?>

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şam'da

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Suriye'nin kara yolu altyapısına güçlendirme yapılacağını belirterek, "Ama birinci önceliği demir yollarına verdiğimizi söyleyebilirim" dedi

Siyaset - 5 ay önce

Resmi ziyaret kapsamında Suriye'ye gelen Bakan Uraloğlu ve beraberindeki heyet, Şam Havalimanı'nda Suriye Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedir tarafından karşılandı.

Bakan Uraloğlu, ilk olarak İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığında Bakan Abdüsselam Heykel ile bir araya geldi, ikili ve heyetler arası görüşmeler yapıldı.

Uraloğlu ve beraberindeki heyet, ardından Suriye Ulaştırma Bakanı Bedir ile ikili görüştü. Bakanların katılımıyla heyetler arası görüşmeler de yapıldı.

Bakan Uraloğlu ve Bedir, daha sonra, Osmanlı yadigarı Hicaz Demir Yolu İstasyonu'na hareket etti.

İki bakan istasyonda yaptıkları incelemenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında ziyarete ilişkin açıklamalarda bulundu.

Suriye'de ulaşım ağı noktasında verimli görüşmeler yapıldığını söyleyen Uraloğlu, "Önemli bir mekandayız. Şam'da Hicaz demir yollarının ana istasyonundayız. Nasıl işbirliği yapabiliriz noktasında gerek ikili gerekse de heyetler arasında görüşmeler yaptık." diye konuştu.

Heyetler arasında iletişim ve ulaştırmada yapılabilecek işbirliklerini görüştüklerini kaydeden Uraloğlu, "Öncelikle kara yolu taşımacılığının birazcık daha aktifleştirilmesi, geçmiş dönemde yaşanmış olan sıkıntıların önüne geçilmesi noktasında bir fikir birliğine vardık ve hemen teknik heyetlerimiz çalışmaya başladı. Sınırın bu tarafından Türkiye'ye, Türkiye'den de Suriye tarafına geçişleri nasıl kolaylaştırırız, bunları beraberce konuşmuş olduk." ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, "Demir yolu noktasında Çobanbey ve Halep arasında tahrip olmuş olan demir yolunu hayata geçirerek bütün Türkiye ile Şam'ı birbirine bağlamak, aynı zamanda Avrupa'ya kadar birbirine bağlama noktasında görüşmeler yaptık. Yine bizim içerisinde bulunduğumuz Hicaz Demir Yolu İstasyonu'nun daha güneye ilerletilmesi ile orada tahrip olan hatların onarılması ile ilgili neler yapabiliriz bunları konuştuk. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunma noktasında da gerek eğitim olsun gerek karşılıklı ziyaretler olsun bir mutabakat sağladık" dedi.

Suriye Ulaştırma Bakanı Bedir'i Türkiye'ye davet ettiğine değinen Uraloğlu, heyetleriyle beraber bundan sonra çok daha sık görüşerek hem Suriye'deki hem de Türkiye'deki vatandaşların ve halkın ferahını daha da artırmak için işbirliği yapacaklarını dile getirdi.

Uraloğlu, "Ulaşamadığınız hiçbir yerle, iletişime geçemediğiniz hiçbir yerle iyi şeyler yapamazsınız. Onun için bugünkü ziyaretimiz bu anlamda da kıymetli. Kendilerinin yakın ilgisinden ve ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte de ilişkilerimiz çok çok daha ileriye gidecektir. Daha ileriye taşıyacağız. Önemli bir kesikliği inşallah önümüzdeki dönemde beraberce telafi ederek güzel işler yapacağız." dedi.

Suriye ile Türkiye arasındaki mevcut bütün sınır kapılarının aktif edilmesiyle ilgili karar aldıklarını vurgulayan Uraloğlu, tek kapı uygulamasıyla ortak bir sınır kapısının da hayata geçirilmesine yönelik bir çalışmalarının olduğunun altını çizdi.

Uraloğlu, Suriye'nin kara yolu altyapısına güçlendirme yapılacağını dile getirerek, "Ama birinci önceliği demir yollarına verdiğimizi söyleyebilirim. Ulaştırmanın bütün sektörleriyle işbirliği yapacağımızı söyleyebilirim. Devrimden sonra yeni oluşmuş bir hükümet var. Burada birazcık daha fazla bir araya gelerek hızlıca yol almaya ihtiyaç olduğunu söyleyebilirim." diye konuştu.

