?>

Ukrayna'da devam eden savaşta en sıcak çatışmaların yoğunlaştığı şehir: Bahmut

Anadolu Ajansı (AA) ekibi, Rusya ile Ukrayna arasında yaklaşık 9 aydır devam eden savaşın son dönemlerdeki en sıcak noktası olarak bilinen Donetsk cephesine bağlı Bahmut şehrine girerek son durumu görüntüledi.

Dünya - 3 yıl önce

Bahmut

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın son dönemlerinde en yoğun çatışmaların sürdüğü Donetsk bölgesinde ön cephede yer alan Bahmut şehrinde ağır Rus bombardımanlarının altında kaldığı için giderek artan yıkımlar meydana geliyor.

Gece gündüz her iki tarafın savaş uçakları başta olmak üzere topçu sistemleri, tank ve diğer ağır silahların kullanıldığı cephe hattında bulunan ve Ukrayna ordusunun kontrolündeki şehirde yoğun askeri hareketlilik dikkati çekiyor.

Bahmut'ta kalanlar için yaşam şartları gittikçe ağırlaşıyor

Yoğun saldırıların altındaki şehirde gaz, elektrik, su, telefon ve internet bağlantısı bulunmadığı için çoğu sivilin terk ettiği evler ve boş sokaklarda sessizlik hakim.

Sıcak çatışmalar sürdüğü için savaşın acı izlerini taşıyan, sık sık patlama seslerinin duyulduğu Bahmut'ta kalan çok az sayda sivil ise acil ihtiyaçları olmadığı sürece dışarıya çıkmamayı tercih ediyor.

İçme suyu, gıda ve diğer ürünleri satın almak amacıyla eskiden komşu köylere giden Bahmut'un sivilleri, artık şehrin merkezindeki en önemli köprünün havaya uçurulmasıyla ulaşım sorunuyla da karşı karşıya kaldı.

Bisikleti olanlar, uzun yollardan dolaşarak evlerine içme suyu ve yemek malzemesi götürürken diğer siviller de nehrin ortasında bulunan borunun üzerinden yürüyerek kendilerini riske atıyor.

"Gece gündüz şiddetli patlama sesleri duyuluyor"

Rusya-Ukrayna Savaşı öncesinde yaklaşık 80 bin kişinin yaşadığı şehirde çatışmaların ardından nüfusun yüzde 90'ı daha güvenli bölgelere tahliye edildi. Bahmut'ta kalanlar ise hayatlarını kurtarmak için sığınaklarda yaşamaya çalışıyor.

Bahmut'un merkezindeki apartmanın deposunda aylardır yaşamaya çalışan ve soyadını güvenlik nedeniyle söylemek istemeyen 56 yaşındaki Anatoliy, AA muhabirine, 1969'dan beri bu şehirde yaşadığını anlattı.

Eşinden ayrıldığını, çocuklarının daha güvenli bölgelere tahliye edildiğini belirten Anatoliy, şehirde gittikçe artan tehditlere rağmen burada kalmaya karar verdiğini dile getirdi.

Anatoliy, "Savaşın başladığı ilk dönemlerde evde kalıyordum ama artık savaş uçakları ve ağır silahlar kullanılmaya başlandığı için depoya indim ve sürekli burada kalıyorum. Diğer insanlar da bu şekilde yaşıyor. Gece gündüz şiddetli patlama sesleri duyuluyor." ifadelerini kullandı.

Şehirde yaşamanın gittikçe zorlaştığına işaret eden Anatoliy, aylar boyunca susuz, elektrik olmadan ve ısınmadan kalmanın zorluğuna değindi.

Bombardımanların altında insani yardımı dağıtıyorlar

Bahmut'ta bir konutun bodrum katında faaliyet gösteren ve insani yardımlar dağıtan merkezin 64 yaşındaki yöneticisi Natalya Romenskaya da ülke genelinde sivillerden topladıkları yardımları şehirdeki insanlara dağıttıklarını söyledi.

Romenskaya, Bahmut'taki faaliyetlerini sürdürmek için gerek bir sığınak gerekse depo olarak kullandıkları bodrum katında insanların sıcak ortamda kalabilmesi amacıyla uygun ortam sağladıklarını kaydetti.

Savaşta insanlara yardım ulaştırmaya çalıştıklarının altını çizen Romenskaya, "Yaşam koşulları gittikçe ağırlaşıyor. Sonuçta bir savaş devam ediyor, tehlikeli saldırılar oluyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Su ürünleri ihracatının bu yıl 1,5 milyar doları aşması bekleniyor

2022-11-21 11:13 - Ekonomi

Batı Kudüs'te meydana gelen patlamada en az 7 kişi yaralandı

2022-11-23 10:02 - Dünya

Paris’te sarı yelekliler 4. yılında da sokağa indi

2022-11-19 23:29 - Dünya

TÜV Austria Mobility Jant Laboratuvarı Kocaeli'de açıldı

2022-11-24 15:01 - Ekonomi

Gaziantep'te terör örgütü PKK/YPG'ye yönelik operasyonda 9 kişi yakalandı

2022-11-24 22:23 - Asayiş

Asya-Pasifik liderleri, Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılması çağrısı yaptı

2022-11-19 11:13 - Dünya

Mavi vatanın bekçileri yılbaşından bu yana 27 bin 973 kazazedeyi kurtardı

2022-11-23 11:23 - Gündem

Türkiye ile Küba arasında 6 anlaşma imzalandı

2022-11-23 20:23 - Siyaset

Endonezya'daki 5,6 büyüklüğündeki depremde 14 kişi hayatını kaybetti

2022-11-21 12:04 - Dünya

Terör örgütü YPG/PKK sivilleri hedef alıyor

2022-11-21 15:18 - Gündem

İlgili Haberler

Bakü’nün simge yapıları Türk bayrağının renkleriyle aydınlatıldı

23:38 - Dünya

Brüksel'de Türk temsilcilikleri, Cumhuriyet Bayramı için ilk kez ortak resepsiyon verdi

23:27 - Dünya

Katar'daki sembol binalar Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Türk bayrağıyla ışıklandırıldı

22:12 - Dünya

Almanya, Yahudi soykırımından kurtulanlara yaklaşık 1 milyar avro ödeme yapacak

20:58 - Dünya

Almanya Başbakanı Merz: ABD ve Çin'in, teknolojik geleceği tek başına belirlemesine izin veremeyiz

19:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Samsun'da geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

02:03 - Asayiş

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a anlamlı hediye

00:08 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Cumhuriyet'in 102. yaşını tebrik eden ülkelere teşekkür

23:42 - Siyaset

Bakü’nün simge yapıları Türk bayrağının renkleriyle aydınlatıldı

23:38 - Dünya

Guardian: İsrail, Google ve Amazon’dan verileri incelendiğinde 'uyarı' talep etti

23:33 - Medya