?>

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Samsun'a 10 tramvay alacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca satın alınıp Samsun Büyükşehir Belediyesinin kullanımına sunulacak 10 tramvay için sözleşme yapıldı.

Ekonomi - 11 ay önce

Samsun

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ile Bozankaya AŞ Yönetim Kurulu üyesi Emrah Dal'ın katıldığı törende bakanlıkça alınacak 10 tramvayın sözleşmesi imzalandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının büyükşehirlerin raylı sistem çözümlerine destek verdiğini, Türkiye'de 12 kentinde 950 kilometreyi aşan raylı sistem bulunduğunu kaydeden Eyigün, "Bunun 470 kilometresinden fazlasını bakanlığımız gerçekleştirdi." dedi.

Yalçın Eyigün, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızın tensibi ve talimatıyla Samsun'un ulaşımıyla ilgili teknik işbirliği başlatmıştık. Samsun'a ulaşımla ilgili neler yapılmalıdır anlamında ilk örneği bu proje olacak. İkinci örneği de şehir hastanesine gidecek rayların inşa edilmesi, yani raylı sistem hattı olacaktır. Samsun'a alınacak tramvay çok farklı olacak. Yüzde 10 eğimle çıkan tramvay Türkiye'de başka yerde yok, dünyada çok azdır. Yüksek eğimle çıkan, yüksek motor gücü gerektiren özel tramvay Samsun'a alınacak. Dolayısıyla bu motor gücünde hem de yüzde 70 yerlilikle ilk defa denenecek, ilk defa başarılacak."

Tramvaylarda yolcu konforu için yenilikler

2008'de alınan tramvaylarda yüzde 8 ila 10 arasında yerlilik arandığını dile getiren Eyigün, "Yüzde 8 ila 10 civarında yerlilik şartını sağladığımızda seviniyorduk. Sonra 30'a çıkardık.Yüzde 51'e çıkardık Ankara metrolarında. Daha sonra İstanbul ve havalimanı metrolarımızda 60'ı yaptık, gerçekleştirdik." dedi.

"Şükür ki Samsun'da en yüksek yerlilik oranı olan yüzde 70'i gerçekleştireceğiz. Sözleşmemizin şartı bu." ifadelerini kullanan Eyigün, şöyle devam etti:

"İhaleyi yerli firmamızın da kazanması sevindirici. Yüzde 70 yerlilikle Türkiye'de raylar üzerinde giden ilk araçlar olacak alacaklarımız. Araçlar çevreci, elektrikle çalışıyor. Yolcu konforunu düşünerek mevcut araçlardaki neleri geliştirebilirize baktık. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizle beraber bu araçların sadece yerlilik anlamında değil, iç konforu, yolcunun rahatlığı, gençlerimizin bisikletle, skuterle binmelerini sağlayacak, engelliler için özel çözümler, Wi-Fi erişimi, şarj cihazları, yolcu bilgilenme ekranları gibi yolcunun konforunu artıracak muhtelif yenilikleri olacak."

Tramvaylarda çift yönlü sürüş imkanı olacağını anlatan Eyigün, "42 metre ve 466 yolcu kapasitesi var her bir aracımızda. 10 tramvayımız, 2 milyar lira artı KDV ile alınacak. Bu, bakanlığımızın bütçesiyle karşılanacak. Bu araçlar filoya eklendiğinde kapasite artacak, yolcu konforu artacak, sıkışıklıklar, özellikle pik saatlerde sabah ve akşam azalmış olacak. Yeni hatlar eklendikçe de araç ihtiyacı açısından dengeli büyüme olacak." değerlendirmesini yaptı.

