00:10 - Teknoloji

Kazakistan'dan yapay zekanın geliştirilmesine yönelik stratejik adımlar

12:28 - Teknoloji

Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi ŞİMŞEK, yeni yetenekleriyle test edildi

21:42 - Teknoloji

İstilacı aslan balığının Akdeniz'deki yaşama alanları ve popülasyonu takip edilecek

12:17 - Teknoloji

Türkiye'nin yüksek teknoloji üretimindeki rekorlarına 3 koldan katkı

11:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrailliler, Gazze kentini işgal kararına karşı esir takası anlaşması talebiyle protesto düzenledi

01:18 - Dünya

ECB Başkanı Lagarde, Avrupa işgücü piyasasının son dönemde şokları beklenmedik şekilde iyi atlattığını söyledi

01:16 - Ekonomi

Lübnan, ülkenin güneyinde İsrail'in tampon bölge kurma niyetinin 'resmi olarak' bildirildiği iddialarını reddetti

01:16 - Dünya

Avusturya'da Filistin'e destek gösterisinde İsrail'e yaptırım uygulanması istendi

01:07 - Dünya

Yapay zeka destekli Bayraktar TB2T-AI SİHA'dan rekor uçuşu

00:10 - Teknoloji