?>

Ukrayna ve Rusya, Zaporijya Nükleer Santrali'ne yapılan saldırılar nedeniyle birbirini suçluyor

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali sahasına yönelik günlerdir süren topçu saldırıları nedeniyle Ukrayna ve Rusya, birbirini suçlamaya devam ediyor.

Dünya - 3 yıl önce

Kiev

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Energoatom’dan yapılan açıklamada, Zaporijya Nükleer Santrali’nin Rus askeri birlikleri tarafından geçen haftadan bu yana çok namlulu roketatarlarla periyodik olarak bombalanmasının tesisin güvenli şekilde işletilmesi için ciddi risk oluşturduğu bildirildi.

AB ve 42 ülke Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'nden çekilmesini istedi

Açıklamada, söz konusu saldırılar sonucunda santralin üç güç ünitesinden birinin devre dışı bırakıldığı belirtilerek, "İşgal güçleri, Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki acil durumlar için kullanılan itfaiye istasyonuna ateş açtı. Hidrojen ve radyoaktif sızıntısı riskleri devam ediyor ve yangın tehlikesi de yüksek." ifadeleri kullanıldı

Öte yandan Ukrayna Parlamentosu, Rusya’nın, ülkenin Energodar kentindeki Zaporijya Nükleer Santrali’ne yönelik eylemini kınamak için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Rus nükleer endüstrisine özellikle bu alandaki yetkili devlet kuruluşu Rosatom ve yöneticilerine yaptırım uygulanmasını isteyen Ukraynalı milletvekilleri, Birleşmiş Milletler ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansını (UAEA) Zaporijya Nükleer Santrali’ne ortak bir misyon göndermesini talep etti.

Rusya iddiaları reddediyor, Ukrayna’yı suçluyor

Energodar şehrindeki Rus yanlısı yönetim ise yaptığı açıklamada, Zaporijya Nükleer Santrali yakınlarına Ukrayna ordusunun topçu ateşleri gerçekleştirdiğini duyurdu.

Açıklamada, Dinyeper nehrinin karşı tarafından yapılan saldırılar sonucunda santral civarında güçlü patlamalar meydana geldiği ve Ukrayna birliklerinin Amerikan yapımı M777 obüslerle iki saat boyunca santralin bulunduğu bölgeye 25 atış gerçekleştirdiği iddia edildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da AB ve 42 ülkenin ortak açıklama yayımlayarak, Rus askerlerinin Zaporijya Nükleer Santrali ve Ukrayna genelinden çekilmesini talep etmesine tepki gösterdi.

Zaharova, Batılı ülkelerin Zaporijya Nükleer Santrali’ne yönelik tehditlerin Rusya tarafından yaratıldığı iddiasının "yalan" olduğunu savundu.

Kiev’den gelen emirle Ukraynalı silahlı grupların, santrale saldırılar yaptığını ileri süren Zaharova, "Başta Avrupalılar olmak üzere Washington, Brüksel ve diğer başkentleri, Zaporijya Nükleer Santrali etrafındaki sorumsuz oyunları ve entrikaları durdurmaya, derhal Kiev yetkililerini santrali ve sahasını bombalamayı durdurmaya zorlamaya çağırıyoruz. Ukrayna'nın Batılı küratörlerinin buna daha fazla göz yumması, kendi vatandaşlarına karşı dahil suçtur." ifadelerini kullandı.

Zaharova, Ukrayna güçlerinin saldırılarının durdurulmaması halinde Rusya ve Ukrayna halkı gibi Avrupalıların da risk altında olacağına dikkat çekti.

UAEA'nın misyonunu engellemeye yönelik girişimleri de kınadıklarını vurgulayan Zaharova, ajans denetçilerinin Zaporijya Nükleer Santrali’ne gelmesini sağlamak için gereken her şeyi yapacaklarını kaydetti.

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali konumunda bulunuyor.

Toplam 6 nükleer reaktör bulunan ve 5 bin 700 megavatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip santral, Ukrayna'daki toplam elektriğin yüzde 20'sini sağlıyor.

Zaporijya Nükleer Santrali, 4 Mart'ta Ruslar tarafından ele geçirilmişti. Halihazırda Rus ordusu kontrolünde olan santralin çevresinde topçu saldırıları yaşanıyor. Ukrayna ve Rusya bu saldırılar konusunda birbirini suçluyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nisan-Haziran döneminde istihdam arttı

2022-08-15 11:07 - Ekonomi

İsrail güçleri Doğu Kudüs'te bir Filistinliyi öldürdü

2022-08-15 10:06 - Dünya

İstanbul Valisi Yerlikaya'dan yağış uyarısı

2022-08-10 14:36 - Gündem

Ödemeler dengesi verileri açıklandı

2022-08-11 11:12 - Ekonomi

Bulgaristan'a ihracatta tarihi zirve

2022-08-10 12:07 - Ekonomi

İstanbul'da AK Partili belediyelerdeki işçilere yüzde 80 zam

2022-08-10 13:21 - Gündem

AB ve 42 ülke Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'nden çekilmesini istedi

2022-08-15 15:59 - Dünya

İngiliz ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 0,1 daraldı

2022-08-12 12:22 - Dünya

DEAŞ'ın oğlunu öldürdüğü, aylarca esir tuttuğu 70 yaşındaki Ezidi kadının acısı dinmiyor

2022-08-10 12:14 - Dünya

Antalya'ya en çok turist Almanya'dan geldi

2022-08-12 17:11 - Ekonomi

İlgili Haberler

İran: İsrail barış ve güvenliği eşi benzeri görülmemiş şekilde tehdit ediyor

01:33 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: İsrail barış istemiyor. İsrail istikrar istemiyor

01:27 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye ve İsrail'e çatışmalı bölgeden çekilmeleri çağrısı yaptı

23:28 - Dünya

Mars'tan gelen ve dünyaya düşen en büyük gök taşı New York'ta 5,3 milyon dolara satıldı

22:42 - Dünya

Suriye'de, İsrail'in hava saldırıları protesto edildi

22:12 - Dünya

Günün Manşetleri

İran: İsrail barış ve güvenliği eşi benzeri görülmemiş şekilde tehdit ediyor

01:33 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: İsrail barış istemiyor. İsrail istikrar istemiyor

01:27 - Dünya

Enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

00:53 - Siyaset

İsrail'in Suriye'deki saldırılarına karşı TBMM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

00:48 - Gündem

Şampiyonlar Ligi'nde 1. eleme turu tamamlandı

00:43 - Spor