?>

Ukrayna'daki savaştan kaçan Ahıska Türkü yaşadıklarını anlattı

Alaaddin Mekhraliiev, "Oturduğum evin 3 kilometre uzaklığındaki bir yere roket düştü. Ayın 28'ine kadar her akşam bombalar düşüyordu." dedi.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Bursa

Ukrayna'nın Odessa şehrinde yaşayan Ahıska Türkü aile, Rus savaş uçaklarının şehri bombalamasının ardından bölgeden kaçarak Bursa'nın İnegöl ilçesindeki akrabalarına sığındı.

Alaaddin Mekhraliiev (35), AA muhabirine, Odessa şehrinin 24 Şubat'ta Rus güçler tarafından bombalanmaya başladığını belirterek, eşi Nergüzel (33), çocukları Begzad (10), Muhammed (9), Ali (3) ve eşinin kız kardeşi Feride Mirzoyeva (29) ile Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

Hayat hikayesini anlatan Mekhraliiev, "Ben Ahıska Türklerindenim. Özbekistan'da doğdum. 1989'da savaş başladı, o zamanlar 3 yaşındaydım ben. Savaş sonrası Ukrayna’ya geldik. Ukrayna'da 2 sene oturduk sonra Kırgızistan'a gittik. Kırgızistan'da 8-9 sene oturduk, 2001'de tekrar Ukrayna'ya yerleştik. Orada öğrenim gördüm, orada evlendim. Ukrayna'nın Odessa şehrinde bir ekmek fırınında sorumlu olarak çalışıyordum." dedi.

Şubat ayının 24'ünde sabah patlamaların başladığını belirten Alaaddin Mekhraliiev, "Oturduğum evin 3 kilometre uzaklığındaki bir yere roket düştü. Ayın 28'ine kadar her akşam bombalar düşüyordu. İki çocuğum var. Çocukların psikolojisi bozuldu. Sonra çocukları da alıp Türkiye’ye geldik. Hem vatanımız burası hem de akrabalarımız burada. Biz de geldik buradayız inşallah. Rabbim sonumuzu hayreylesin." diye konuştu.

Ahıska Türklerinin yoğun olarak Herson bölgesinde yaşadığını ifade eden Mekhraliiev, kendisinin Odessa'da ikamet ettiğini, Odessa'nın Herson'a uzak olduğunu ifade etti.

Rus ordusunun bölgeye Herson'dan giriş yaptığını dile getiren Alaaddin Mekhraliiev, "Halamın oğlu zaten sabah erkenden beni aramıştı, ‘Rus askeri girdi, bizim tarafları aldı’ dedi. Yani o taraflarda, köylerde tanklar geziyor. Orada durum daha da kötü. Savaş o bölgede başladığı için oradakiler daha zor durumda." ifadelerini kullandı.

Mekhraliiev, bölgede Rusya'ya karşı savaşırken can kayıplarının yaşandığını, Ahıska Türklerinden de yaşamını yitirenler olduğunu söyledi.

Çatışma bölgesinden kaçışına dair bilgi veren Mekhraliiev, "Odessa'dan Moldova sınırı 60 kilometre. O nedenle kendi arabamla kaçabildim. Köprüleri patlatmalarından dolayı Herson'dakiler geçemedi. Araba, minibüs, servis, hiçbirisi geçemiyor. Onların da buraya gelmesini isterim. Hem vatanımız hem yurdumuz. Onlar da buraya getirilirler inşallah." diye konuştu.

Herson'da yaşayan Ahıska Türklerinin hepsinin Özbekistan topraklarından geldiğini, geldikleri bölgede de savaş gördüklerini, birçok kişinin ise yollarda vefat ettiğini anlatan Mekhraliiev, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çoğumuzun dedelerinin önceden savaşta dünyası değişti. Şimdi de Ukrayna'da hemen hemen aynı durum. Ben de bir Ahıskalı Türk olarak buraya geldiğim için çok seviniyorum. Oradaki Ahıska Türkleri ile konuşuyorum, oradakiler de benim burada olmamdan dolayı seviniyorlar, 'Sen kurtuldun' diyorlar."

Dünya Ahıska Türkleri Birliği İcra Komitesi Başkanı Mehmet Taş da Ukrayna'dan gelerek İnegöl’deki akrabalarına sığınan Mekhraliiev ailesini ziyaret etti. Taş, savaş bölgesindeki Ahıskalı Türklerin tahliye edilmesini beklediklerini belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye'ye geldi

2022-03-10 11:12 - Gündem

Akaryakıt istasyonunu kadınlar işletiyor

2022-03-07 13:07 - Çevre-Hayat

Sırbistan'ın Belgrad ve Novi Sad şehirlerinde Ukrayna'ya destek gösterisi

2022-03-06 22:19 - Dünya

İranlı yetkiliye göre Viyana'daki nükleer görüşmeler gittikçe karmaşık hale geliyor

2022-03-10 12:02 - Dünya

ABD'de aşı karşıtı kamyoncular otoyolda trafiği yavaşlattı

2022-03-07 01:16 - Dünya

MİT tırlarının durdurulması davasında yerel mahkemenin kararı istinaftan geçti

2022-03-12 15:15 - Gündem

Nijerya, Türkiye'yi ülkesindeki petrol ve doğal gaza yatırıma çağırdı

2022-03-09 14:45 - Dünya

Türkiye'nin 'özel görev uçaklarında' kadın imzası

2022-03-08 12:16 - Çevre-Hayat

Rusya-Ukrayna savaşı 12. gününde

2022-03-07 10:05 - Dünya

Ukrayna’da sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı

2022-03-09 10:38 - Dünya

İlgili Haberler

Kırklareli'nde kuruyan gölette balık ölümleri

17:32 - Çevre-Hayat

Yurt genelinde kavurucu sıcak hayatı olumsuz etkiliyor

16:58 - Çevre-Hayat

İstanbul'da sıcaktan bunalanlar sahillerde vakit geçirdi

16:22 - Çevre-Hayat

Bursa'da orman yangınına su yetiştirmek için patlak lastikle 2 kilometre katetti

14:12 - Çevre-Hayat

Sakarya'dan Bilecik'e sıçrayan orman yangınında yaralanan kedi tedavi altına alındı

13:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail, insani yardım uçaklarındaki gazetecilerin Gazze'yi havadan görüntülemesine izin vermedi

18:17 - Dünya

Gazze'de yetersiz beslenmeden ölen çocuklar insani krizin en acı yüzü oldu

18:13 - Dünya

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Türkiye’nin sosyal medya platformu NeXT Sosyal'e katıldı

18:08 - Siyaset

Türkiye, Lahey Grubu'nun İsrail'e karşı alınacak önlemlere ilişkin Bogota Bildirisi'n

17:33 - Dünya

İsrail son 6 ayda Gazze'ye giren sınırlı miktardaki yardımı yüzde 88 azalttı

17:27 - Dünya