?>

Ukrayna'da bazı insanlar savaş nedeniyle bir yıldır metro istasyonlarında yaşıyor

Rusya-Ukrayna Savaşı, Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde devam ederken, bazı Ukraynalılar güvenlik nedeniyle bir yıldır metro istasyonlarında yaşıyor.

Dünya - 2 yıl önce

Harkiv

Başta başkent Kiev olmak üzere ülkenin Harkiv gibi büyük şehirlerinde yaşayan siviller, savaşın başından beri her defasında Rus birliklerinin bombalı saldırısından kaçmak için metro istasyonlarına akın ediyor.

Savaşın ilk günlerinde binlerce insanın kendini korumak amacıyla sığındığı metro istasyonları adeta "yeraltı şehirleri" haline dönüştü.

Sivillerin, mart 2022'de yavaş yavaş boşaltmaya başladığı metro istasyonları, normal çalışma şekline dönmüş olsa de hava saldırısı alarmı olduğunda insanlar metroları kullanmaya devam ediyor.

Harkiv'de bir yıldır metro istasyonunda yaşayan siviller

Ülkenin ikinci büyük kenti, Rusya sınırına yakın yer alan ve savaşın ağır izlerini taşıyan Harkiv'deki metro istasyonunda tam bir yıldır yaşayan Ukrayna vatandaşları, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Eskisi gibi yoğun olmasa da bugüne kadar Rus hava saldırılarının sürdüğü kentte, evsiz kalan veya güvenlik nedeniyle evinde kalmaya cesaret edemeyen onlarca insan, Harkiv'in "Serpniya Metro İstasyonu"nda açılan çadırlarda yaşamını sürdürüyor.

Savaşın ilk gününden bugüne dek 17 yaşındaki kızıyla metro istasyonunda kalan Yuliya Mikhailenko (49) tam bir yıldır evinde yaşayamadığını söyledi.

Harkiv'de savaşın daha ilk gününde patlamaların meydana geldiğini aktaran Mikhailenko, "24 Şubat 2022'den beri burada, metro istasyonunda yaşıyoruz. Kentte yaşamak güvenli değil, her an bir saldırı olabilir." dedi.

Mikhailenko, saldırıların yaşandığı güne işaret ederek, "24 Şubat sabah patlama sesleri duydum. Balkona çıktım ve her yerde yükselen duman gördüm. Kızımı uyandırdım, ona 'Canım kalk, savaş başladı' diye söyledim." ifadesini kullandı.

Evden valiz ve bazı eşyaları alarak metro istasyonuna geldiklerini kaydeden Mikhailenko, "Biz kızımla o günden beri buradayız. Henüz bir yere gitmeyi düşünmüyoruz, şimdilik burada 30'a yakın kişi kalıyor." diye konuştu.

"Şartlar zor olsa da burada güvenliğimiz için kalmak zorundayız"

Annesiyle Serpniya metro istasyonunda yaşayan, kısıtlı imkanlara sahip olmasına rağmen metroya sığınan sokak hayvanlarıyla da yemek paylaşan 44 yaşındaki Sergey Petrovskiy, güvenlik gerekçesiyle burada kaldıklarını belirtti.

Her gün gazete okuyarak yeni gelişmeleri takip etmeye çalıştığını dile getiren Petrovskiy, "Burada annemle bir yıldır zor şartlar altında yaşıyoruz." dedi.

Gönüllülerin veya çeşitli yardım kuruluşların kendilerine verdiği yemekler sayesinde hayata tutunmaya çalıştıklarını vurgulayan Petrovskiy, "Bize yemek getiriyorlar. Şartlar zor olsa da burada güvenliğimiz için kalmak zorundayız. Ayrıca bizim iki evimiz var, her iki evimiz de saldırı nedeniyle hasar gördü." diye konuştu.

Diğer insanlar gibi bir yıldır metroda yaşamak zorunda kalan 59 yaşındaki Nataliya Şakhova da "Burada güvendeyiz. Ben de savaşın başladığı ilk günden beri buradayım. Bazen gündüz saatlerinde eve gidiyorum, orada yemek hazırlayıp getiriyorum. Her gece bu metro istasyonunda kalıyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hatay merkezli depremde Antakya Asri Mezarlığı da zarar gördü

2023-02-21 13:03 - Gündem

Malatya'daki dev konteyner kent havadan görüntülendi

2023-02-22 15:51 - Gündem

Trafiğe ocakta 160 bin 162 aracın kaydı yapıldı

2023-02-22 11:03 - Ekonomi

Hocalı Katliamı kurbanları Bosna Hersek'te anıldı

2023-02-23 16:28 - Dünya

TÜRGEV'in deprem bölgelerine yardım seferberliği sürüyor

2023-02-19 23:10 - Gündem

Enkazdan 248'inci saatte kurtarılan Aleyna Ölmez'in sağlık durumu iyiye gidiyor

2023-02-18 13:45 - Sağlık

Deprem bölgesindeki hayvanların yaralarına merhem oldular

2023-02-18 11:58 - Gündem

Deprem bölgelerinde Miraç Kandili dualarla idrak edildi

2023-02-17 21:55 - Çevre-Hayat

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 2023'e rekorla başladı

2023-02-17 11:39 - Ekonomi

Küresel ham çelik üretimi ocakta yüzde 3,3 düştü

2023-02-22 16:53 - Ekonomi

İlgili Haberler

TİKA, açlıkla mücadele eden Gazzelilere gıda yardımlarını sürdürüyor

21:58 - Dünya

Arap Birliği, İsrail'in Gazze'yi işgal kararına karşı yarın acil toplantı kararı aldı

21:43 - Dünya

Hamas: İsraillilerin Mescid-i Aksa baskınları, Kudüs'ü Yahudileştirme planının bir parçası

20:32 - Dünya

Avusturya, Fransa, Kanada ve Norveç, 5 ülkenin ortak Gazze açıklamasına katıldı

18:32 - Dünya

Avrupa'da Filistine destek gösterileri düzenlendi

18:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Sinop ve Aksaray'da orman yangınına müdahale sürüyor

22:03 - Gündem

TİKA, açlıkla mücadele eden Gazzelilere gıda yardımlarını sürdürüyor

21:58 - Dünya

Aziz İhsan Aktaş suç örgütü soruşturmasında 6 şüpheliye tutuklama

21:47 - Gündem

Arap Birliği, İsrail'in Gazze'yi işgal kararına karşı yarın acil toplantı kararı aldı

21:43 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısır'da Arap Birliği Genel Sekreteri Gayt ile görüştü

21:28 - Siyaset