?>

Ukrayna Parlamentosu, Yuliya Sviridenko'yu başbakan olarak onayladı

Ukrayna Parlamentosu, eski Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı, 39 yaşındaki Yuliya Sviridenko'nun başbakan olarak atanmasını onayladı.

Dünya - 4 saat önce

Kiev

Ukrayna'daki Ses Partisi Milletvekilli Yaroslav Jelezniyak, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Yuliya Sviridenko'nun başbakan olarak atanması için parlamentoda oylamanın yapıldığını belirtti.

????

Jelezniyak, oturuma katılan milletvekillerinden 262'sinin Sviridenko'nun başbakan olması için "evet", 22 milletvekilinin ise "hayır" oyu kullandığını bildirdi.

Oturuma katılan Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, burada yaptığı konuşmada, yenilenmiş kabinenin özellikle yerel silah üretimi konusunda etkili çalışma yapması gerektiğini ifade etti.

Ukrayna ordusunun bugün kullandığı silahların yaklaşık yüzde 40'ının yerel üretimin olduğunu aktaran Zelenskiy, "Altı ay içerisinde bu oran en az yüzde 50 olmalı." diye konuştu.

Ülkesinin savunma imkanlarının artırılması için ortak silah üretimi konusunda müttefik ülkelerle yapılan tüm anlaşmaların en kısa sürede hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Zelenskiy, "Hükümetin Ukrayna'da düzeni sağlamasını ve sosyal politikalara çok daha gerçekçi bir yaklaşım getirmesini bekliyorum." dedi.

Zelenskiy, eski Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sviridenko'nun başbakan, eski Başbakan Denis Şmigal'in ise Savunma Bakanı olarak atanmasıyla ilgili parlamentoya bugün dilekçeleri sunmuştu.

Eski Adalet Bakanı Olha Stefanişina Ukrayna'nın ABD Büyükelçiliğine aday gösterilecek

Öte yandan Telegram hesabı üzerinden açıklama yapan Zelenskiy, eski Ukrayna Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Olha Stefanişina'yı çalışma ofisinde kabul ettiğini belirtti.

Zelenskiy, Stefanişina'nın, Ukrayna'nın yeni ABD Büyükelçisi olarak aday gösterilmesi için çalışmaların başlatıldığını aktardı.

Zelenskiy, Stefanişina'nın büyükelçi olarak atanması süreci onaylanana kadar onun Ukrayna Devlet Başkanlığının ABD ile İşbirliğinin Geliştirilmesi Özel Temsilcisi olarak atanmasına ilişkin kararnameyi imzaladığını duyurdu.

Zelenskiy, Sviridenko'ya başbakanlık görevini 14 Temmuz'da teklif etmişti

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 14 Temmuz'da Telegram hesabından yaptığı paylaşımında, Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sviridenko'yu çalışma ofisinde kabul ettiğini belirtmişti.

Ukrayna'nın ekonomik imkanlarını güçlendirecek ve yerli silah üretimini artıracak konular üzerinde de durduklarını aktaran Zelenskiy, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu nedenle, Ukrayna'daki yürütme organının (hükümet) dönüşümüne başlıyoruz. Yuliya Sviridenko'nun Ukrayna hükümetine liderlik etmesini ve çalışmalarını önemli ölçüde güncellemesini önerdim. Yeni hükümetin eylem programının yakın gelecekte sunulmasını dört gözle bekliyorum."

Zelenskiy aynı gün yaptığı diğer bir açıklamasında da başbakan Denis Şmigal'ın savunma bakanı olarak görevine devam etmesini uygun gördüğünü ifade etmişti.

Yulia Sviridenko

Çernigiv’de 25 Aralık 1985’te doğan Sviridenko, 2008 yılında Kiev Ticaret ve Ekonomi Üniversitesinden mezun oldu.

Söz konusu üniversitede "Tekel Karşıtı Yönetim" alanında yüksek lisans derecesi alan Sviridenko, 2008’de aynı üniversitede "Ekonomi ve Ulusal Ekonomi Yönetimi" alanında lisansüstü programında da eğitim aldı.

4 Kasım 2021'den bu yana Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı olarak görevde bulunan Sviridenko, 22 Aralık 2020-4 Kasım 2021 tarihlerinde Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı olarak da görev yaptı.

Hem Ukrayna basınında hem de yabancı basında geçen haftalarda çıkan bazı haberlerde, Zelenskiy'nin Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov'u görevden alarak ABD’ye büyükelçi olarak atayabileceği iddia edilmişti.

En son Eylül 2024'te Ukrayna hükümetinde geniş çaplı değişikliğe gidilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Düzce'nin 19 bin nüfuslu ilçesi bireysel branşlarda başarılı sporcular yetiştiriyor

2025-07-15 17:13 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan: İsrail barış istemiyor. İsrail istikrar istemiyor

2025-07-17 01:27 - Siyaset

İsrail'in Suriye'deki saldırılarına karşı TBMM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

2025-07-17 00:48 - Gündem

Enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

2025-07-17 00:53 - Siyaset

Ülke genelindeki camilerde sela okundu

2025-07-16 01:02 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Rus devlet ajansı TASS: Türkiye, FETÖ’nün peşini bırakmayacak

2025-07-14 19:12 - Özel Haber

Adalet Bakanı Tunç başkanlığında 'Aile Mahkemeleri Değerlendirme Toplantısı' düzenlendi

2025-07-16 23:58 - Siyaset

TİKA, Somali'de şehit Ömer Halisdemir adına Türkçe sınıfı açtı

2025-07-16 23:57 - Çevre-Hayat

Arap ülkeleri, İsrail'in Suriye’ye yönelik düzenlediği saldırıları kınadı

2025-07-17 06:43 - Dünya

Japonya'da prestijli edebiyat ödülleri 1998'den bu yana ilk defa sahipsiz kaldı

2025-07-16 22:38 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

İsrail'in Lübnan'ın güneyinde düzenlediği saldırılarda 2 kişi hayatını kaybetti

17:28 - Dünya

Bosna Hersek'teki savaşta kurşuna dizilerek öldürülen 6 Srebrenitsalı genç anıldı

17:08 - Dünya

Gazzeli balıkçılar ailelerine yiyecek için İsrail tehdidi altında ölüm pahasına denize açılıyor

16:48 - Dünya

Fransa, Senegal'deki üslerini yetkililere teslim etti

16:43 - Dünya

Suriye'de ateşkes sağlanan Süveyda'da Bedevi Araplar zorla yerlerinden çıkartılıyor

16:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile ABD'de görüştü

18:58 - Siyaset

Oyuncu Mehmet Ali Tuncer hayatını kaybetti

18:48 - Gündem

TBMM Dışişleri Komisyonu, 5 kanun teklifini kabul etti

18:43 - Siyaset

TES-İŞ ile Muğlalı işçilerden enerji ve maden düzenlemesine destek açıklaması

18:32 - Gündem

Emine Erdoğan Anadolu Selçukluları Sergisi'ni ziyaret etti

18:27 - Gündem