Ukrayna, Moskova bölgesindeki Dubna Uzay Haberleşme Merkezi'ni hedef aldı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna ordusunun Rusya'nın Moskova bölgesindeki Dubna Uzay Haberleşme Merkezi'ne saldırı düzenlediğini bildirdi.

Dünya - 1 ay önce

Zelenskiy, ABD merkezli X sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'ya yönelik "uzun menzilli yaptırımlar" olarak nitelendirdiği operasyonlar kapsamında bu kez Moskova bölgesindeki Dubna Uzay Haberleşme Merkezi'nin hedef alındığını belirtti.
Söz konusu merkezin, keşif faaliyetleri ile Rusya'nın Ukrayna'daki işgal birliklerinin koordinasyonunda kullanılan özel bir uydu haberleşme tesisi olduğunu kaydeden Zelenskiy, tesisin Ukrayna sınırına 500 kilometreden daha uzak bir mesafede bulunduğuna işaret etti.
Zelenskiy, Ukrayna Savunma Kuvvetlerinin son dönemde yalnızca Moskova bölgesinde değil, Vladimir bölgesinde de benzer nitelikte toplam 4 Rus tesisine saldırı düzenlediğini vurgulayarak, "Uzun menzilli yaptırım planımızı adım adım uyguluyor, saldırgan devletin Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonlarını ve topraklarımızı işgalini sürdürmesini mümkün olduğunca zorlaştırıyoruz." ifadelerini kullandı.
Benzer nitelikteki diğer Rus tesislerine yönelik operasyonların da hazırlık aşamasında olduğunu belirten Zelenskiy, operasyonları gerçekleştiren Ukrayna askerlerine isabetli saldırıları nedeniyle teşekkür etti.
Rusya Savunma Bakanlığı, başta Moskova bölgesi olmak üzere çeşitli bölgelerde gece boyunca Ukrayna’ya ait 419 insansız hava aracını (İHA) düşürdüklerini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada dün akşam yerel saat ile 20.00’den bugün sabah 07.00’ye kadar Rus hava savunma sistemlerinin Moskova bölgesi, Belgorod, Bryansk, Vladimir, Volgograd, Voronej, Kaluga, Kursk, Oryol, Ryazan, Lipetsk, Rostov, Saratov, Smolensk, Tambov, Tver, Tula, Krasnodar bölgeleri ve Kırım yarımadası üzerinde 419 Ukrayna'ya ait uçak tipi İHA tespit edip imha ettiği belirtildi.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, dün akşam saat 20.00’den sabaha kadar Moskova’ya doğru uçan 61 Ukrayna İHA’sının düşürüldüğünü kaydederek, İHA parçalarının düştüğü yerlerde yetkililerin çalıştığını ifade etti.
Moskova Bölgesi Valisi Andrey Vorobyev de sosyal medya hesabından bir İHA’nın müstakil bir evin üzerine düştüğünü ve evin yıkılmasıyla göçük altında insanların kaldığını duyurdu. Vorobyev, 6 aylık bir bebeğin hayatını kaybettiğini belirterek, saldırılara yönelik önleme ve hasarları giderme çalışmalarının sürdüğünü aktardı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bilim insanları, "pamuk şekerinden daha düşük yoğunluktaki en büyük iki ötegezegen" keşfetti

2026-06-25 11:32 - Teknoloji

Yapay zeka dönüşümü ABD'de teknoloji şirketlerinde işten çıkarmaları hızlandırıyor

2026-06-30 11:33 - Teknoloji

Bakan Göktaş: İslam ülkelerinden genç kadınları ortak bir gelecek fikri etrafında buluşturmaya gayret edeceğiz

2026-06-24 20:07 - Siyaset

Yenilenebilir enerji üretimi mayısta zirveye ulaştı, kömür 22 yılın en düşük seviyesine geriledi

2026-06-27 13:13 - Ekonomi

Van Gölü Ekspresi, yolcularına doğal güzellikleri keşfetme imkanı sunuyor

2026-06-29 11:22 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnancından, dünya görüşünden ötürü kimseye farklı bir muamelede bulunmadık

2026-06-25 13:29 - Siyaset

Aşırı sıcaklar tarımsal üretim için büyüyen risk haline geliyor

2026-06-27 11:28 - Ekonomi

Mühendislik öğrencisi kadınların sayısı 10 yılda yüzde 11,1 arttı

2026-06-23 15:47 - Eğitim

ABD-İran mutabakatı, yüksek petrol fiyatlarıyla nefes alan Moskova için rüzgarı tersine döndürebilir

2026-06-25 11:58 - Ekonomi

MTA'nın Türkiye Diri Fay Haritası afet yönetiminden enerji yatırımlarına stratejik rehber olaca

2026-06-23 12:47 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset