?>

Ukrayna'dan Afganistan'a tahıl götüren 5'inci geminin İstanbul'daki denetimleri

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), tahıl sevkiyatı kapsamında Ukrayna limanlarından Afganistan'a tahıl götüren 5'inci geminin İstanbul'daki denetimlerinin tamamlandığını bildirdi.

Gündem - 3 yıl önce

Ankara

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin girişimleri sonucu oluşturulan ve küresel gıda krizinin çözümüne büyük katkı sağlayan Tahıl Koridoru'ndan Afganistan'a ulaştırılmak üzere buğday taşıyan gemi 15 Ocak'ta hareket etti.

Dünya Gıda Programı'nın (WFP) insani yardımları kapsamında Ukrayna'nın Chornomorsk limanından hareket eden ve yaklaşık 16 bin ton buğday taşıyan gemi İstanbul Zeytinburnu açıklarında Müşterek Koordinasyon Merkezi (MKM) tarafından denetlendi.

Tahıl ürünlerinin güvenli transferi için oluşturulan MKM tarafından denetimi tamamlanan M/V ANHTEİA isimli Malta bandıralı gemi işlemlerin ardından yola çıktı.

Ukrayna limanlarından 18 milyon tondan fazla tahıl ürünü sevk edildi

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında 22 Temmuz'da imzalanan "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" sonrası bugüne kadar Ukrayna limanlarından 674 gemi ile 18 milyon tondan fazla tahıl ürünü sevk edildi.

Varılan mutabakat ile hem Ukrayna limanlarında tahıl yüklü olarak bekleyen gemilerin limanlardan emniyetli olarak çıkışı sağlandı hem de İstanbul'da kontrolü yapılan gemilerin Ukrayna limanlarına giderek tahıl sevkiyatı yapmasının önü açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "tahılda öncelik fakir ülkeler olacak" ifadeleriyle çağrıda bulunması üzerine az gelişmiş ülkelere giden tahıl miktarının artırılması sağlandı.

Bu kapsamda tahıl krizinin yıkıcı sonuçlarından en çok etkilenen Yemen, Afganistan, Etiyopya, Somali ve Cibuti başta olmak üzere Afrika ve Asya'daki birçok ihtiyaç sahibi ülkeye gıda ulaştırılmış oldu.

MKM faaliyetleri, Türkiye'nin ev sahipliğinde BM ve ilgili tarafların katılımı ile koordineli olarak sürdürülüyor ve küresel gıda krizinin çözümüne katkı sağlamaya devam ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kaçkar Dağları'nda "heliski" heyecanı devam ediyor

2023-01-24 16:23 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eğer bu barajlarınız olmazsa kuraklıkla mücadele edemezsiniz

2023-01-21 15:10 - Siyaset

Avustralya Açık'ta son iki yılın finalisti Medvedev 3. turda elendi

2023-01-20 18:34 - Spor

İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına tepki gösterildi

2023-01-22 16:46 - Gündem

Lübnan'da liman patlaması davasındaki tutukluların serbest bırakılması protesto edildi

2023-01-26 16:29 - Dünya

TSE ve ASELSAN'dan "millileştirme" alanında işbirliği

2023-01-20 12:24 - Ekonomi

Avrupa'nın en büyük mobilya fuarı İstanbul'da başladı

2023-01-24 17:18 - Ekonomi

Kanada'da 66 yeni potansiyel çocuk mezarı daha tespit edildi

2023-01-26 09:18 - Dünya

Basketbol: Haftanın programı

2023-01-27 10:57 - Spor

Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Estonya'da şampiyon oldu

2023-01-22 16:32 - Spor

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan, Kırgız mevkidaşı Kulubayev ile Azerbaycan'da görüştü

18:52 - Gündem

İzmir'de Buca Belediyesi memurları 5 aydır maaş alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı

17:48 - Gündem

AKOM'dan İstanbul için kuvvetli sağanak uyarısı

17:17 - Gündem

İsrail'in alıkoyduğu Küresel Sumud Filosu aktivistlerinden Batmanlı doktor memleketine döndü

17:13 - Gündem

Mardin Artuklu Üniversitesinden "Akademik Sumud Girişimi" önerisi

16:12 - Gündem

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu'na katılan 4 Hollandalı aktivist ülkelerine döndü

19:38 - Dünya

İsrail'in 2 yıldır soykırım yaptığı Gazze'de kiliseler kan ve yıkıma sahne oldu

19:27 - Dünya

A Milli Futbol Takımı'nda hazırlıklar başladı

19:22 - Spor

Trump, "genç TikTok kullanıcılarının" kendisine borçlu olduğunu belirtti

19:13 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Kırgız mevkidaşı Kulubayev ile Azerbaycan'da görüştü

18:52 - Gündem