?>

Ukrayna, NATO'dan 'acilen' ilave 19 hava savunma sistemi istedi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, NATO'dan ülkesinin enerji tesisleri ve altyapısını koruyabilmesi için "acilen" ilave 19 hava savunma sistemi istedi

Dünya - 5 ay önce

Ankara

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Sybiha, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında düzenlenen NATO-Ukrayna Konseyi formatındaki oturum öncesi açıklamalarda bulundu.

Rutte, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas'ın da katılacağını belirttiği toplantıda Ukrayna'ya askeri desteğin artırılması ihtiyacı, ülkedeki enerji altyapısının korunması ve hava savunması yardımları gibi başlıkların ele alınacağını belirtti.

NATO'nun Ukrayna'ya desteğini yineleyen Rutte, "Müttefiklerin sizinle birlikte olduğu konusunda sizi temin etmek istiyorum." dedi.

Rutte, savaşın sürdüğü Ukrayna'da soğuk kış günlerinin de yaşandığına işaret ederek, enerji şebekesi ve altyapısının korunmasına destek olunması gerektiğini vurguladı. Rutte, "Ukrayna'da Rusya'nın kışı silah haline getirmesine izin veremeyiz." diye konuştu.

Ukrayna'nın başta hava savunma sistemleri olmak üzere askeri yardımların artırılması ihtiyacına da değinen Rutte, "Bir gün Ruslarla bir tür görüşmeye karar verdiğinizde bunu güçlü bir pozisyonda yapabileceğinizden emin olmak için çok daha fazlasının yapılması gerekiyor. Bu akşam bunu konuşacağız." ifadelerini kullandı.

"Kesinliğe, güçlü kararlara ihtiyacımız var"

Sybiha ise ülkesinin geleceği için "kesinliğe" ihtiyaçları olduğunu dile getirerek, "Şimdi jeopolitik kesinlik zamanıdır ve bizim bu kesinliğe ihtiyacımız var. Bizi güçlendirecek, kapasitelerimizi güçlendirecek güçlü kararlara ihtiyacımız var." dedi.

Rusya'nın ülkedeki enerji kaynaklarını "silah haline getirdiği" yorumunu yapan Sybiha, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ukrayna halkı, Ukraynalı siviller, muhtemelen en yoğun füze saldırısına maruz kalıyor. Bizi nükleer enerjiden koparmaya çalışıyorlar. Nükleer enerji tesislerine saldırmaya başladılar. Bu da Rus saldırganlığının yeni bir gerçeği. Bu nedenle (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'i aramak ya da Moskova'yı ziyaret etmek yerine güçlü, güçlü tarihi kararlara ihtiyacımız var."

Sybiha, ülkesinin stratejik enerji tesislerini ve altyapılarının korunması için "acilen ilave 19 hava savunma sistemine ihtiyaçları olduğunu" aktararak, "Bu 19 hava savunma sistemini temin ettikten sonra kışı geçireceğimizden eminiz. İhtiyaçlarımızın somut listesini zaten gönderdik, bugün ve önümüzdeki günlerde yapacağımız görüşmelerin somut sonuçlarından birinin de en yakın ortaklarımızın bu hava savunma sistemlerini acilen tedarik etme kararı olacağını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

NATO'nun Brüksel'deki karargahında bugün başlayan Dışişleri Bakanları Toplantısı, yarın da devam edecek.

Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe, Gaziantep FK'yi sahasında yendi

2024-12-02 22:17 - Spor

Sinop'ta 1600 rakımlı Çangal Dağı'ndaki kar ve sis manzarası görüntülendi

2024-12-02 16:32 - Çevre-Hayat

Dışişleri Bakanı Fidan, Ürdünlü mevkidaşı Safedi ile Suriye'deki durumu telefonda görüştü

2024-12-03 15:58 - Dünya

Beşiktaş'ta başkanlık görevine Hüseyin Yücel getirildi

2024-11-29 21:47 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nde 5. hafta maçları yarın yapılacak

2024-11-27 17:17 - Spor

Sivas sıfırın altında 23,2 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili oldu

2024-12-02 11:53 - Çevre-Hayat

MSB, Türkiye'nin davetiyle Libya'dan gelen 5+5 Ortak Askeri Komisyonu ağırladı

2024-11-28 16:03 - Gündem

Bayburt'ta Sırakayalar Şelalesi buz tuttu

2024-12-02 10:37 - Çevre-Hayat

5 soruda kripto para piyasasındaki riskler

2024-11-29 11:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türkiye’nin ihracatı yılın 11 ayında yüzde 2,5 artışla 238,5 milyar dolar oldu

2024-12-02 16:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

Endonezya'da 6 büyüklüğünde deprem

17:42 - Dünya

Rusya: Zelenskiy, Moskova'ya gelecek dünya liderlerini açıkça tehdit etti

17:37 - Dünya

Yemen Başbakanı Bin Mübarek, görevinden istifa etti

16:23 - Dünya

Gazze'deki gazeteciler, İsrail'in soykırımına son verilmesi talebiyle eylem yaptı

15:47 - Dünya

Zelenskiy, Trump ile bugüne kadar en iyi görüşmeyi Vatikan'da gerçekleştirdiklerini belirtti

15:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Çaykur Rizespor, Gaziantep FK'yi mağlup etti

18:17 - Spor

Umman-Türkiye İş Konseyi Başkanı: İki ülke arasında güçlü iş birliği fırsatları var

18:07 - Gündem

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde kuş halkalama çalışması devam ediyor

17:48 - Gündem

Endonezya'da 6 büyüklüğünde deprem

17:42 - Dünya

Rusya: Zelenskiy, Moskova'ya gelecek dünya liderlerini açıkça tehdit etti

17:37 - Dünya