Bakan Bedir de iki ülkenin köklü bir tarihe sahip olduğunun altını çizerek, "Şahsım, bakanlığım ve Suriye Arap Cumhuriyeti hükümeti adına sizlere ve ekibinize burada her şeyden önce Hicaz Demir Yolu'nda, bu tarihi mekanda hoş geldiniz demek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Hicaz Demir Yolu İstasyonun 1908 yılında hizmete girdiğini hatırlatan Bedir, "Seçkin bir eser içerisindeyiz. Türkiye ile Suriye arasındaki demir yolları ilişkilerinin temelinin atıldığı bir noktadayız. Çok önemli, tarihi ve görkemli bir örnektir." şeklinde konuştu.

Bu ziyaretin, bundan sonraki dönemde özellikle demir yolları arasında büyük bir sıçrama yaratacağına inandığını vurgulayan Bedir, "İki ülke olarak çok köklü bir tarihe sahibiz. Bu köklü tarihten hareketle her iki ülke halklarının çıkarları doğrultusunda sıçrama yapacağımıza, ilişkilerimizi iyiden daha iyiye götüreceğimize inancımız tamdır." dedi.

Bakan Uraloğlu ve beraberindeki heyet, istasyondaki ziyaretin ardından Kara ve Deniz Limanları Genel İdaresi Müdürlüğüne geçti.

Müdürlükteki görüşmelerin ardından Uraloğlu ve beraberindeki heyet, Şam'ın terası konumundaki Kasyun Dağı'nı gezdi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vefatının 32. yılında 8'inci Cumhurbaşkanı Özal'ı andı

2025-04-17 11:42 - Siyaset

Ticaret Bakanı Bolat'ın Japonya ziyareti yeni işbirliği kapıları açacak

2025-04-22 08:57 - Ekonomi

Etnospor Forumu, 'Geleneksel Sporların İhyası' parolasıyla St. Petersburg'da düzenlenecek

2025-04-16 11:23 - Spor

Bakan Göktaş, ameliyat olan 15 Temmuz şehidinin annesini ziyaret etti

2025-04-16 21:17 - Siyaset

İstanbul'un turistik mekanları 7 milyonu aşkın laleyle süslendi

2025-04-20 17:18 - Çevre-Hayat

ABD'de gözaltına alınan Türk öğrenci Öztürk'e destek mesajları için çevrim içi form açıldı

2025-04-17 11:08 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını savunmak insanlığı, barışı ve adaleti savunmaktır

2025-04-18 15:47 - Siyaset

Ayakkabı üretiminde yarım asrı deviren kardeşler, mesleği yaşatmaya çalışıyor

2025-04-21 12:42 - Çevre-Hayat

Hayatının çoğunu yapay kalple geçiren genç kız, yeni kalbine kavuştu

2025-04-16 13:02 - Sağlık

Adalet Bakanı Tunç, BM Genel Sekreteri Çocuklara Karşı Şiddet Özel Temsilcisi M'jid ile görüştü

2025-04-18 17:28 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ne sınırlarımız içinde ne de bölgemizde teröre tahammülümüz yoktur

01:58 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davası artık dünyaya mal olmuştur

23:33 - Siyaset

CANLI-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davası artık dünyaya mal olmuştur

23:27 - Siyaset

Bakan Uraloğlu: Bugünden itibaren Çamlıhemşin'den gitmek isteyenlerin tahliyelerini sağlamış olacağız

22:37 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmi müşterek hedefimiz olmayı sürdürüyor

21:12 - Siyaset

Günün Manşetleri

Denizli'de yangınlarda zarar gören alanlar 2 milyon 556 bin fidanla yeşillendirilecek

15:07 - Gündem

Mali, Burkina Faso ve Nijer, Uluslararası Ceza Mahkemesinden çekilme kararı aldı

15:02 - Dünya

Hong Kong'da Süper Tayfun Ragasa nedeniyle 700'den fazla uçuş iptal edilecek

14:52 - Dünya

Ankara'da depolama tesisinin çöplüğünde yangın

14:48 - Gündem

NATO, Rusya'nın Estonya'nın hava sahası ihlalini kınadı

14:43 - Dünya