Başkan Doğan da Samsun'da raylı sistemle her gün 80 bin yolcu taşıdıklarını vurgulayarak, "Ulaşımda yeni tramvaylara ihtiyaç duyuluyordu. Bakanlığımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın 10 yeni trenin Samsun'a alınması noktasındaki talimatlarıyla ihale yapılmış oldu. İhaleyi yerli bir firma, Bozankaya aldı. 24 ay içinde yeni trenlerimizi almayı arzu ediyoruz. Tabii yerlilik oranının yüksek, yerli bir firmanın Samsun'un trenlerini yapacak olması bizim için ayrı mutluluk. Hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem de Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza teşekkür etmek istiyorum." diye konuştu.

Samsun'daki mevcut tramvay ağının yeni yapılacak şehir hastanesine ulaştırılması konusunda proje çalışmalarına başladıklarına işaret eden Doğan, hastaneye ulaşımının raylı sistemle sağlanacağını söyledi.

Emrah Dal da Bozankaya'nın güzel araçlar ürettiğini dile getirerek, "Bu sayede yurt dışına da satıyoruz. Avrupa'ya, Amerika'ya, Kanada'ya, Avustralya'ya tren ihraç ediyoruz. Bakanlığımızın, Genel Müdürümüzün büyük desteğiyle çok büyük tecrübeler de kazandık. Araçlarımız minimum yüzde 70 yerlilikle çok güzel olacak. Yüzde 100 Türk mühendisliği ile yapılacak." diye konuştu.

Törende konuşmaların ardından sözleşme imzalandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Emtia piyasasında geçen hafta sert dalgalanmalar görüldü

2024-07-01 11:28 - Ekonomi

Oyunu kullanan İran lideri Hamaney, halkı sandığa çağırdı

2024-06-28 09:32 - Dünya

Bisikletin en prestijli turu başlıyor

2024-06-28 11:12 - Spor

Dünya nüfusunun yüzde 62'si sosyal medya kullanıyor

2024-06-30 11:18 - Teknoloji

Formula 1 Avusturya Grand Prix'sini George Russell kazandı

2024-06-30 22:17 - Spor

Kayseri’de taciz, dünyada savaş -Emin Batur yazdı-

2024-07-02 18:52 - En Son Yazılar

Cenk Tosun: Avusturya'nın gücünü biliyoruz, sahada en iyi formumuzda olacağız

2024-07-01 19:32 - Spor

İş insanı Can Kıraç son yolculuğuna uğurlandı

2024-06-28 15:48 - Gündem

Türkiye 68,5 milyar dolarlık tarımsal hasılayla 2023'te Avrupa'da birinci oldu

2024-07-01 16:48 - Ekonomi

Türk iş insanı Okan Sevim, Rusya inşaat sektöründe üretim faaliyetlerini artırıyor

2024-07-01 14:15 - Özel Haber

İlgili Haberler

Borusan EnBW, şarj ağını genişletmek için 2030'a kadar 10 milyar liralık yatırım hedefliyor

21:41 - Ekonomi

Doğuş İnşaat, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da metro inşaatını sürdürüyor

20:37 - Ekonomi

Strateji ve Bütçe Başkanlığından 12. Kalkınma Planı'ndaki ifadelere ilişkin açıklama

20:08 - Ekonomi

Kamu işçilerine ilk zam teklifi sunuldu

18:02 - Ekonomi

Bakan Bayraktar, yenilenebilir enerji projelerinde izin süreçlerinin hızlanacağını bildirdi

17:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

RTÜK Başkanı Şahin'den yayıncılara uyarı

02:37 - Medya

İran'ın BM Temsilcisi İrevani, İsrail'in saldırılarının ABD desteğiyle gerçekleştiğini iddia etti

02:12 - Dünya

TBMM Başkanlık Divanı üyelikleri için yapılan seçime ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:58 - Siyaset

İsrail'in İran'a yönelik saldırılarına ilişkin provokatif paylaşım yapanlara soruşturma başlatıldı

00:52 - Gündem

BMGK'de Rusya, İran'a saldıran İsrail'i şiddetle kınarken, ABD Tel Aviv yönetimini savundu

00:47 - Dünya